Οι αγορές «αποδοκιμάζουν» την καταστροφολογία της ΝΔ
Η επιτυχημένη έξοδος στις αγορές με 10ετές ομόλογο αποτελεί την πιο αποστομωτική απάντηση στην καταστροφολογία που καλλιεργεί η ΝΔ για την πορεία της ελληνικής οικονομίας ακόμη και στη μεταμνημονιακή εποχή, κόντρα μάλιστα στις θετικές εκθέσεις των πρώην πλεόν «δανειστών» και τις αναβαθμίσεις από τους διεθνείς οίκους αξιολόγησης.
Είναι προφανές ότι οι προβλέψεις του προέδρου της ΝΔ τείνουν να εξελιχθούν αντίστοιχες εκείνων των…μετεωρολογικών προβλέψεων του Γιάννη Καλλιάνου, καθώς για άλλη μια φορά έπεσε έξω με βάση τα όσα έλεγε μέχρι πρότινος ότι δηλαδή η Ελλάδα δεν θα καταφέρει να βγει στις αγορές.
Μια καταστροφολογία που ξεκίνησε από τις αξιολογήσεις του 3ου μνημονίου μέχρι τις συντάξεις και την έξοδο στις αγορές και η οποία διαψεύδεται συνεχώς από τις εξελίξεις και την πραγματικότητα που παραμένει πεισματάρα για όλους εκείνους που βλέπουν το μέλλον της χώρας μέσα από τα «γαλάζια» γυαλιά τους. Και μάλιστα από ένα κόμμα, που αντί να επενδύει στην ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας με την κοινωνία όρθια συνεχίζει να μιλά τη γλώσσα της λιτότητας και του νεοφιλελευθερισμού, καλλιεργώντας κλίμα 4ου μνημονίου.
Ο κ. Μητσοτάκης είναι άλλωστε εκείνος που
– όταν η χώρα βγήκε από το μνημόνιο δεν σταμάτησε ούτε μια στιγμή να μιλά για τέταρτο μνημόνιο θέλοντας ουσιαστικά να δικαιολογήσει το δικό του μνημόνιο
– έχει έτοιμο το ασφαλιστικό Πινοσέτ, για να ξηλώσει το δημόσιο συνταξιοδοτικό σύστημα
– μιλά ουσιαστικά για απολύσεις στον δημόσιο τομέα,
– δηλώνει ότι θα ακυρώσει κάθε πρόσληψη, αφού αρνείται το 1 προς 1 και προπαγανδίζει την επιστροφή στο 1 προς 5.
– διαφωνεί με την επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων.
– διαφωνεί με την αύξηση του κατώτατου μισθού και
– είναι υπέρ της μείωσης του αφορολογήτου.
Να σημειωθεί ότι η κυβέρνηση προ-καλεί την ηγεσία της ΝΔ να συμφωνήσουν μαζί μια κοινή θέση απέναντι στους εταίρους μας και δανειστές μας για την ανάγκη περαιτέρω μείωσης τους. «Αρκεί όμως να συμφωνηθεί και τι θα κάνουμε το δημοσιονομικό περιθώριο που θα δημιουργηθεί» λένε από το Μέγαρο Μαξίμου και το οικονομικό επιτελείο. Και θέτουν τα εξής ερωτήματα προς τον κ.Μητσοτάκη:
– Θα συμφωνήσει να εξοικονομηθούν πόροι για την πρόσληψη μόνιμου προσωπικού στα νοσοκομεία;
– Θα συμφωνήσει να δοθούν περισσότεροι πόροι στα ασφαλιστικά ταμεία για την αύξηση των συντάξεων;
– Θα συμφωνήσει να επαναφέρουμε την 13η και 14η σύνταξη;
– Θα συμφωνήσει να δοθούν αυτοί οι πόροι σε πολιτικές για τις ευάλωτες κοινωνικές ομάδες;
Η απάντηση προφανώς σε όλα τα παραπάνω είναι όχι, αναδεικνύοντας το στρατηγικό της αδιέξοδο ή μάλλον το νεοφιλελεύθερο στρατηγικό σχεδιασμό της που εν κατακλείδι σε συνδυασμό με την καταστροφολογία της δεν βλάπτει τον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά τα συμφέροντα της χώρας, της κοινωνίας και των πολιτών που σήκωσαν το βάρος της κρίσης επί μια 10ετία.