Προϋπολογισμός 2024: Σύγκρουση κυβέρνησης-αντιπολίτευσης σε 4 μέτωπα
Η δεύτερη μέρα συζήτησης του κρατικού προϋπολογισμού για το 2024 ανέδειξε τα μέτωπα στα οποία θα επικεντρωθεί η κυβέρνηση το επόμενο διάστημα, προκαλώντας τις έντονες αντιδράσεις της αντιπολίτευσης και προδιαγράφοντας ένα θερμό κοινοβουλευτικά 2024.
Στο πλαίσιο αυτό οι υπουργοί Παιδείας, Δικαιοσύνης, Ενέργειας και ο αναπληρωτής υπουργός Αθλητισμού ανέδειξαν την βεντάλια των πρωτοβουλιών της κυβέρνησης μέσα τους πρώτους μήνες της νέας χρονιάς με μπαράζ μεταρρυθμίσεων στα μέτωπα των μη κρατικών Πανεπιστημίων, των Κωδίκων, του Νερού και της αντιμετώπισης της βίας στα γήπεδα
Και στα 4 μέτωπα οι αρμόδιοι υπουργοί υπεραμύνθηκαν προκαταβολικά των πολιτικών πρωτοβουλιών της κυβέρνησης με την αντιπολίτευση να ασκεί δριμεία κριτική με έμφαση στην οικονομική και κοινωνική πολιτική της κυβέρνησης. Ειδικότερα:
– Για την ανάγκη απελευθέρωσης και αποδέσμευσης του ελληνικού πανεπιστημίου από το κρατικό μονοπώλιο μίλησε ο υπουργός Παιδείας Κυριάκος Πιερρακάκης, σημειώνοντας ότι αυτό θα γίνει αυτό θα γίνει με κανόνες. εύρυθμα και λειτουργικά. Παράλληλα αναφέρθηκε στους άλλους δύο μεγάλους στόχους της κυβέρνησης και του υπουργείου Παιδείας που είναι η ενίσχυση της επαγγελματικής εκπαίδευσης και το ανοικτό σχολείο με ναυαρχίδα της στρατηγικής το ελληνικό πανεπιστήμιο.
Οραματτικά στοιχεία διέκρινε στην ομιλια Πιερρακάκη ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ κ. Ξανθόπουλος καλώντας τον υπουργό Παιδείας να δώσει περισσότερες και σαφεις διευκρινίσεις για το αν η κυβέρνηση θα ενισχύσει το δημόσιο πανεπιστήμιο, ενώ ο Μιχάλης Κατρίνης από το ΠΑΣΟΚ κατηγόρησε την κυβέρνηση για “κρυφή ατζέντα” στην παιδεία.
“Η παιδεία, ευκαιρία να σφυρηλατήσουμε τη συναίνεση” απάντησε ο κ. Πιερρακάκης χαρακτηρίζοντας “δόκιμη” την ανησυχία των κομμάτων για το μέλλον του πανεπιστημίου και αναφερόμενος στο άρθρο 16 του Συντάγματος μίλησε για “σκοτεινό παρελθόν” με αφορμή τα Συντάγματα του 52 και του 68. “Κερκόπορτα δεν υπάρχει γιατί δεν υπάρχουν τείχη και σας θέλουμε μαζί μας” επεσήμανε ο κ.Πιερρακάκης, ωστόσο η αναφορά του στο Σύνταγμα της χούντας χαρακτηρίστηκε “άστοχη” από τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο του ΣΥΡΙΖΑ, καθώς ο υπουργός Παιδείας δεν αναφέρθηκε στο Σύνταγμα του 74 που κατοχυρώνει τη δημόσια ανώτατη εκπαίδευση.
– Σφοδρή αντιπαράθεση πυροδότησε στη Βουλή το θέμα της επικείμενης αλλαγής του Ποινικού Κώδικα, με τον υπουργό Δικαιοσύνης Γιώργο Φλωρίδη να διασταυρώνει τα ξίφη του με τον τον Παύλο Πολάκη από τον ΣΥΡΙΖΑ και τον Ευκλείδη Τσακαλώτο από τη Νέα Αριστερά.
Οι τόνοι ανέβηκαν όταν ο κ.Φλωρίδης αναφερόμενος στη νέα νομοθετική πρωτοβουλία της κυβέρνησης είπε ότι “εκτός από τα δικαιώματα αυτών που εγκληματούν υπάρχουν και τα δικαιώματα των θυμάτων, τα οποία αγνοήθηκαν επί πολλά χρόνια”, κατηγορώντας την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, ότι παραμονές των εκλογών του 2019, άλλαξε τον Ποινικό Κώδικα και τον Κώδικα Ποινικής Δικονομίας οδηγώντας στο αρχείο 5.000 κακουργηματικές υποθέσεις.
Για “κατάντημα του υπουργού”, ακούστηκε να φωνάζει από το έδρανό του, ο Παύλος Πολάκης, με τον υπουργό να τον παραπέμπει στις δηλώσεις που είχε κάνει ο τότε υπουργός Δικαιοσύνης της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ Σταύρος Κοντονής. “Να απαντήσετε στον Κοντονή που τον ξηλώσατε γιατί δεν δέχτηκε να υπογράψει τους νέους κώδικες”, ανέφερε ο κ. Φλωρίδης, λέγοντας ότι “το θέμα είναι, εσείς πως καταντήσατε έτσι, ψηφίζοντας την απαλλαγή 5.000 κακούργων”.
Για αισχρά ψεύδη του κ.Φλωρίδη, τον οποίο χαρακτήρισε θεραπαινίδα του φιλελεύθερου Μητσοτάκη που ανταμείφθηκε με τη θέση του υπουργού, μίλησε ο κ.Πολάκης. “Είχα πολύ καιρό να ακούσω έναν τέτοιο ακροδεξιό λόγο, από τότε που υπήρχε η Χρυσή Αυγή”, ανέφερε ο κ. Τσακαλώτος, λέγοντας ότι “ο υπουργός από τον προοδευτικό χώρο βρέθηκε στην ακροδεξιά, χωρίς καν να περάσει από τη φιλελεύθερη δεξιά”.
“Ονομάζετε ακροδεξιά μια πρωτοβουλία υπέρ των δικαιωμάτων των θυμάτων και αριστερά ό,τι κάνατε υπέρ των εγκληματιών” αντέδρασε ο κ. Φλωρίδης. “Ας εξηγήσει ένας νομικός στον Πολάκη, πόσοι την σκαπούλαραν με το νόμο που ψήφισε τότε ο ΣΥΡΙΖΑ”, σχολίασε τέλος ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ Θάνος Πλεύρης.
– “Δεν έχουμε πρόθεση να κάνουμε ιδιωτικοποίηση του νερού”, επιχείρησε να διαβεβαιώσει τη Βουλή, ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Θόδωρος Σκυλακάκης, χαρακτηρίζοντας “παραμύθια” τους περί του αντιθέτου ισχυρισμούς των κομμάτων της αντιπολίτευσης. Όπως τόνισε ,”αυτό που θέλουμε είναι να εξασφαλίσουμε καλύτερη ποιότητα παροχής νερού και αυτό θα δούμε πως θα το πετύχουμε συζητώντας με τους παρόχους και εξασφαλίζοντας ότι τα χρήματα των φορολογουμένων, θα επενδυθούν σωστά”.
Για “σχέδιο ιδιωτικοποίησης” των υπηρεσιών ύδρευσης και αποχέτευσης της Αυτοδιοίκησης, μίλησε ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ Σωκράτης Φάμελλος,λέγοντας ότι “ξέρουμε τι είναι τα νεοφιλελεύθερα αρπακτικά”. Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής Μιχάλης Κατρίνης, ανέφερε ότι “ο υπουργός ουσιαστικά προανήγγειλε την ιδιωτικοποίηση του νερού από την πίσω πόρτα”.
“Για τα ίδια αρπακτικά που έχουν συμμετοχή στη διαχείριση υδάτινων πόρων και καιροφυλακτούν”, έκανε λόγο ο Νίκος Καραθανασόπουλος από το ΚΚΕ.
– Ο αναπληρωτής υπουργός Αθλητισμού, Γιάννης Βρούτσης, άδειασε τους πρώην υπουργούς Αθλητισμού και προανήγγειλε νέα νομοθεσία για τις κάμερες στα γήπεδα, λέγοντας ότι καταργείται η προηγούμενη καθώς ήταν ατελέσφορη και δεν λειτούργησε. “Έρχεται ένα σύγχρονο πλαίσιο” είπε και εξήγησε ότι για την ταυτοπροσωπία “μας βοηθάει η τεχνολογία”.
Συγκεκριμένα, ο αναπληρωτής υπουργός ανέφερε από το βήμα της Βουλής ότι “Υπήρχε κενό και στις κάμερες και η νομοθεσία που λένε ότι υπήρχε, δεν υπήρχε. Η νομοθεσία για τις κάμερες καταργείται πλήρως δεν μπορούσε να εφαρμοστεί. Έρχεται ένα σύγχρονο πλαίσιο. Στο κρίσιμο ζήτημα της ταυτοπροσωπίας, αναγνωρίζω στον κ. Κοντονή την καλή του πρόθεση. Θέσπισε την κάρτα του φιλάθλου δεν πέτυχε. Καταργείται όλη η νομοθεσία, ήταν ατελέσφορο. Δεν θα μπορούσε να γίνει ποτέ, θα δείτε την ταυτοπροσωπία στο νέο νομοσχέδιο. Θα ξέρουμε ποιοι μπαίνουν στα γήπεδα με όνομα και επίθετο”.
Από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ, ο Γιώργος Γαβρήλος, ανέφερε ότι ο κ. Βρούτσης άδειασε τον προκάτοχό του Λευτέρη Αυγενάκη. λέγοντας “Ο υπουργός προσέγγισε επικοινωνιακά το ζήτημα, αναφέρθηκε σαν να μην είναι κυβέρνηση τα τελευταία 4,5 χρόνια”. Και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ, Μιχάλης Κατρίνης, ανέφερε “ακούμε μόνο για οργή, καμία κουβέντα για αποτελεσματικότητα της κυβέρνησης», σχολίασε Πρόσθεσε, ότι η κυβέρνηση κινείται στο ίδιο μοτίβο κάνοντας εξαγγελία μέτρων που τελικά δεν υλοποιούντα”. Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος από τη Νέα Αριστερά Νάσος Ηλιόπουλος αναφέρθηκε στη δολοφονία του Μιχάλη Κατσούρη στη Νέα Φιλαδέλφεια και κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι δεν ασχολείται με τη ρίζα του προβλήματος, διότι δεν θέλει, όπως υποστήριξε, να ακουμπήσει τους ισχυρούς.
Κατηγορίες στον Γιάννη Βρούτση, εκτόξευσε και ο Κωνσταντίνος Χήτας από την Ελληνική Λύση, λέγοντας ότι άδειασε τον Λευτέρη Αυγενάκη. Σημειωσε πως, γίνεται μια μεμονωμένη αντιμετώπιση των περιστατικών βίας, τονίζοντας την ανάγκη να υπάρχουν κάμερες στα γήπεδα και αναρωτήθηκε τι ακριβώς προβλέπει το σχέδιο της κυβέρνησης και τι θα αλλάξει εντός 60 ημερών, όταν ξανά ανοίξουν τα γήπεδα τον Φεβρουάριο.
Ο Γιάννης Βρούτσης απαντώντας στα πυρά των βουλευτών της αντιπολίτευσης επεσήμανε ότι ασκούν κριτική για την κριτική, χωρίς να έχουν κάποια πρόταση. “Η κυβέρνηση έδωσε πόρους στον αθλητισμό που δεν είχαμε δει ποτέ στο παρελθόν” είπε ο αναπληρωτής υπουργός και πρόσθεσε “είμαστε και αποφασισμένοι υπεύθυνοι και ρεαλιστικοί για να αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα και είναι θετικό ότι ο ΣΥΡΙΖΑ υπερασπιζεται τις καμερες. Μπραβο στον ΣΥΡΙΖΑ που κάνει ένα βήμα προόδου”.