fbpx

Σημαντική η ανάγκη σύμπραξης της ερευνητικής κοινότητας με τις επιχειρήσεις

0

Για 7η συνεχόμενη χρονιά ο ΣΕΒΤ, ο οποίος στηρίζει και προωθεί τις καινοτομίες της νέας γενιάς, παρουσίασε στην Αίγλη Ζαππείου τον Διαγωνισμό Καινοτόμων Προϊόντων Διατροφής. 

Στον διαγωνισμό πήραν μέρος όλα τα Τεχνολογικά και Ερευνητικά Ιδρύματα της χώρας, από τα οποία δεκαπέντε από αυτά κατέληξαν στον σημερινό διαγωνισμό.

Η τεχνική και η εθνική επιτροπή, είχαν την ευκαιρία να δοκιμάσουν και να αξιολογήσουν όλα τα καινοτόμα προϊόντα τροφίμων που συμμετείχαν, μέσα σε δύο μέρες, αφού υπήρξε μεγάλη τελική συμμετοχή δεκαπέντε ομάδων.

Στην σημερινή εκδήλωση τα προϊόντα ήταν διαμορφωμένα με τέτοιο τρόπο, ώστε να μπορέσει να τα γνωρίσει το κοινό, αφού η προσέλευση ήταν ελεύθερη.
Πλήθος κόσμου, από τις εταιρίες χορηγών, από καθηγητές των ιδρυμάτων, από έντυπα μέσα, food blogs, καθώς και φορείς του ΣΕΒΤ και της πολιτείας, είχαν την ευκαιρία να δοκιμάσουν τα καινοτόμα προϊόντα που παρουσίασαν οι φοιτητές των Τεχνολογικών και Ερευνητικών Ιδρυμάτων.

Την εκδήλωση προλόγισε η κα Βάσω Παπαδημητρίου, Γενική Διευθύντρια του ΣΕΒΤ, η οποία έδωσε μια γενική εικόνα για τα προηγούμενα χρόνια, αναφέροντας ότι την πρώτη χρονιά που η Ελλάδα συμμετείχε στον αντίστοιχο Ευρωπαϊκό διαγωνισμό το 2011, είχε πάρει το πρώτο βραβείο, καθώς και το 2014 η ελληνική ομάδα είχε βραβευτεί με το τρίτο βραβείο.

Στην συνέχεια, έκανε μια αναδρομή για την διαδικασία του φετινού διαγωνισμού, καθώς τον Δεκέμβριο του 2016 ο ΣΕΒΤ έκανε ανοιχτή πρόσκληση σε όλα τα εκπαιδευτικά και ερευνητικά ιδρύματα για να καταθέσουν τις προτάσεις τους. Τον Φεβρουάριο του 2017 οι δύο επιτροπές εξέτασαν όλες τις προτάσεις ώστε να τις αξιολογήσουν και να επιλέξουν ποιες από αυτές θα προχωρήσουν στην δεύτερη φάση του διαγωνισμού.

Πρόσθεσε, ότι φέτος, εκτός από τα τρία πρώτα βραβεία που θα δοθούν, προστέθηκε ακόμα ένα με την ονομασία Food Print, το οποίο θα δοθεί στο προϊόν με το καλύτερο περιβαλλοντικό αποτύπωμα, καθώς ο ΣΕΒΤ σέβεται το περιβάλλον και πιστεύει στην μείωση των εκπομπών του άνθρακα στο κλάδο των τροφίμων.

Επίσης, ανέφερε το ύψος των χρημάτων των βραβείων για κάθε ένα από αυτά, με πρώτο βραβείο το ποσό των 1000 ευρώ για τον πρώτο νικητή, το ποσό των 800 ευρώ για τον δεύτερο και το ποσό των 500 ευρώ για τον τρίτο, όπως επίσης το ίδιο ποσό θα κερδίσει και ο νικητής που θα πάρει το περιβαλλοντικό βραβείο. Επίσης, τόνισε ότι η ομάδα που θα κερδίσει το πρώτο βραβείο θα συμμετέχει στον αντίστοιχο ευρωπαϊκό διαγωνισμό που θα γίνει στο Λονδίνο.

Πριν κλείσει, ευχαρίστησε τους φοιτητές, τους καθηγητές, τους χορηγούς και όλους όσους βοήθησαν στην δημιουργία αυτής της εκδήλωσης.

Στην συνέχεια τον λόγο έλαβε ο κος Ευάγγελος Καλούσης, Πρόεδρος του Δ.Σ. του ΣΕΒΤ.

Στην εισαγωγή του, χαιρέτησε τον αναπληρωτή υπουργό κ. Κώστα Φωτάκη που παρευρέθηκε στην εκδήλωση, όπως επίσης και έδωσε ένα μεγάλο μπράβο σε όλα τα παιδιά που συμμετείχαν στον διαγωνισμό, με τα πρωτότυπα προϊόντα τους.

Στην συνέχεια τόνισε την μεγάλη ευκαιρία που τους δίνεται, αφού είχαν την βοήθεια μεγάλων ελληνικών εταιριών τροφίμων, να μπορέσουν τα προϊόντα τους, ανεξάρτητα με την βράβευση, να βρουν τον δρόμο τους προς την αγορά. Επίσης πρόσθεσε, ότι η βιομηχανία τροφίμων αντιπροσωπεύει το ένα τρίτο της βιομηχανίας μεταποίησης, έχει ένα κύκλο εργασιών 14,5 εκατ. ευρώ και απασχολεί πάνω από 300.000 εργαζόμενους, καθώς παρουσιάζει και εξαγωγές του ποσού των 4,5 εκατ. ευρώ, οι οποίες αυξήθηκαν θετικά, με διπλάσιο νούμερο όλα τα χρόνια της κρίσης.

Συμπερασματικά, ανέφερε ότι με την λύση του χρηματοπιστωτικού προβλήματος, η χώρα μας θα πρέπει να ξαναβρεί τον δρόμο για την ανάπτυξη με καινούργιες επενδύσεις, με νέες θέσεις εργασίας και να λειτουργήσει καλύτερα ο κύκλος της οικονομίας, ενώ η ανταγωνιστικότητα και η καινοτομία, είναι ο πιο σημαντικός παράγοντας της επιτυχίας.

Κλείνοντας, ανέφερε με συγκινητικά λόγια ότι όλα τα προϊόντα ήταν εξαιρετικά, η επιλογή για τους πρώτους των πρώτων ήταν δύσκολη και πιστεύει ότι το μέλλον θα είναι καλύτερο, τόσο για τον κλάδο των τροφίμων, όσο και για την χώρα μας.

Στην συνέχεια, τον λόγο έλαβε ο Αναπληρωτής Υπουργός Έρευνας κι Ανάπτυξης κος Κώστας Φωτάκη.

Ο κ. Φωτάκης ξεκίνησε με μια μικρή εισαγωγή για την ανάγκη της χώρας να ξεφύγει από την οικονομική κρίση και ένα από τα στοιχήματα για να το καταφέρει, είναι αναμφισβήτητα η ανάπτυξη. Πιστεύοντας στην καινοτομία και την έρευνα, οι πιθανότητες για έξοδο από την κρίση είναι μεγάλες. Τόνισε ότι το ανθρώπινο δυναμικό της χώρας είναι εξαιρετικό, καθώς και οι επιστήμονες που διαθέτει ο τόπος, είναι περιζήτητοι από άλλες χώρες του εξωτερικού.

Συνέχισε αναφέροντας, ότι από την πλευρά του υπουργείου, έχουν αναλάβει διάφορες πρωτοβουλίες προς την κατεύθυνση της καινοτομίας, που συνδέονται και με την στήριξη του ανθρώπινου δυναμικού και με μια χρηματοδότηση που έχει αυξηθεί 30% τα δύο τελευταία χρόνια, όσον αφορά την έρευνα, της τάξεως του ποσού 1,2 δις ευρώ.

Επίσης, θα διατεθεί ένα πρόσθετο ποσό της τάξεως των 240 εκατ. ευρώ για την στήριξη της έρευνας, της καινοτομίας και του ανθρώπινου δυναμικού. Η πρωτοβουλία βασίζεται σε μια δανειακή σύμβαση με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, πράγμα αναγκαίο για τις συνθήκες που βιώνει η χώρα. Όπως επίσης τόνισε, ότι περίπου 500 υποτροφίες θα ανακοινωθούν αυτές τις μέρες με αποδοχές των 900 ευρώ για υποψήφιους διδάκτορες.

Έτσι το σημαντικότερο στοίχημα είναι η στήριξη σε προγράμματα έρευνας κι ανάπτυξης για την προσέλκυση νέων επιστημόνων. Υπάρχει πρόβλεψη για τις μικρές επιχειρήσεις, για τις οποίες δημιουργούνται Κέντρα Δεξιοτήτων, τα οποία θα λειτουργούν σαν κέντρα έρευνας κι ανάπτυξης για θεματικές κοινοπραξίες επιχειρήσεων, όπως για παράδειγμα για μελισσοκομεία και οινοποιία. Σημαντικό είναι το εργαλείο που προσφέρει η αναπτυξιακή τράπεζα, με το ταμείο ανάπτυξης. Συμπλήρωσε ότι υπάρχει μεγάλη έμπνευση αυτή την στιγμή στο υπουργείο με τρεις τομείς με τις ονομασίες, Οι δρόμοι των αμπελώνων, Οι δρόμοι της ελιάς και Οι δρόμοι της μέλισσας.

Κλείνοντας, ανέφερε ότι προτεραιότητα είναι η στήριξη της σημαντικότερης παρακαταθήκης της χώρας, που είναι οι άνθρωποι.

Στην συνέχεια της εκδήλωσης, παρουσιάστηκε ένα βίντεο με τα προϊόντα που πήραν μέρος στον διαγωνισμό.

Όλα τα προϊόντα ήταν καινοτόμα, με φυσικά, ελληνικά, βιολογικά στοιχεία, υψηλής διατροφικής αξίας και ενέργειας, αλλά προπάντων, εύγεστα. Τα πιο πολλά ήταν γεμάτα φυτικές ίνες, πλούσια σε πρωτεΐνες, με ελάχιστα σάκχαρα και κορεσμένα λίπη και σχεδόν καθόλου αλάτι. Επίσης, τα προϊόντα ήταν βασισμένα σε «πράσινες» τεχνικές, από διάφορες περιοχές της Ελλάδας, όπου το οικολογικό προφίλ τους βασίζεται σε πρώτες ύλες, οι οποίες είναι κατεξοχήν βιολογικής γεωργίας ή κτηνοτροφίας.

Τα πιο πολλά προϊόντα, βασίστηκαν σε τεχνικές που ενισχύουν την εξοικονόμηση ενέργειας και χρόνου, καθώς αποτελεί στοίχημα για τους πιο πολλούς φοιτητές που πήραν μέρος στον διαγωνισμό. Επίσης, όλες οι ομάδες χρησιμοποίησαν οικολογικές συσκευασίες που είναι ανακυκλώσιμες και βιοδιασπόνται.

Το τρίτο βραβείο το πήρε η ομάδα του ΕΜΠ για το προϊόν Eli. (snack από ελληνικές πράσινες ελιές με τραγανή επικάλυψη)
Το δεύτερο βραβείο πήρε η ομάδα συνεργασίας του Αλεξάνδρειου ΤΕΙ Θεσσαλονίκης/Τμήμα Διατροφής και Διαιτολογίας, του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών/ Τμήμα Βιοτεχνολογίας και του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου/ Σχολή Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών με το προϊόν Yomast, ένα Ελληνικό γιαούρτι 2% χωρίς λακτόζη με μαστίχα, εμπλουτισμένο σε βιταμίνη D, ασβέστιο και φώσφορο.
Το πρώτο βραβείο το πήρε η ομάδα του ΕΜΠ για το προϊόν Avoyog Smoothie Beverage (λειτουργικό ρόφημα αβοκάντο και ορού στραγγιστού γιαουρτιού με αντιοξειδωτικά)

 

Αφήστε μια απάντηση

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

where to buy viagra buy generic 100mg viagra online
buy amoxicillin online can you buy amoxicillin over the counter
buy ivermectin online buy ivermectin for humans
viagra before and after photos how long does viagra last
buy viagra online where can i buy viagra