Στ. Κασσελάκης: Ο Μητσοτάκης εγκατέλειψε τη Θεσσαλία
Η περιφέρεια της Θεσσαλίας με αφορμή τη συμπλήρωσης ενός χρόνου από την κακοκαιρία Daniel, αλλά και την περιβαλλοντική καταστροφή στο Βόλο με τα νεκρά ψάρια βρίσκονται στο επίκεντρο της πολιτικής αντιπαράθεσης με την κυβέρνηση να υπεραμύνεται των κυβερνητικών πρωτοβουλιών για την αποκατάσταση των πληγεισών περιοχών και τη αντιπολίτευση να ασκεί δριμεία κριτική για τις καθυστερήσεις και την αδράνεια της κυβέρνησης και των αρμόδιων υπουργείων.
Έτσι η αποκατάσταση της περιοχής και το χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσης των παρεμβάσεων που βρίσκονται σε φάση υλοποίησης, στο πλαίσιο του σχεδίου για την ανασυγκρότηση της Θεσσαλίας, που προβλέπει δαπάνες και επενδύσεις 3 δισεκατομμυρίων ευρώ, βρέθηκε στο επίκεντρο συνάντησης που είχε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης την Επιτροπή Ανασυγκρότησης Φαρκαδόνας. Ο πρωθυπουργός επισκέφθηκε τη Φαρκαδόνα, μία από τις περιοχές της Θεσσαλίας που επλήγησαν πέρυσι από την κακοκαιρία “Daniel”, στο πλαίσιο της περιοδείας που πραγματοποιεί στην Περιφέρεια, έναν χρόνο μετά τη θεομηνία.
Στη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο δημαρχείο έγινε παράλληλα επισκόπηση των πιο στοχευμένων μέτρων κρατικής αρωγής, στα οποία περιλαμβάνονται η καταβολή πρώτης αρωγής ύψους 182,7 εκατομμυρίων ευρώ προς πάνω από 50.500 δικαιούχους, η διάθεση 237,7 εκατομμυρίων ευρώ στους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης και το ειδικό σχήμα ενίσχυσης επιχειρήσεων ειδικά για τους Δήμους Παλαμά και Φαρκαδόνας.
Σε δηλώσεις του ο κ. Μητσοτάκης αφού ευχαρίστησε την Επιτροπή Ανασυγκρότησης, την Κίνηση Πολιτών Ανασυγκρότησης Φαρκαδόνας για την πρόσκληση και επειδή δεν περιορίστηκε σε μια στείρα άρνηση και διαμαρτυρία, αλλά σε μια γόνιμη δημιουργική συζήτηση με τα συναρμόδια Υπουργεία και “πρωτίστως με τον κ. Τριαντόπουλο, ο οποίος συντονίζει τα ζητήματα της στήριξης και της αποκατάστασης”, αναφέρθηκε στο κόστος της αποκατάστασης το οποίο ανέρχεται σε 3 δισ. ευρώ και το οποίο, όπως τόνισε, θα αυξηθεί, καθώς σε αυτό δεν έχουν συμπεριληφθεί τα μεγάλα έργα και η χρηματοδότηση των μεγάλων φραγμάτων που θα ανακοινωθούν το απόγευμα στην προγραμματισμένη σύσκεψη στο Κιλελέρ.
“Ξέρουμε πολύ καλά, όμως, ότι οι ζημιές και οι πληγές είναι ακόμα εδώ. Θέλω να έχετε μια αίσθηση του συνόλου των πόρων που δαπανούμε και θα δαπανήσουμε για την αποκατάσταση της Θεσσαλίας. Μιλάμε για 3 δισεκατομμύρια ευρώ, τα οποία μοιράζονται, πολύ χοντρικά, σε περίπου 1,5 δισ. σε στήριξη και αποκατάσταση, κρατική αρωγή, ΕΛΓΑ, στεγαστικά, στήριξη των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης και περίπου 1,5 δισεκατομμύριο ακόμα στα μεγάλα έργα υποδομής που δρομολογούνται από το Υπουργείο Οικονομικών. Αυτό είναι το κόστος” δήλωσε και πρόσθεσε “Ενδεχομένως να είναι και μεγαλύτερο, αλλά αυτό είναι το κόστος αυτής της μεγάλης φυσικής καταστροφής. Θα αυξηθεί, διότι σε αυτό δεν έχουμε συμπεριλάβει ακόμα τα μεγάλα έργα και τη χρηματοδότηση των έργων των μεγάλων φραγμάτων για τα οποία θα μιλήσουμε σήμερα το απόγευμα. Αυτά, όμως, είναι έργα τα οποία ούτως ή αλλιώς θα έπρεπε να κάνουμε για τη Θεσσαλία”.
Επισήμανε πως “εάν αυτή η φυσική καταστροφή δεν έβρισκε την ελληνική οικονομία σε μια φάση ανάπτυξης και δημοσιονομικής σταθερότητας, τα πράγματα θα ήταν πολύ πιο δύσκολα. Επειδή πατάμε καλά στα πόδια μας, είμαστε σε θέση σήμερα να έχουμε ήδη δαπανήσει 650 εκατομμύρια συνολικά για την αποκατάσταση και για τη στήριξη” και απάντησε στην κριτική για τις καθυστερήσεις, διαβεβαιώνοντας πως η κυβέρνηση θα προσπαθεί να επιλύσει τα προβλήματα που παρουσιάζονται.
“Αυτό το οποίο ακούω και το ακούω από παντού, είναι να επιταχύνουμε τις διαδικασίες” ανέφερε και πρόσθεσε “όπου υπάρχουν καθυστερήσεις -και θα υπάρχουν καθυστερήσεις και δυσκολίες θα υπάρχουν και προβλήματα- να τα γνωρίζουμε. Είμαστε εδώ για να προσπαθούμε πάντα να τα λύνουμε”
Σε ό,τι αφορά τα ζητήματα τα οποία αφορούν τη συνολική αντιπλημμυρική θωράκιση της Θεσσαλίας πρωθυπουργός παρέπεμψε στη σύσκεψη που θα πραγματοποιηθεί το απόγευμα και υπογράμμισε “Το ζήτημά μας δεν είναι μόνο πώς θα αντιμετωπίσουμε έναν ενδεχόμενο νέο “Daniel” ή και κάτι μικρότερο από τον “Daniel”. Είναι πώς θα εξασφαλίσουμε ότι η Θεσσαλία θα έχει αρκετό νερό στο μέλλον για να μπορεί να εξακολουθεί να είναι ο πυλώνας του πρωτογενούς τομέα της πατρίδας μας» σημείωσε, επισημαίνοντας πως η παρέμβαση που δρομολογεί η κυβέρνηση έχει διπλό χαρακτήρα. «Τα υπόλοιπα έργα ανάταξης θα προχωρήσουν όσο το δυνατόν πιο γρήγορα. Θέλω να κρατήσετε αυτό το οποίο είπε ο υπουργός, ότι μιλάμε για πάρα πολλά έργα τα οποία πρέπει να γίνουν, να σχεδιαστούν, να μελετηθούν και να γίνουν σωστά. Αξίζει να σημειωθεί ότι τα έργα του “Ιανού” άντεξαν όλα στον “Daniel”, γιατί είχαν κατασκευαστεί με άλλες προδιαγραφές και το ίδιο θέλουμε να κάνουμε και από εδώ και στο εξής» συνέχισε.
“Και κάτι τελευταίο: σπίτια. Απόλυτη προτεραιότητα. Μου φαίνεται παράλογο να υπάρχουν σπίτια στη Φαρκαδόνα και τα οποία να μην μπορούμε, κ. Περιφερειάρχα, σε συνεννόηση, να τα αξιοποιήσουμε και να τα δώσουμε, να τα φτιάξουμε άμεσα -το γνωρίζει το πρόβλημα ο Θανάσης, αυτό το προτάσσω ως πρώτη προτεραιότητα- ώστε με κριτήρια τα οποία εσείς θα μας βοηθήσετε να καθορίσουμε, να τα πάρουν άνθρωποι οι οποίοι έχασαν τις περιουσίες τους το συντομότερο δυνατό. Ειδικά γι’ αυτό θα ξαναείμαι εδώ σύντομα, για να δούμε πότε θα τα παραδώσουμε στους πρώτους κατοίκους, οι οποίοι θα μπορούν να μπουν εκεί δήλωσε και έκανε ειδική αναφορά και στην πανώλη των αιγοπροβάτων κάνοντας λόγο για υποδειγματική διαχείριση του προβλήματος.
Από την πλευρά του ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Στέφανος Κασσελάκης, κατά την περιοδεία του στον Βόλο μετείχε σε σύσκεψη στην έδρα της Περιφερειακής Ενότητας Μαγνησίας με κοινωνικούς και παραγωγικούς φορείς του Βόλου και κατά την εισαγωγική του τοποθέτηση ο κ. Κασσελάκης τόνισε: “Εδώ πέρα υπάρχουν τρία ζητήματα. Υπάρχει το επιστημονικό, υπάρχει το πολιτικό και υπάρχει και το κοινωνικό. Το επιστημονικό αφορά το για ποιο λόγο δεν υπήρχε πρόληψη αυτής της κατάστασης από τη στιγμή που στα πανεπιστήμια προειδοποιούσανε; Για ποιο λόγο δεν υπήρχε το κατάλληλο monitoring από τους αρμόδιους φορείς; Και εκεί είναι το πολιτικό ζήτημα. Είναι η αλληλοεπικάλυψη των αρμοδιοτήτων που έχει προκαλέσει ένα επιτελικό μπάχαλο και στο τέλος της ημέρας κανείς δεν αναλαμβάνει την ευθύνη του. Και τέλος το κοινωνικό ζήτημα, γιατί συνειδητοποιώ ότι οι επιπτώσεις είναι τεράστιες. Εδώ και ένα χρόνο, ξέρω ότι έχετε περάσει πολύ δύσκολους καιρούς οικονομικά, ότι αποζημιώσεις πρέπει να δοθούν, να είναι σημαντικές και πρέπει να βρούμε και έναν τρόπο η τωρινή κατάσταση, που είναι μια ακόμα πληγή, να μην γίνει χαριστική βολή του τόπου, να μην μαραζώσει αυτός εδώ ο τόπος, ο Βόλος, η Μαγνησία”.
Οι κοινωνικοί και παραγωγικοί φορείς εξέφρασαν την έντονη δυσαρέσκειά τους για την αντιμετώπιση του Βόλου και της Μαγνησίας, στάθηκαν στην οικονομική και περιβαλλοντική καταστροφή στην περιοχή και τόνισαν πως απαιτείται γενναία στήριξη προκειμένου να επανέλθει η πόλη στην κανονικότητα.
Κατά την υποδοχή του κ. Κασσελάκη στον χείμαρρο Ξηριά η χωρική αντιπεριφερειάρχης Μαγνησίας και Σποράδων Άννα Μαρία Παπαδημητρίου επισήμανε ότι: “Όλοι οι επιχειρηματίες της περιοχής είναι σε πάρα πολύ δύσκολη κατάσταση, διότι υπάρχει μεγάλη δυσπιστία ως προς το εάν είναι αποκατεστημένες οι υποδομές. Ήδη ξέρετε ότι περιμένουμε εδώ και έναν χρόνο το υπουργείο, που έχει πάρει την αρμοδιότητα από την Περιφέρεια, με ΦΕΚ, τον Οκτώβριο του 2023 να έρθει να κάνει τις μόνιμες αποκαταστάσεις. Εμείς κάνουμε προσωρινές αποκαταστάσεις οι οποίες καταλαβαίνετε ότι με την πρώτη βροχή υποχωρούν καθώς είναι πρόχειρες κατασκευές με 3Α και περιμένουμε εφόσον δεν έχουμε την αρμοδιότητα να έρθουν να ολοκληρώσουν τις εργασίες”.
Ο κ. Κασσελάκης απαντώντας είπε “Είμαστε σε ένα σημείο που πρέπει να σκεφτούμε τι πάει να πει βιώσιμη ανάπτυξη. Πάει να πει ότι η επόμενη γενιά θα έχει καλύτερη ανάπτυξη από την προηγούμενη. Πώς θα έχει η επόμενη γενιά καλύτερη ανάπτυξη, όταν χρεωνόμαστε δισεκατομμύρια διότι ένα αποτελεσματικό κράτος δεν επενδύει στην πρόληψη; Το βλέπουμε και στις πυρκαγιές αυτό το πράγμα. Αυτό πρέπει να αλλάξει, η πρώτη προτεραιότητα για την χώρα μας θα πρέπει να είναι περιβαλλοντικά και υγειονομικά να είμαστε οχυρωμένοι. Αυτή τη στιγμή είμαστε ένα ξέφραγο αμπέλι”.
“Λυπάμαι ειλικρινά, που για μια ακόμη φορά, την «ανασυγκρότηση της Θεσσαλίας», την θεωρείτε αυστηρά κομματική σας υπόθεση και επιφυλάξατε για εμάς την μεγάλη απρέπεια να μην μας προσκαλέσετε, επειδή δεν ανήκουμε στην παράταξή σας.” τονίζει σε επιστολή της προς τον πρωθυπουργό η Γραμματέας της ΚΟ του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής και βουλευτής Λάρισας, Ευαγγελία Λιακούλη, επισημαίνοντα “Σήμερα όμως κ Πρωθυπουργέ, τα πράγματα δεν νομίζω ότι θα γίνουν όπως τα σχεδίασε το επικοινωνιακό σας επιτελείο. Διότι οι φιέστες, είναι πάντα πρόκληση, εν μέσω πένθους.”.