fbpx

Συμβαίνει και στις καλύτερες οικογένειες: Η φλόγα της Γάζας απο τις φοιτητικές καταλήψεις της Αμερικής έφτασε και στην Ευρώπη

0

Αυτό το ρεπορτάζ δεν θα παίξει ποτέ στην tv… Η μεγάλη αναταραχή που επικρατεί στα πανεπιστήμια των ΗΠΑ με αφορμή τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή, έφτασε στην Ευρώπη.

Το Παρίσι μεταλαμπαδι΄στηκε από την Καλιφόρνια όπως και τον Μάη του 68. Καταλήψεις σε Columbia και Yale, αλλά και παρέμβαση της αστυνομίας για πρώτη φορά μετά το 1968!. Οι διαδηλώσεις υπέρ των Παλαιστινίων εξαπλώνονται σε όλη τη χώρα. Νέα Υόρκη, Λος Αντζελες, Βοστώνη και Τέξας. Ο πόλεμος στη Γάζα έχει μεταφερθεί στα αμερικανικά πανεπιστήμια. Εκτός από το NYU και το Yale, καταυλισμοί έχουν στηθεί στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια στο Μπέρκλεϋ, στο Ινστιτούτο Τεχνολογίας της Μασαχουσέτης (MIT), στο Πανεπιστήμιο του Μίσιγκαν, στο Emerson College και στο Tufts.

Στο πανεπιστήμιο του Όστιν αστυνομικοί συγκρούστηκαν με διαδηλωτές, προχωρώντας σε συλλήψεις. Δεκάδες φοιτητές συνελήφθησαν και στο Πανεπιστήμιο της Νότιας Καλιφόρνιας την ώρα που η Γερουσία ενέκρινε πακέτο 26 δισεκατομμυρίων δολαρίων που περιλαμβάνει στρατιωτική βοήθεια στο Ισραήλ αλλά και ανθρωπιστική για τη Γάζα. H Mάρθα Κάνερ, ανταποκρίτρια του SKY NEWSστην Kαλιφόρνια, αναφέρει: «Η Αστυνομία έχει δώσει εντολή να απομακρυνθούν οι διαδηλωτές από τις πανεπιστημιουπόλεις. Προειδοποιούν τους φοιτητές ότι εάν παραμείνουν εδώ, θα συλληφθούν. Ένδειξη ότι ο αριθμός και το μέγεθος των διαδηλώσεων αυξάνεται και μπορεί να βγουν εκτός ελέγχου».

Στο Πανεπιστήμιο του Κολούμπια στη Νέα Υόρκη, από όπου ξεκίνησαν πριν από μία εβδομάδα οι διαδηλώσεις κατά του πολέμου στη Γάζα, εκατοντάδες φοιτητές αποδοκίμασαν τον πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων Μάικ Τζόνσον. Ο ίδιος μίλησε για εκφοβισμό των εβραίων φοιτητών: «Το μήνυμά μου προς τους φοιτητές μέσα στην πανεπιστημιούπολη είναι «επιτρέψτε στις τάξεις και σταματήστε τις ανοησίες».

Στο Columbia οι κινητοποιήσεις έχουν πάρει μεγάλη έκταση, με καταλήψεις των campus αλλά και με μεγάλες διαδηλώσεις στην πόλη της Νέας Υόρκης. Βασικός λόγος διαμαρτυρίας η χρηματοδότηση του Ισραήλ που συνεχίζει τις επιθέσεις στη Γάζα. Οι φοιτητές έχουν κατασκηνώσει στο campus όπου βλέπει κανείς παντού παλαιστινιακές σημαίες. Η διοίκηση του Columbia αποφάσισε να διατάξει την παρέμβαση της αστυνομίας για πρώτη φορά μετά το 1968 και υπάρχουν πληροφορίες για τη σύλληψη 108 φοιτητών, που απειλούνται με οριστική αποβολή. Οι απειλές για διαγραφές φοιτητών και οι συλλήψεις δεν φαίνεται να σταματούν το κύμα διαμαρτυριών, καθώς παρά την καταστολή οι σκηνές στήθηκαν ξανά στο Κολούμπια με το πανεπιστήμιο να ακυρώνει τα διά ζώσης μαθήματα και να προχωρά σε τηλεκπαίδευση, μέχρις ότου αποκατασταθεί η τάξη και η ηρεμία στο ίδρυμα. Οι αντιδράσεις στο Κολούμπια έχουν κορυφωθεί τη τελευταία εβδομάδα με τις «κατασκηνώσεις αλληλεγγύης στη Γάζα» που ζητούν να μπει τέλος στη συνεχιζόμενη στρατιωτική δράση του Ισραήλ αλλά και «στη συνεχιζόμενη οικονομική επένδυση του Κολούμπια σε εταιρείες που επωφελούνται από το ισραηλινό απαρτχάιντ, τη γενοκτονία και την κατοχή στην Παλαιστίνη». Το πανεπιστήμιο αντέδρασε ανακοινώνοντας ότι ανέστειλε τη φοιτητική ιδιότητα των «ταραξιών» και στη συνέχεια κάλεσε την αστυνομία να τους συλλάβει. Ανάμεσα στους συλληφθέντες και η κόρη της Ιλχάν Ομάρ βουλεύτριας των Δημοκρατικών.

Παρόλα αυτά, ακόμα το πανεπιστήμιο υπολειτουργεί και τα μαθήματα γίνονται διαδικτυακά, καθώς οι διαμαρτυρίες συνεχίζονται. Τη σκυτάλη των διαδηλώσεων πήρε το Yale όπου και πάλι υπήρξε παρέμβαση της αστυνομίας και έγιναν 47 συλλήψεις. Το κίνημα, πάντως, έχει εξαπλωθεί και εκδηλώσεις γίνονται σε πολλά πανεπιστήμια. Οι φοιτητές διαμαρτύρονται για όσα διαδραματίζονται στη Μέση Ανατολή, αλλά και το γεγονός ότι οι ΗΠΑ βοηθούν οικονομικά το Ισραήλ. Καταλήψεις και διαδηλώσεις πανεπιστημιούπολη του Γέιλ, μεταξύ των οποίων και απεργοί πείνας, απαιτούν από το πανεπιστήμιο να στμτήσει να συνεργάζεται με κατασκευαστές στρατιωτικών όπλων και άλλες εταιρείες που έχουν δεσμούς με το Ισραήλ. Το Γέιλ δήλωσε ότι ζήτησε επανειλημμένα από τους φοιτητές να αποχωρήσουν και τους προειδοποίησε ότι θα μπορούσαν να αντιμετωπίσουν τις συνέπειες του νόμου και πειθαρχικά μέτρα εάν δεν το έκαναν. Την ώρα που γράφονται αυτές οι γραμμές 47 συλλήψεις φοιτητών έγιναν στο Yale, ενώ διαμαρτυρίες πραγματοποιούνται σε πολλά πανεπιστήμια (Berkeley, Boston University, MIT, University of California, NYU, University of North Carolina) Κατάληψη και του Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης (NYU). Στο κέντρο του Μανχάταν, η αστυνομία συγκρούστηκε με διαδηλωτές στο Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης. Υπήρξαν αναφορές για αστυνομικούς που έκαναν χρήση σπρέι πιπεριού καθώς οι διαδηλωτές προσπάθησαν να εμποδίσουν ένα λεωφορείο της αστυνομίας να φύγει από το σημείο με τους φοιτητές που είχαν συλληφθεί, ενώ περισσότερα από 100 άτομα συνελήφθησαν. Οι αστυνομικοί μπήκαν σε καμπ κοντά στο πανεπιστήμιο λίγο μετά το σούρουπο. Εκεί, επίσης, εκατοντάδες διαδηλωτές είχαν αψηφήσει τις προειδοποιήσεις του πανεπιστημίου ότι θα αντιμετώπιζαν συνέπειες αν δεν εκκενώσουν την πλατεία.

Ο εκπρόσωπος του NYU, John Beckman, σε δήλωσή του ανέφερε ότι «υπήρξαν εκφοβιστικά συνθήματα και αναφέρθηκαν αρκετά αντισημιτικά περιστατικά». Οι καθηγητές του NYU έγραψαν ανοιχτή επιστολή που υπογράφεται από την εκτελεστική επιτροπή της Αμερικανικής Ένωσης Καθηγητών Πανεπιστημίου (AAUP) στο πανεπιστήμιο, αρνούμενοι ότι οποιοσδήποτε διαδηλωτής που συνδέεται με το NYU είχε εμπλακεί σε αντισημιτισμό ή εκφοβισμό άλλων μέσω της διαδήλωσης. Στην επιστολή καταγγέλλονται οι σκληρές τακτικές της αστυνομίας και οι περιορισμοί στον αριθμό των φοιτητών ή των καθηγητών του NYU που μπορούσαν να συμμετάσχουν στον καταυλισμό διαμαρτυρίας μετά την τοποθέτηση ενός φράγματος, ενώ αναφέρεται ότι όσοι συμμετείχαν ήταν δυνατοί αλλά ειρηνικοί και ότι «σε καμία στιγμή κανείς στην πλατεία [χώρος του καταυλισμού] δεν ήταν είτε βίαιος είτε αντισημιτικός σε λόγο ή συμπεριφορά».

Η επιστολή ανέφερε: «Ο σκοπός της διαμαρτυρίας ήταν να εκφράσει την υποστήριξή του στον παλαιστινιακό λαό στη Γάζα και τη Δυτική Όχθη» και κατηγορούσε το NYU ότι είναι συνένοχο «στη γενοκτονία του παλαιστινιακού λαού» και «στην επένδυση του NYU στην κατασκευή όπλων που διευκολύνει την εν λόγω γενοκτονία».

Ο Αλκίνοος Ιωαννίδης ο οποίος τυχαία βρίσκεται στη Νέα Υόρκη, καθώς είχε προγραμματισμένη συναυλία στο Columbia (η οποία φυσικά ακυρώθηκε) και μεταφέρει το κλίμα. Συγκεκριμένα σε ανάρτησή του στο facebook αναφέρει: «Οι τελευταίες μέρες ήταν αρκετά ιδιαίτερες στη Νέα Υόρκη. Μένω δίπλα στο Columbia και παρακολούθησα από κοντά τα γεγονότα. Είδα την «κατάληψη» του campus από τους φοιτητές, την είσοδο σε αυτό της αστυνομίας (η πρώτη μετά το 1968) και τη σύλληψη 108 φοιτητών μετά από εντολή της προέδρου του πανεπιστημίου.

Είχε προηγηθεί την προηγουμένη η «ανάκριση» της από την επιτροπή εκπαίδευσης της Βουλής, όπου ανάμεσα σε άλλα τής έγινε η παρατήρηση ότι δεν διδάσκεται αρκετά η Βίβλος στο πρόγραμμα σπουδών και ρωτήθηκε σοβαρά αν η ίδια επιθυμεί να καταραστεί ο Θεός το Columbia, με την πρόεδρο να απαντά εξίσου σοβαρά «Όχι, δεν θα το ήθελα.» Είδα επίσης τις ασταμάτητες, 24ωρες διαδηλώσεις μέσα και έξω από το πανεπιστήμιο, με τα συνθήματα, τις παλαιστινιακές σημαίες και μαντίλες που βλέπεις παντού στην πόλη, ενώ σήμερα πραγματοποιήθηκε συγκέντρωση διαμαρτυρίας εκατοντάδων καθηγητών του Columbia προς υποστήριξη των φοιτητών τους. Ένα από τα αιτήματα των συγκεντρωμένων ήταν το Κολούμπια να απεξαρτηθεί από εταιρείες που επωφελούνται από το Ισραήλ, συμπεριλαμβανομένων των Microsoft, Boeing και GE. «Θα συνεχίσουμε να καταλαμβάνουμε το δυτικό γκαζόν μέχρι να ικανοποιηθούν τα αιτήματά μας», προειδοποίησε ο Kyhmani James. Ο Ρόμπερτ Κραφτ, μεγάλος δωρητής του πανεπιστημίου, εξέφρασε επίσης τη δυσαρέσκειά του για την ελλιπή προστασία που παρέχει το Κολούμπια στους Εβραίους φοιτητές. Ο Κραφτ, που είναι Εβραίος, έχει δωρίσει εκατομμύρια δολάρια στο πανεπιστήμιο και απείλησε να διακόψει τη χρηματοδότηση, τονίζοντας σε ανακοίνωσή του ότι «δεν νιώθω άνετα να στηρίζω το πανεπιστήμιο μέχρι να ληφθούν διορθωτικά μέτρα». Οι Financial Times με ανάλυσή τους την οποία υπογράφει o Joshua Caffin, επιχειρεί να σκιαγραφήσει το φαινόμενο που θυμίζει το αντιπολεμικό κίνημα της δεκαετίας του ‘60. Οι FT επισκέφτηκαν τον «Καταυλισμό Αλληλεγγύης στη Γάζα» στην Πανεπιστημιούπολη του Κολούμπια όπου μίλησαν με φοιτητές και διαδηλωτές οι οποίοι καταγγέλλουν όπως λένε την γενοκτονία που διαπράττεται στη Γάζα από «τη βίαιη, σιωνιστική οντότητα των εποίκων». «Είμαστε ενωμένοι στον αγώνα μας. Χτίζουμε κοινότητα. Τρώμε μαζί. Κρατάμε ο ένας τον άλλον ασφαλή και ζεστό. Κάνουμε τις αρχές μας πράξη», δήλωσε ο W.

Από το πρωί της Πέμπτης το Columbia απαγόρευσε την είσοδο στο campus, τα μαθήματα γίνονται διαδικτυακά, το πανεπιστήμιο λειτουργεί με προσωπικό ασφαλείας και οι εκδηλώσεις του αναστέλλονται. Παρά λοιπόν την πεποίθησή μου ότι το τραγούδι δεν πρέπει να σταματά ποτέ, τα πιο πάνω μέτρα έκαναν αδύνατη την πραγματοποίηση της συναυλίας. Ζητώ συγνώμη από όσους ακροατές και όσες ακροάτριες ταλαιπωρήθηκαν».Για αντισημιτικές διαδηλώσεις που θυμίζουν το κλίμα που επικρατούσε στη Γερμανία πριν από το Ολοκαύτωμα έκανε λόγο ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπένιαμιν Νετανιάχου: «Όχλοι αντισημιτών έχουν καταλάβει κορυφαία πανεπιστήμια. Ζητούν τον αφανισμό του Ισραήλ. Θυμίζει αυτό που συνέβη στα γερμανικά πανεπιστήμια τη δεκαετία του ’30». Όμως σε συμπλοκές με την αστυνομία και συλλήψεις κατέληξε και διαδήλωση με αίτημα την απελευθέρωση των ομήρων έξω από την πρωθυπουργική κατοικία στην Ιερουσαλήμ…. Ενώ διαδηλωτές προσπάθησαν να εμποδίσουν την αναχώρηση του ακροδεξιού υπουργού Εθνικής Ασφάλειας Ιταμάρ Μπεν-Γκβίρ από συναγωγή. Είχε προηγηθεί δημοσιοποίηση προπαγανδιστικού βίντεο Ισραηλινού, αμερικανικής καταγωγής, που κρατείται από τη Χαμάς.

Όπως δήλωσε πατέρας ομήρου: «Είμαστε εδώ για να απευθύνουμε έκκληση σε όλους τους ηγέτες των μερών που παίρνουν μέρος στις διαπραγματεύσεις. Αδράξτε την ευκαιρία και κάντε μία συμφωνία για να ξανασμίξουμε με τους αγαπημένους μας και να σταματήσουν τα βάσανα σε αυτή την περιοχή». Ο εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού Ντανιέλ Χαγκάρι, δήλωσε: «Μέχρι να απελευθερώσει η Χαμάς τους ομήρους μας, ο Ισραηλινός Στρατός θα συνεχίσει να καταδιώκει τη Χαμάς παντού στη Γάζα». Αψηφώντας τις προειδοποιήσεις της διεθνούς κοινότητας για ανθρωπιστική καταστροφή, ο ισραηλινός στρατός ετοιμάζεται να απομακρύνει τους Παλαιστίνιους αμάχους από τη Ράφα και να επιτεθεί στην πόλη αυτή της νότιας Γάζας, όπου έχουν καταφύγει πάνω από ένα εκατομμύριο εκτοπισμένοι.

Υπό κατάληψη στο Παρίσι η Σχολή Πολιτικών Σπουδών για τον πόλεμο στη Γάζα

Τα αιτήματα των φοιτητών είναι ίδια με αυτά των συναδέλφων τους στις ΗΠΑ, που διαμαρτύρονται εδώ και μέρες ενάντια στον πόλεμο στη Λωρίδα της Γάζας και απαιτούν «σαφή καταδίκη των ενεργειών του Ισραήλ».

Λίγες ώρες αφότου η αστυνομία επενέβη και διέλυσε κατάληψη στη Σχολή Πολιτικών Επιστημών στο Παρίσι την Πέμπτη, ομάδα περίπου 70 φοιτητών προχώρησε σε νέα κατάληψη κτιρίου της Πανεπιστημιούπολης. Τα αιτήματα των φοιτητών είναι ίδια με αυτά των συναδέλφων τους στις ΗΠΑ, που διαμαρτύρονται εδώ και μέρες ενάντια στον πόλεμο στη Λωρίδα της Γάζας και απαιτούν «σαφή καταδίκη των ενεργειών του Ισραήλ».

Η κατάληψη από τους πρώτους 50-70 φοιτητές, έπειτα από συνέλευση του φοιτητικού συλλόγου, έγινε στο κτίριο της οδού Σεν Γκιγιόμ ενώ αργά τη νύχτα δεκάδες άλλοι εθεάθησαν να φέρνουν κλινοσκεπάσματα και φαγητό για όσους θα έμεναν μέσα τη νύχτα.

Το σύνθημα που επικρατεί είναι ότι «Ακόμα κι αν η Σχολή μας (Sciences-Po) δεν το θέλει, είμαστε εκεί. Για την τιμή της Παλαιστίνης και όλων όσων δολοφονούνται».

Η επιτροπή των φοιτητών με ανακοίνωσή της καλεί σε «τη σαφή καταδίκη των ενεργειών του Ισραήλ από το Sciences-Po» και «να δοθεί τέλος στις συνεργασίες με όλους τους «θεσμούς ή οντότητες» που είναι συνένοχοι «στη συστημική καταπίεση του παλαιστινιακού λαού». Ζητεί επίσης να σταματήσει «η καταστολή των φιλοπαλαιστινιακών φωνών στην πανεπιστημιούπολη».

Δείτε όλα τα βίντεο εδώ

Αφήστε μια απάντηση

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

where to buy viagra buy generic 100mg viagra online
buy amoxicillin online can you buy amoxicillin over the counter
buy ivermectin online buy ivermectin for humans
viagra before and after photos how long does viagra last
buy viagra online where can i buy viagra