fbpx

Τα Βαλκάνια φλέγονται… 

0 455

Τα Βαλκάνια μετατρέπονται ξανά σε πυριτιδαποθήκη της Ευρώπης, ο εθνικισμός και ο άκρατος λαϊκισμός καλπάζουν, οι αντιπαραθέσεις δίνουν και παίρνουν και όλο αυτό το σκηνικό μόνο καλό δεν είναι για την Ελλάδα.

Αν κάποιος πιστεύει ότι το πρόβλημα εντοπίζεται αποκλειστικά στα όσα συμβαίνουν το τελευταίο διάστημα στη Βόρεια Μακεδονία, πλανάται πλάνη οικτρά. Κανείς δεν λέει ότι δεν είναι άκρως προβληματική η κατάσταση στη γειτονική χώρα, όπου οι ακροδεξιοί εθνικιστές μαζί με τα αλβανικά κόμματα θέλουν να επιβάλλουν την ατζέντα τους, αλλά αυτή δεν είναι η μόνη ανοικτή πληγή.

Η Βουλγαρία, πάει σε προεδρικές εκλογές στις 14 του μήνα και τα πάντα είναι ρευστά. Ένα πάντως είναι βέβαιο. Πως όποιος(α) εκλεγεί στο ύπατο αξίωμα, θα συνεχίσει να θεωρεί τους Σλάβους Βορειομακεδόνες, Βούλγαρους και θα συνεχίσει να συντηρεί τα όνειρα για προσάρτηση της χώρας. Ή έστω κι ενός κομματιού της, καθώς οι Αλβανοί της Β. Μακεδονίας θα διεκδικήσουν ένα άλλο κομμάτι για να… φτιάξουν τη Μεγάλη Αλβανία.

Οι σχέσεις Σερβίας και Κοσσόβου είναι… εμφυλιοπολεμικές, με την Αλβανία -κι εδώ- να καιροφυλακτεί προκειμένου να επωφεληθεί της κατάστασης. Άλλωστε το ενδιαφέρον τους για το Κόσσοβο, οι Αλβανοί δεν το έχουν κρύψει ποτέ. Μάλιστα, έχουν ήδη καταργήσει τα σύνορα με το εν λόγω κρατίδιο.

Η Σερβία θεωρεί πως έχει δεχτεί τεράστιο πλήγμα και απώλεια εδαφών -δεν έχει πλέον πρόσβαση στη θάλασσα- εξ αιτίας των πολιτικών της Ευρώπης και των ΗΠΑ. Και το μίσος εναντίον αυτών των δυνάμεων μένει άσβεστο. Και δεν πρόκειται να σβήσει εύκολα, όσο βλέπει πως με τη δημιουργία μία σειράς κρατιδίων που δεν έχουν κανένα λόγο ύπαρξης (εκτός της εξυπηρέτησης συμφερόντων χωρών που είναι εχθροί της), όπως είναι το Κόσσοβο και το Μαυροβούνιο, το μόνο που επιδιώκεται είναι η δική της συρρίκνωση.

Η Ρουμανία βρίσκεται στο έλεος της ακυβερνησίας ενώ η σπίθα της διάσπασης έχει αρχίζει να σιγοανάβει στην Βοσνία/Ερζεγοβίνη.

Ένας κοινός παρονομαστής σε όλη την κατάσταση στα Βαλκάνια, είναι η Τουρκία. Η χώρα του Ερντογάν έχει καταφέρει να διεισδύσει σε μεγάλο βαθμό στο Κόσσοβο, στην Αλβανία, στην Βοσνία/Ερζεγοβίνη και το ίδιο επιχειρεί να κάνει και με την Βόρεια Μακεδονία.

Και, πέραν κάθε αμφισβήτησης, ο στόχος του σουλτάνου είναι, στο θολωμένο του μυαλό, να αναβιώσει την Οθωμανική Αυτοκρατορία.

Το όλο αυτό σκηνικό κινούμενης άμμου στην περιοχή τροφοδοτείται από τα ακραία εθνικιστικά – λαϊκιστικά κηρύγματα, όπως αυτά που ζήσαμε στην Ελλάδα. Κηρύγματα μίσους κατά της Συμφωνίας των Πρεσπών, που έφεραν τον Κυριάκο Μητσοτάκη στην εξουσία.

Από την άλλη μόνο απαρατήρητο δεν μπορεί να περάσει το γεγονός ότι “παιχνίδι” στην περιοχή κάνουν οι ΗΠΑ και η Ρωσία, ενώ η Ε.Ε. βρίσκεται στον κόσμο της. Η απόφαση της Γαλλίας να μην συζητηθεί επί προεδρίας της στην  Ε.Ε. το θέμα της ένταξης της Αλβανίας και της Βόρειας Μακεδονίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση ήταν εγκληματική ενέργεια η οποία, ενδεχομένως, να γίνει η αφορμή για δραματικές εξελίξεις στην περιοχή.

Στο όλο αυτό σκηνικό, ενδιαφέρον θα έχει να δούμε τις κινήσεις που θα κάνει η ελληνική κυβέρνηση. Αν και με τις πράξεις και τις παραλείψεις της, «πιστούς» συμμάχους μάλλον δεν έχει στην περιοχή…

Αφήστε μια απάντηση

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More