fbpx

Θ. Φωτίου στην “F&M Voice”: Από ποιους θα πάρει τα 7 δισ. ο κ. Μητσοτάκης;

0

«Να πούμε καθαρά στον λαό τι θα κάνουμε, αν κερδίσουμε τις εκλογές, αλλά και να αποδομήσουμε λέξη προς λέξη το πρόγραμμα του Μητσοτάκη». Αυτή είναι η βασική θέση της Θεανώς Φωτίου, στο πλαίσιο της προεκλογικής περιόδου, που μόλις ξεκίνησε.

Η αναπληρώτρια υπουργός Κοινωνικής Αλληλεγγύης, στη συνέντευξη που παραχώρησε στην «F&M Voice» προκάλεσε, για άλλη μία φορά, τον πρόεδρο της Ν.Δ. να αποκαλύψει ποιο ή ποια από τα κοινωνικά επιδόματα θα περικόψει: «Αφού υπόσχεται φοροελαφρύνσεις 7 δισ. ευρώ, αυτό σημαίνει ότι κάποιες δαπάνες του κράτους θα μειωθούν. Εκτός αν θέλει να τα τινάξει όλα στον αέρα και να μπούμε και πάλι σε μνημόνια, που πιστεύω ότι αυτός είναι ο στόχος του!»

Η κυρία Φωτίου δεν κρύβει την αισιοδοξία της για το πρόγραμμα που έχει ετοιμάσει ο ΣΥΡΙΖΑ για την επόμενη τετραετία. Ένα πρόγραμμα που στηρίζεται στο τετράπτυχο κοινωνικό κράτος, νέες θέσεις εργασίας με αξιοπρεπείς μισθούς, διαμόρφωση νέου παραγωγικού μοντέλου με σεβασμό στο περιβάλλον, δικαιότερη φορολογία και αποτελεσματικότερο κράτος.

Ο ίδιος ο πρωθυπουργός χρησιμοποίησε τη φράση του Γαλιλαίου «και όμως γυρίζει». Μετά την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί πώς θα πετύχετε να πάτε σε εκλογές με στόχο τη νίκη;

Υπάρχουν συγκεκριμένα δεδομένα στα οποία πρέπει να επικεντρωθούμε, αλλά και πράξεις από την πλευρά μας με στόχο την εκλογική νίκη. Οι ευρωεκλογές έδειξαν -και αυτό είναι το ένα δεδομένο- ότι ο κόσμος δεν ήρθε καν στις κάλπες.

Πιστεύετε, δηλαδή, ότι το «κλειδί» βρίσκεται στην αποχή;

Πιστεύουμε ότι αυτός ο κόσμος θέλησε με τον συγκεκριμένο τρόπο, με την αποχή δηλαδή, να δείξει τη δυσαρέσκειά του σε εμάς. Δεν θεωρούμε ότι θα κινηθεί προς τη Νέα Δημοκρατία. Το δεύτερο -και δεν πρέπει να το ξεχνάμε- είναι ότι οι ευρωεκλογές πάντα έχουν άλλη σημασία, ακόμη και σε συνθήκες οξύτατης πόλωσης, από ότι έχουν οι εθνικές. Διότι, στις εθνικές εκλογές επιλέγεις πολιτικό φορέα που θα σε κυβερνήσει και πολιτικό σχέδιο, δηλαδή πρόγραμμα τετραετίας.

Η προεκλογική περίοδος μόλις ξεκίνησε και επίσημα. Ποια ακριβώς είναι η στόχευσή σας;

Κατ’ αρχάς να απευθυνθούμε στον λαό, τις επόμενες εβδομάδες, για το τι θα κάνουμε με βάση το πρόγραμμά μας. Να αντιληφθεί ο κόσμος ότι, όλα όσα θα πράξουμε είναι και σημαντικά και κοστολογημένα και έρχονται συμπληρωματικά και ενισχυτικά πάνω σε αυτά που έχουμε ήδη κάνει. Ταυτόχρονα, θα πρέπει να αποδομήσουμε λέξη προς λέξη το πρόγραμμα του κ. Μητσοτάκη και να εξηγήσουμε με μεγάλη σαφήνεια στον λαό ποιες θα είναι οι συνέπειες αν επιλέξει τον κ. Μητσοτάκη.

Να τα πάρουμε βήμα, βήμα. Να ξεκινήσουμε από το τελευταίο; Έχετε το χαρτοφυλάκιο της κοινωνικής πρόνοιας. Τι κινδυνεύει να πάθει ο ελληνικός λαός εάν το χαρτοφυλάκιο αυτό βρεθεί σε υπουργό κυβέρνησης Μητσοτάκη;

Είναι το χαρτοφυλάκιο που βρίσκεται, εδώ και ένα χρόνο, στο επίκεντρο αυτής της διαμάχης. Η Ν.Δ. έχει αναγάγει τα επιδόματα σε κεντρικό θέμα κατά του ΣΥΡΙΖΑ, θεωρώντας ότι δώσαμε επιδόματα και φτωχοποιήσαμε τον λαό. Ουδέν αναληθέστερο! Πρώτον, τα επιδόματα τα είχαν δώσει εκείνοι. Βρήκαμε 200 επιδόματα που δίνονταν από 120 φορείς. Η τρόικα μας είπε, τότε τις πρώτες δύσκολες ημέρες της διακυβέρνησής μας, ότι έχουμε ένα διεφθαρμένο προνοιακό κράτος: «Δίνετε 200 επιδόματα και δεν είναι με τα ίδια κριτήρια πουθενά. Δίνετε επιδόματα από 120 διαφορετικές πηγές και έτσι υπάρχουν ακόμη και τυφλοί οδηγοί ταξί!». Μας αντιπρότειναν να κόψουμε όλα τα επιδόματα, να φτιάξουμε μόνο το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα. Έτσι, θα εξοικονομούσαμε ένα δισεκατομμύριο ευρώ. Δεν το δεχτήκαμε.

Γι’ αυτό δεν κόψαμε ούτε ένα επίδομα. Τι κάναμε, όμως; Φτιάξαμε ένα διαφανές, ψηφιακό κράτος και μέσω ενός φορέα, του ΟΠΕΚΑ, συγκεντρώθηκαν και ενοποιήθηκαν όλα τα επιδόματα που, πλέον, είναι μόνο τέσσερα. Γι’ αυτό και κάθε φορά προκαλώ τον κ. Μητσοτάκη, ποιο από τα τέσσερα επιδόματα θα κόψει. Είναι τέσσερα, είναι όλα ψηφιακά, δεν μπορεί κανείς να παρέμβει, ούτε υπουργός, ούτε βουλευτής, κανείς. Πρόκειται για ένα πλήρως ηλεκτρονικό σύστημα, το οποίο με βάση το ΑΜΚΑ, σου λέει εάν είσαι δικαιούχος ή όχι, πότε θα καταβληθεί το επίδομα, αλλά και ποιο θα είναι το ύψος του.

Άρα, πιστεύετε ότι κάποιο από αυτά τα τέσσερα ή και τα τέσσερα είτε θα υποστούν κάποια περικοπή είτε θα αλλοιωθεί τελείως η φύση τους, εάν και εφόσον έρθει στην εξουσία ο κ. Μητσοτάκης.

Ο κ. Μητσοτάκης υπόσχεται φοροελαφρύνσεις ύψους 7 δισ. ευρώ. Αυτό σημαίνει ότι, κάποιες δαπάνες του κράτους θα πρέπει να μειωθούν, ώστε να υπάρξει το ισοδύναμο των 7 δισ. ευρώ. Εκτός και αν θέλει να «τα τινάξει όλα στον αέρα» και να ξαναμπούμε στα μνημόνια, που, ειρήσθω εν παρόδω, θεωρώ ότι αυτός είναι ο στόχος του. Διότι, τις αντιλαϊκές πολιτικές που θέλει να εφαρμόσει, δεν μπορεί να τις περάσει στον λαό παρά μόνο εάν πει ότι είναι ξανά σε μνημόνιο. Άρα, θα κόψει ή δαπάνες για μισθούς ή δαπάνες για τις συντάξεις ή θα απολύσει εκπαιδευτικούς ή θα απολύσει νοσοκομειακούς από την Υγεία ή θα κάνει απολύσεις στα σώματα ασφαλείας.

Τι λέει ο κ. Μητσοτάκης όλον αυτό τον καιρό; Ότι ακριβώς μας έλεγε και η τρόικα, ότι δηλαδή θα κάνει μόνο το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα στο 1 δισ. ευρώ και εκεί θα τα συμπεριλάβει όλα. Δεν τολμάει να πει αν θα κόψει το επίδομα παιδιού. Έδιναν 650 εκατ. ευρώ. Το φτάσαμε στο 1,1 δισ. ευρώ. Άρα, θα τα κόψει τα 500 εκατ. ευρώ. Είναι προφανές ότι θα γυρίσουμε πίσω.

Δεν έδιναν ποτέ επίδομα στέγης. Σήμερα δίνουμε 375 εκατ. ευρώ επίδομα στέγης. Θα το κόψει; Τα επιδόματα των αναπήρων. Είναι 780 εκατ. ευρώ, τι θα κάνει; Γι’ αυτό ήταν και όλη η επίθεση στους ανάπηρους, όπου δηλαδή λέγανε ότι δεν χρειάζονται επιδόματα, αλλά θέλουν να είναι ισότιμοι κ.λπ.

Τα μεσαία στρώματα είναι αυτά που θα χάσουν αν κόψει τα επιδόματα ο κ. Μητσοτάκης.

Γιατί τα μεσαία στρώματα λαμβάνουν σήμερα το επίδομα παιδιού, το επίδομα στέγης, τα αναπηρικά επιδόματα, τα voucher για τους βρεφονηπιακούς. Εμείς, με τη νέα προκήρυξη που βγήκε, δώσαμε μέσω voucher 140.000 θέσεις δωρεάν για τους βρεφονηπιακούς σταθμούς. Από μόλις 79.000 που ήταν, σχεδόν τις διπλασιάσαμε. Για ποιους είναι αυτά τα voucher, που αφορούν εισοδήματα έως 27.000 ευρώ; Είναι για τα μεσαία στρώματα.

Ποιο είναι το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ, για να πάρει την ψήφο των πολιτών και να είναι κυβέρνηση την 8η Ιουλίου;

Στηρίζεται σε ένα τετράπτυχο. Το πρώτο είναι η δίκαιη φορολογία. Δεν μπορείς να μειώσεις οριζόντια τη φορολογία, με φοροελαφρύνσεις ύψους 7 δισ. ευρώ, είτε είναι μεσαία στρώματα είτε αφορά πλούσιους. Συνδυαστικά, πρέπει να γίνει πιο αποτελεσματικό το κράτος. Όταν ήρθα σε αυτή τη θέση, πριν από τεσσεράμισι χρόνια -νομίζω είμαι η μακροβιότερη αναπληρώτρια υπουργός στο ίδιο πόστο- υπήρχαν 54 υπάλληλοι. Αυτό και μόνο που το γνώριζαν οι Ευρωπαίοι, γελούσαν. Δεν υπάρχει πρόνοια σε κανένα κράτος του κόσμου και της Ευρώπης με 54 υπαλλήλους. Κάναμε όλη την πρόνοια ψηφιακή, με 242 κέντρα κοινότητας όπου πηγαίνει ο πολίτης και μαθαίνει τα δικαιώματά του. Το καταψήφισε η Ν.Δ.; Ναι. Θα το καταργήσει; Πολύ πιθανό…

Το δεύτερο σκέλος του προγράμματος;

Ανάπτυξη για όλους, με σεβασμό στο περιβάλλον και την κλιματική αλλαγή. Χρειάζεται αλλαγή όλου του παραγωγικού μοντέλου της χώρας, που την έχουμε ξεκινήσει για να έρθει η ανάπτυξη και οι επενδύσεις. Αυτό θα πει ότι, τα ΕΣΠΑ και όλα τα Προγράμματα Δημοσίων Επενδύσεων πρέπει να κατευθυνθούν στα μεσαία στρώματα, στους μικρομεσαίους επιχειρηματίες. Αυτό κάναμε, γι’ αυτό ήρθαμε πρώτοι σε απορροφητικότητα στα ΕΣΠΑ. Τα δώσαμε σε μικρομεσαίους και δεν τα δώσαμε στους μεγάλους.

Επενδύουμε στα μικρομεσαία στρώματα, στους νέους επιχειρηματίες, σε τράπεζα που θα δίνει μικροδάνεια, χωρίς αυτά δεν γίνεται. Παραλάβαμε στο 1% τους δασικούς χάρτες και σήμερα είναι στο 50% και θα ολοκληρωθούν με εμάς την επόμενη διετία. Παραλάβαμε ένα κτηματολόγιο όπου υπήρχαν τεράστιες καθυστερήσεις, το έχουμε φτάσει στο 70% και θα ολοκληρωθεί. Χωρίς αυτά τα δύο και χωρίς αναπτυξιακή τράπεζα, δεν μπορείς να κάνεις επενδύσεις. Πρέπει να επενδύσουμε στη γεωργία, πώς όμως; Σε προϊόντα ΠΟΠ, στη μεταποίηση. Αυτά είναι που έχουν ανεβάσει τις εξαγωγές μας, αυτά είναι που αποδίδουν χρήματα.

Υπάρχει στο πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ και ειδική αναφορά για τις νέες θέσεις εργασίας…

Φυσικά, αλλά είναι η τρίτη παράμετρος, σε συνδυασμό όμως με αξιοπρεπείς μισθούς. Δημιουργήθηκαν 350.000 νέες θέσεις εργασίας μέσα σε πολύ δύσκολα χρόνια και ρίξαμε την ανεργία από το 27% στο 18,5%. Θέλουμε τα επόμενα χρόνια αυτό το ποσοστό να μειωθεί ακόμη περισσότερο με 500.000 νέες θέσεις εργασίας και με τον έλεγχο του ΣΕΠΕ. Τις ανομίες του παρελθόντος στην αγορά εργασίας, τις έκαναν οι μεγάλοι εργοδότες κι όχι αυτός που είχε το σουβλατζίδικο… Σκεφτείτε λιγάκι, με τι μεσαίωνα είχαμε να κάνουμε. Πιστεύω ότι μπορούμε να ρίξουμε την ανεργία κάτω από το 10% μέσα στα επόμενα χρόνια.

Ο τέταρτος άξονας του προγράμματός σας;

Ισχυρό κοινωνικό κράτος. Τι σημαίνει αυτό; Σήμερα τις συντάξεις των πατεράδων τις πληρώνουν με τις εισφορές τους τα παιδιά τους. Δεν φυλάσσονται κάπου τα λεφτά που έδωσαν οι πατεράδες σε όλη τους τη ζωή. Τι θα γίνει αν τα παιδιά αποφασίσουν να πάνε αύριο στην ιδιωτική ασφάλιση; Σημαίνει ότι σε ένα χρόνο θα υπάρξουν νέες περικοπές συντάξεων. Όλοι οι Έλληνες που θα είναι στην ιδιωτική ασφάλιση, την ασφάλισή τους στην Υγεία θα πρέπει να την πληρώνουν. Ο κ. Μητσοτάκης θέλει να δώσει το κοινωνικό κράτος στους ιδιώτες. Αυτό θα γίνει και στην Υγεία.

Άρα, αναφέρεστε στη διάσωση ενός κοινωνικού κράτους με δημόσιο χαρακτήρα.

Εμείς θα ενισχύσουμε την πρόνοια για το παιδί. Μόνο ως αστείο μπορώ να εκλάβω τα 2.000 ευρώ που εξήγγειλε ο κ. Μητσοτάκης για κάθε παιδί που γεννιέται. Σήμερα, καλύπτουμε όλη τη ζήτηση για τους βρεφονηπιακούς, ανοίγουμε καινούργιους και δίνουμε 600.000 γεύματα στα παιδιά. Όλα τα παιδιά θα σιτίζονται μέσα στα σχολεία. Και θα σιτίζονται υγιεινά. Επίσης, θα προχωρήσουμε και σε άλλες παροχές για τα παιδιά, όπως το να εξασφαλίσουμε δωρεάν οδοντιατρική περίθαλψη.

Μετά τη δημοσίευση της έκθεσης της Κομισιόν πιστεύετε και εσείς ότι κάποιοι συντηρητικοί κύκλοι των Βρυξελλών αναθάρρησαν λόγω του αποτελέσματος των ευρωεκλογών;

Βεβαίως, άλλωστε τα ίδια έλεγαν και για την πιστοληπτική γραμμή στήριξης. Τι έλεγε ο κ. Στουρνάρας; Πρέπει να πάρετε πιστοληπτική γραμμή στήριξης. Τι έλεγε ο κ. Μητσοτάκης; Δεν είμαστε έτοιμοι να βγούμε από τα μνημόνια. Τι έλεγαν οι γνωστοί του, των Βρυξελλών; Τα ίδια. Όπως τους πείσαμε τον περασμένο Αύγουστο ότι δεν χρειαζόμαστε τίποτα, έτσι θα πείσουμε ότι έχουμε ένα μαξιλαράκι 31 δισ. ευρώ, ακριβώς ώστε η χώρα να μην κινδυνεύσει ποτέ να έχει δημοσιονομικό κενό ξανά. Και φοβόμαστε πάρα πολύ τι θα γίνουν αυτά τα 31 δισ. ευρώ, αν βρεθούν στα χέρια των ανθρώπων που εξαφάνισαν το ένα τέταρτο του ΑΕΠ της χώρας.

Αφήστε μια απάντηση

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

where to buy viagra buy generic 100mg viagra online
buy amoxicillin online can you buy amoxicillin over the counter
buy ivermectin online buy ivermectin for humans
viagra before and after photos how long does viagra last
buy viagra online where can i buy viagra