Τζουμάκας: Χρειάζεται να συμπαραταχθούμε και να συνεννοηθούμε
Μιλώντας στο περιθώριο του 2ου Συνεδρίου του ΣΥΡΙΖΑΟ κ. Τζουμάκας τονίζει σε δηλώσεις του στο ΑΜΠΕ ότι η πολιτική της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ είναι μειοψηφική. «Η πλειοψηφία δεν είναι εκεί», σχολιάζει.
«Αυτοί θέλουν να πάρουν την ρεβάνς. Μα αυτών είναι αυτή η πολιτική. Είναι η πολιτική τους. Απλώς κάνουν τους Φαρισαίους», τονίζει και προσθέτει ότι συντάχθηκαν με τους «ιδιοκτήτες» της χώρας που «ήλεγχαν την οικονομία, την πολιτική και την κοινωνία». «Ε αυτά τώρα τέλος», υπογραμμίζει. Σημειώνει ότι «χρειάζεται να συμπαραταχθούμε, να συνεννοηθούμε, να κάνουμε κοινές πολιτικές, να κάνουμε και αυτοκριτική για ορισμένα θέματα -γιατί η αυτοκριτική οφελεί το προοδευτικό κίνημα- και να προχωρήσουμε».
Ακολουθεί η συνέντευξη του Στέφανου Τζουμάκα στο ΑΠΕ-ΜΠΕ:
Ερ. Το 2ο συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ διεξάγεται σε μια κρίσιμη συγκυρία για τη χώρα, είναι σε εξέλιξη η διαπραγμάτευση για τη δεύτερη αξιολόγηση, η κυβέρνηση συνεχίζει την προσπάθεια για έξοδο της χώρας από την κρίση. Πώς βλέπετε αυτή την περίοδο;
Απ. Κατά τη γνώμη μου είναι μια μεταβατική περίοδος. Γιατί η χώρα για να βγει από την κρίση χρειάζεται να ανακτήσει ξανά όσα απώλεσε από αυτές τις κυβερνήσεις που οδήγησαν τη χώρα να χάσει το 25% του πλούτου της, να χάσει 250.000 επιχειρήσεις, να βάλει 4 εκ. ανθρώπους κάτω από το όριο της φτώχιας, να χαθούν περιουσίες. Αυτά για να ανακτηθούν θέλουν χρόνο και προοδευτική πολιτική. Αυτό είναι που είναι το κυρίαρχο. Αυτό τώρα είναι μεταβατικό, νομίζω θα το περάσει η κυβέρνηση, και έχει την κατανόηση του κόσμου γιατί δεν ήταν η κυβέρνηση αυτή που έβαλε τη χωρα στο ΔΝΤ ούτε που έφερε αυτές τις πολιτικές.
Ερ. Η διαπραγμάτευση με τους δανειστές είναι σκληρή, η κυβέρνηση έχει κάνει υποχωρήσεις. Πιστεύετε ότι μέσα σε αυτό το δύσκολο πλαίσιο κινείται στη σωστή κατεύθυνση; Πρέπει να βελτιώσει και κάποια πράγματα;
Απ. Αυτή εΙναι μια στρατηγική του αντιπάλου. Αυτή η δημοσιονομική στρατηγική εδώ και 3 δεκαετίες είναι της ευρωπαϊκής δεξιάς και πάρα πολλών κυβερνήσεων σκληρά νεοφιλελεύθερων που πάντα προέτασσαν τα δημόσια οικονομικά, το έλλειμμα, το χρέος και τον πληθωρισμό και έλεγαν: πρώτα δημοσιονομική σταθερότητα και μετά οικονομία. Είναι σαφές, δεν έχει μέλλον αυτή η πολιτική. Δηλαδή 7 χρόνια την εφάρμοσαν στην Ελλάδα και έχουμε ύφεση, ανεργία, μετανάστευση. Δεν θα πετύχει αυτή η πολιτική. Θα αναγκαστούν να κλείσουν τη συμφωνία, να κάνουν και την αξιολόγηση, απλά επειδή τώρα έχουν εκλογές στη Γερμανία και ήδη η γερμανική δεξιά έχασε πια από πολύ δεξιότερα, γι’ αυτό θέλουν να καθυστερήσουν, να εμποδίσουν την κυβέρνηση. Δεν πρόκειται αυτό να μας επηρεάσει. Είμαστε αποφασισμένοι. Αλλά δεν είναι αυτή η πολιτική της προοδευτικής παράταξης. Η πολιτική της προοδευτικής παράταξης είναι οικονομία, επιχειρήσεις, θέσεις εργασίας, εισοδήματα, προϊόντα, εξαγωγές.
Ερ. Πώς κρίνετε τη στάση της αντιπολίτευσης και συγκεκριμένα της αξιωματικής αντιπολίτευσης ενώ εξελίσσεται αυτή η προσπάθεια;
Απ. Αυτοί θέλουν να πάρουν την ρεβάνς. Μα αυτών είναι αυτή η πολιτική. Είναι η πολιτική τους. Απλώς κάνουν τους Φαρισαίους. Και συντάχθηκαν με τους ιδιοκτήτες της χώρας, γιατί ποιοι είχαν την ιδιοκτησία της χώρας 30 χρόνια; Οι καναλάρχες και ένα μέρος του πολιτικού συστήματος που το ήλεγχαν. Είχαν δικές τους κοινοβουλευτικές ομάδες και στο ΠΑΣΟΚ καις τη ΝΔ και αλώνιζαν, δηλαδή ήλεγχαν και την οικονομία και την πολιτική και την κοινωνία. Ε αυτά τέλος τώρα και γι’ αυτό προσπαθούν να κάνουν ‘φαρισαϊκές’ παραστάσεις μπας και πάρουν τη ρεβάνς. Δεν θα την πάρουν. Είναι μειοψηφική πολιτική. Η πλειοψηφία δεν είναι εκεί.
Ερ. Ο Στέφανος Τζουμάκας πώς είδε το προσκλητήριο που είχε απευθύνει ο πρωθυπουργός από την εκδήλωση – δημόσιο διετή απολογισμό του αντιπροέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Δημήτρη Παπαδημούλη, για συμπόρευση προσωπικοτήτων, δυνάμεων, κινήσεων προοδευτικών, αριστερών;
Απ. Είχα ήδη μιλήσει με τον πρωθυπουργό την προηγούμενη περίοδο, ότι πρέπει να γίνει αυτή η μεγάλη συνάντηση σε πανευρωπαϊκό επίπεδο για την εξέλιξη στην Ευρώπη και σε εθνικό επίπεδο. Και γι’ αυτό χρειάζεται να συμπαραταχθούμε, να συνεννοηθούμε, να κάνουμε κοινές πολιτικές, να κάνουμε και αυτοκριτική για ορισμένα θέματα -γιατί η αυτοκριιτκή οφελεί το προοδευτικό κίνημα- και να προχωρήσουμε.