fbpx

Xiao Junzheng: «Η Ελλάδα είναι η “γέφυρα” της Κίνας με την Ε.Ε.»

0

Συνέντευξη στην «China Daily Voice» και τον Σταύρο Μονεμβασιώτη

Μεταφορές, ναυτιλία, ενέργεια και «πράσινη» οικονομία, επικοινωνίες και ψηφιακή βιομηχανία αποτελούν τα πεδία, στα οποία ελληνικές και κινεζικές επιχειρήσεις θα μπορούσαν να συνεργαστούν και να επιτύχουν αμοιβαία οφέλη.

Μιλώντας στην One Voice και στην China Daily Voice, ο Πρέσβης της Κίνας στην Ελλάδα κ. Xiao Junzheng, αναφέρθηκε στο ρόλο που μπορεί να διαδραματίσει η χώρα μας στις οικονομικές και εμπορικές σχέσεις μεταξύ Κίνας και Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ανακοίνωσε την αύξηση των αεροπορικών συνδέσεων από και προς την Κίνα, αλλά και στη δυναμική που εξασφαλίζει στην παγκόσμια κατανάλωση η ύπαρξη 400 εκατ. πολιτών μεσαίου εισοδήματος στη χώρα του «κόκκινου δράκου». 

«Η Κίνα και η Ελλάδα είναι εταίροι στη συνεργασία “Belt and Road” (BRI), καθώς επίσης προωθούν τις πολιτισμικές ανταλλαγές και την αμοιβαία μάθηση. Ταυτόχρονα, είμαστε φίλοι που μοιραζόμαστε τις αξίες της ισότητας, του αλληλοσεβασμού και της αμοιβαία επωφελούς συνεργασίας», σημειώνει ο Πρέσβης της Κίνας στη χώρα μας και συνεχίζει: «Από τη σύναψη διπλωματικών σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών μας, πριν από περισσότερο από μισό αιώνα, οι σχέσεις Κίνας-Ελλάδας διέπονται από μια αυξανόμενη δυναμική ανάπτυξης.

Ειδικότερα, τον περασμένο Νοέμβριο, όταν ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης πραγματοποίησε επίσημη επίσκεψη στην Κίνα, συνέταξαν από κοινού μαζί με τον Πρόεδρο Xi Jinping ένα σχέδιο για τη μελλοντική ανάπτυξη των σχέσεων Κίνας-Ελλάδας, επισημαίνοντας την κατεύθυνση της υγιούς και σταθερής ανάπτυξης στην Κίνα. Η συνολική στρατηγική εταιρική σχέση της Κίνας-Ελλάδας ωθεί τις διμερείς μας σχέσεις σε νέο επίπεδο, εισάγοντας νέες ευκαιρίες και προσθέτοντας νέες διαστάσεις στις διμερείς μας σχέσεις». 

Σκοπεύει η Κίνα να ανοίξει την πολιτική «χωρίς βίζα» στους κατόχους ελληνικών διαβατηρίων, όπως έχει κάνει με άλλες χώρες, όπως η Γαλλία και η Ιταλία;

Προκειμένου να διευκολυνθούν περαιτέρω τα διασυνοριακά ταξίδια, από τον Νοέμβριο, η Κίνα εφάρμοσε μονομερή πολιτική «χωρίς βίζα» σε ταξιδιώτες που έχουν απλά διαβατήρια από έξι χώρες και συγκεκριμένα τη Γαλλία, τη Γερμανία, την Ιταλία, την Ολλανδία, την Ισπανία και τη Μαλαισία. Οι πολίτες των χωρών αυτών, εξαιρούνται από τη βίζα για να εισέλθουν στην Κίνα και να παραμείνουν για χρονικό διάστημα έως 15 ημέρες για επαγγελματικούς, τουριστικούς, οικογενειακές επισκέψεις λόγους.

Μέχρι στιγμής, η Κίνα δεν έχει εφαρμόσει μονομερή πολιτική «χωρίς βίζα» στην Ελλάδα. Ωστόσο, η Ελλάδα μπορεί να επωφεληθεί από τις πολλές και πρόσφατα βελτιωμένες πολιτικές θεωρήσεων, που έχει υιοθετήσει η Κίνα για να διευκολύνει την είσοδο ξένων υπηκόων στην Κίνα. Για παράδειγμα, τα τέλη βίζας μειώνονται στο 75% του αρχικού ποσού, οι ξένοι ταξιδιώτες από 54 χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας, μπορούν να απολαμβάνουν διέλευση χωρίς βίζα 72/144 ωρών.

Επιπλέον, η Κίνα εφαρμόζει πέντε νέα μέτρα εύκολης εισόδου για διεθνείς ταξιδιώτες, όπως π.χ. χαλάρωση απαιτήσεων για αλλοδαπούς που υποβάλλουν αίτηση για «port visas». Οι ξένοι υπήκοοι, για 24 ώρες απευθείας διέλευσης, εξαιρούνται από τις διαδικασίες θεώρησης στα σύνορα σε 9 αεροδρόμια. Απλοποιείται η διαδικασία για την επέκταση και ανανέωση της θεώρησης. Παρέχεται, επίσης, βίζα επανεισόδου σε αλλοδαπούς που πρέπει να εισέλθουν και να εξέλθουν από τη χώρα πολλές φορές, και μια απλοποιημένη διαδικασία υποβολής εγγράφων κατά την υποβολή αίτησης για βίζα. Η Κίνα θα συνεχίσει να αναβαθμίζει όλο και περισσότερο τις διαδικασίες για να διευκολύνει τις ανταλλαγές προσώπων.

Από το βήμα της εκδήλωσης που διοργάνωσε η One Voice για την επίσημη παρουσίαση της «China Daily Voice», την περασμένη Τρίτη, ο πρέσβης της Κίνας στην Ελλάδα είχε την ευκαιρία να απευθυνθεί σε επιλεγμένους εκπροσώπους της ελληνικής επιχειρηματικής κοινότητας, στους οποίους παρουσίασε με αναλυτικά στοιχεία την αναπτυξιακή δυναμική της κινεζικής οικονομίας, καθώς και τις μεγάλες προοπτικές που ανοίγονται στη σινοελληνική συνεργασία

 

Ενισχύεται η αεροπορική σύνδεση!

Θέλω να μοιραστώ μερικά ακόμα καλά νέα μαζί σας. Από αυτόν τον Απρίλιο, η Air China θα προσθέσει δύο ακόμη απευθείας πτήσεις στις αρχικές τρεις, αυξάνοντας συνολικά τις απευθείας πτήσεις σε πέντε την εβδομάδα. Επιπλέον, η Juneyao Airlines θα ξεκινήσει επίσης τρεις απευθείας πτήσεις Αθήνα-Σαγκάη την εβδομάδα. Οι Κινέζοι προσκαλούν περισσότερους Έλληνες φίλους να επισκεφθούν την Κίνα, να γνωρίσουν τον παλμό και τη ζωντάνια της χώρας μας, τη φιλοξενία των ανθρώπων μας και το ρυθμό της ζωής μας, δημιουργώντας περισσότερες ιστορίες διασυνοριακής φιλίας μεταξύ των δύο λαών μας, τη νέα εποχή.

Γιατί θα ενθαρρύνατε έναν Έλληνα επιχειρηματία να επενδύσει στην Κίνα ή να αναζητήσει ευκαιρίες συνεργασίας με κινεζικές εταιρίες;

Η Κίνα είναι η δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία στον κόσμο. Τα θεμελιώδη μεγέθη της κινεζικής οικονομίας είναι σταθερά και θα διατηρήσουν σταθερή ανάπτυξη μακροπρόθεσμα. Οι επιδόσεις της κινεζικής οικονομίας το 2023 -και κατά την πρόσφατη περίοδο των διακοπών της Κινεζικής Πρωτοχρονιάς- καταδεικνύουν πλήρως τη ζωτικότητα και την ανθεκτικότητα της οικονομίας μας.

Τον περασμένο Νοέμβριο, όταν ο Πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ συναντήθηκε με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη στο Πεκίνο, τόνισε ότι η αμοιβαία επωφελής συνεργασία και οι πολιτιστικές ανταλλαγές, είναι δύο σημαντικοί πυλώνες στις σχέσεις Κίνας-Ελλάδας. Με τη συνολική και βαθιά ανάπτυξη των σχέσεων Κίνας-Ελλάδας, η διμερής οικονομική και εμπορική συνεργασία γίνεται ολοένα και πιο στενή. Αν και ο οικονομικός όγκος και η βιομηχανική δομή της Κίνας και της Ελλάδας διαφέρουν σημαντικά, οι δύο οικονομίες απολαμβάνουν ισχυρή συμπληρωματικότητα, με μεγάλο αμοιβαίο όφελος.

Ισχυρή δύναμη

Σύμφωνα με τον κ.Junzheng, «η Κίνα είναι μια παραγωγική δύναμη. Είναι η μόνη χώρα που έχει όλες τις βιομηχανικές ταξινομήσεις στο σύστημα βιομηχανικής ταξινόμησης των Ηνωμένων Εθνών. Κατέχει την πρώτη θέση στην κλίμακα της βιομηχανίας παγκοσμίως, για 13 συναπτά έτη».

«Είναι επίσης μια σημαντική χώρα ναυπήγησης, ικανή να ναυπηγήσει μεγάλα κρουαζιερόπλοια και μεγάλα πλοία μεταφοράς LNG. Με μεγάλη μου χαρά διαπιστώνω ότι, τα τελευταία χρόνια όλο και περισσότεροι Έλληνες εφοπλιστές αυξάνουν τις παραγγελίες τους από κινεζικά ναυπηγεία», σημειώνει και συνεχίζει:

«Η Κίνα είναι μια τεχνολογική δύναμη. Ο αριθμός των επιχειρήσεων “unicorn” στην Κίνα κατέχει τη δεύτερη θέση στον κόσμο. Οι εταιρίες “Lighthouse Factory” αντιπροσωπεύουν πάνω από το 40% του συνόλου του κόσμου. Ο αριθμός των αιτήσεων για διπλώματα ευρεσιτεχνίας κατέχει σήμερα την πρώτη θέση στον κόσμο και η Κίνα ηγείται παγκοσμίως σε τομείς, όπως η τεχνητή νοημοσύνη, η “πράσινη” ενέργεια και τα ηλεκτρικά οχήματα. Οι κινεζικές επιχειρήσεις υψηλής τεχνολογίας μπορούν να προσφέρουν σημαντική βοήθεια στον ψηφιακό και πράσινο μετασχηματισμό της Ελλάδας».

Στο περιθώριο της παρουσίασης της China Daily Voice ο κ. Xiao Junzheng είχε πολλά και εποικοδομητικά τετ-α-τετ με κορυφαίους Έλληνες επιχειρηματίες, με τους οποίους συζήτησε όλα τα θέματα που άπτονται της συνεργασίας ανάμεσα στις επιχειρήσεις των δύο χωρών, αλλά και της ευρύτερης προσέγγισης των λαών, όπως σε επίπεδο τουρισμού και πολιτισμού

 

Μεγάλη αγορά για ελληνικά προϊόντα

Όπως παρατηρεί ο κ. Xiao, “η Κίνα είναι μια καταναλωτική δύναμη. Οι πολίτες μεσαίου εισοδήματος στην Κίνα αριθμούν περισσότερα από 400 εκατομμύρια άτομα και αναμένεται να φτάσουν τα 800 εκατομμύρια στο μέλλον, πράγμα που σημαίνει ότι η Κίνα αποτελεί μια τεράστια καταναλωτική αγορά. Οι Κινέζοι καταναλωτές αναγνωρίζουν και προτιμούν τα ελληνικά καλλυντικά και ορισμένα αγροτικά προϊόντα, όπως το ελαιόλαδο και το κρασί. Ανυπομονώ οι ελληνικές εταιρίες να εντείνουν τις προσπάθειές τους να επενδύσουν στην κινεζική αγορά. Ελπίζω να δω τις εμπορικές ανταλλαγές και τη συνεργασία μεταξύ Κίνας και Ελλάδας να πολλαπλασιάζονται, με τους οικονομικούς δεσμούς να γίνονται όλο και πιο στενοί».

Κατά τη γνώμη σας, μετά την επένδυση της Cosco στο λιμάνι του Πειραιά, ποιοι άλλοι επιχειρηματικοί κλάδοι θα μπορούσαν να προσελκύσουν κινεζικές επενδύσεις στην Ελλάδα τα επόμενα χρόνια;

Η περίπτωση της Cosco αποτελεί ένα εμβληματικό έργο στη συνεργασία Κίνας – Ελλάδας στο πλαίσιο του “BRI”, καθώς επίσης και ένα υποδειγματικό μοντέλο αμοιβαία επωφελούς συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών. Σήμερα, η Ελλάδα έχει ξεπεράσει πλήρως τη σκιά της κρίσης χρέους και έχει μπει σε μια πορεία ισχυρής οικονομικής ανάκαμψης, με τους ρυθμούς αύξησης του ΑΕΠ της να ξεπερνούν τον μέσο όρο της Ευρωζώνης. Ταυτόχρονα, η Κίνα ξεκινά ένα νέο ταξίδι για την επίτευξη εθνικής αναζωογόνησης, μέσα από μια πορεία προς τον εκσυγχρονισμό. Οι αναπτυξιακές στρατηγικές Κίνας και Ελλάδας μπορούν να δημιουργήσουν συνέργειες. Στο μέλλον, μπορούμε να εμβαθύνουμε περαιτέρω τη συνεργασία σε τομείς όπως οι μεταφορές, η ναυτιλία, η ενέργεια, οι επικοινωνίες και στον χρηματοοικονομικό τομέα, να επεκτείνουμε τις ευκαιρίες συνεργασίας στην “πράσινη” οικονομία, την ψηφιακή οικονομία και την επιστημονική και τεχνολογική καινοτομία. Προωθώντας την υψηλής ποιότητας συνεργασία στο πλαίσιο του “Belt and Road”, εισάγοντας νέα δυναμική στη βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης των πολιτών και προωθώντας την κοινή ανάπτυξη.

Πιστεύετε ότι, η Ελλάδα μπορεί να λειτουργήσει ως γέφυρα για την ενίσχυση των σχέσεων μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Κίνας;

Η Ελλάδα βρίσκεται στη διασταύρωση τριών ηπείρων, της Ασίας, της Ευρώπης και της Αφρικής. Είναι επίσης ένα σημαντικό σημείο συνάντησης για τον χερσαίο και θαλάσσιο “Δρόμο του Μεταξιού” στην Ευρώπη. Η μοναδική της γεωγραφική θέση, έχει δημιουργήσει μια ανοιχτή νοοτροπία που της επιτρέπει να αγκαλιάζει διαφορετικούς πολιτισμούς. Η Ελλάδα είναι η γενέτειρα του δυτικού πολιτισμού, σημαντικό μέλος της Ε.Ε. και επίσημο μέλος του μηχανισμού συνεργασίας Κίνας-Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης. Ταυτόχρονα, η Κίνα και η Ελλάδα απολαμβάνουν μια ολοκληρωμένη στρατηγική εταιρική σχέση. Πάνω από όλα, η Ελλάδα είναι μια φυσική γέφυρα που συνδέει την Κίνα με την Ευρώπη και ένας φυσικός εταίρος στην πρωτοβουλία του “BRI”.

Η Ελλάδα είναι επίσης μια σημαντική πύλη για τα ασιατικά προϊόντα, συμπεριλαμβανομένων των κινεζικών, προς την Ευρώπη, ιδιαίτερα τη Νοτιοανατολική Ευρώπη, γεγονός που επιτρέπει στην Ελλάδα να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στην εμβάθυνση της οικονομικής και εμπορικής συνεργασίας Κίνας-Ευρώπης. Με γνώμονα την κοινή δημιουργία του “BRI”, το επίπεδο της συνεργασίας Κίνας-Ελλάδας συνεχώς βελτιώνεται. Έργα όπως η Cosco και η China-Europe Land-Sea Express Line έχουν εδραιώσει περαιτέρω τη θέση της Ελλάδας, ως πύλης που συνδέει ξηρά και θάλασσα, Ευρώπη και Ασία.

Οι δύο χώρες μας έχουν συμπληρωματικά πλεονεκτήματα και αντλούν αμοιβαία οφέλη από τη συνεργασία τους. Μπορούμε να πούμε ότι, η συνεργασία Κίνας-Ελλάδας έχει καταστεί σημαντικός πυλώνας για την ενίσχυση των σχέσεων Κίνας-Ευρώπης, κάτι που είναι επωφελές όχι μόνο για την Κίνα και την Ελλάδα, αλλά και για τη συνολική ανάπτυξη των σχέσεων Κίνας-Ευρώπης. Η Ελλάδα είναι έμπιστος φίλος και εταίρος της Κίνας εντός της Ε.Ε. και λειτουργούσε πάντα ως γέφυρα και δεσμός, ενισχύοντας τις σχέσεις Κίνας-Ευρώπης. Το εκτιμούμε βαθύτατα αυτό. Ελπίζω ότι η Ελλάδα θα μπορέσει να συνεχίσει να διαδραματίζει εποικοδομητικό ρόλο στην υγιή ανάπτυξη της συνολικής στρατηγικής εταιρικής σχέσης Κίνας-Ευρώπης.

Αφήστε μια απάντηση

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

where to buy viagra buy generic 100mg viagra online
buy amoxicillin online can you buy amoxicillin over the counter
buy ivermectin online buy ivermectin for humans
viagra before and after photos how long does viagra last
buy viagra online where can i buy viagra