ΕΚΤ: Υποβάθμιση εκτιμήσεων για οικονομική ανάπτυξη

Μαρίζα Θεοτοκάτου

15 Νοεμβρίου 2012, 12:58 μμ
Share

Πιο απαισιόδοξοι εμφανίζονται οι εμπειρογνώμονες της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας για την πορεία της ανάπτυξης στην Ευρωζώνη το 2012 και το 2013, ενώ αναθεώρησαν ανοδικά τις εκτιμήσεις τους και για τον πληθωρισμό.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των εμπειρογνωμόνων της ΕΚΤ στο τελευταίο οικονομικό δελτίο της κεντρικής τράπεζας, η οικονομική συρρίκνωση αυτό το έτος θα είναι βαθύτερη απ’ ό,τι είχε αρχικά εκτιμηθεί, ενώ η ανάκαμψη το επόμενο έτος θα είναι αδύναμη.

Ειδικότερα, το ΑΕΠ της Ευρωζώνης αναμένεται να συρρικνωθεί κατά 0,5% αυτό το έτος και να επεκταθεί κατά 0,3% το 2013. Η οικονομική ανάπτυξη αναμένεται να επιταχυνθεί στο 1,3% το 2014.

Παράλληλα, οι εμπειρογνώμονες αναθεώρησαν ανοδικά τις προβλέψεις τους για τον πληθωρισμό κατά 0,2% στο 2,5% και 1,9% για το 2012 και το 2013 αντίστοιχα λόγω των υψηλότερων τιμών στα εμπορεύματα και τους έμμεσους φόρους.

Τέλος, η ΕΚΤ επιβεβαίωσε ότι παραμένει σε ετοιμότητα για να ενεργοποιήσει το σχέδιο αγορών κρατικών ομολόγων (OMT) διευκρινίζοντας ότι απαραίτητη προϋπόθεση είναι να προηγηθεί σχετικό αίτημα για βοήθεια από κάποια χώρα της Ευρωζώνης.

 

Δείτε συχνότερα άρθρα από την 1VOICE στην αναζήτηση
Προσθήκη 1voice.gr on Google
#Tags

VOICE Στήλες

VOICE Επικαιρότητα

VOICE Επιχειρήσεις

VOICE Αγορές