Το γεγονός της ημέρας δεν είναι ότι ψηφίστηκαν τα μέτρα. Είναι χθεσινό. Η είδηση είναι ότι στάλθηκε στο Χρηματιστήριο Αθηνών μια ανακοίνωση από την εταιρεία Χ.Κ Τεγόπουλος Α.Ε., η οποία αναφέρει ότι θα επανεκδοθεί η εφημερίδα Ελευθεροτυπία. Και αναμεταδόθηκε με ταχύτητα μέσα από τα social media.
Πρόκειται για μία ανακοίνωση με πολύ παρελθόν (λόγω της κατάστασης αδυναμίας πληρωμών, στην οποία περιήλθε, λόγω του ρόλου που έπαιξαν τράπεζες και κυβέρνηση) και αβέβαιο μέλλον. Τουλάχιστον προς το παρόν και με τα μέχρι τώρα δεδομένα.
Η ανακοίνωση δεν είναι αρκετή για να επιστρέψει η πιο αληθινή, η πιο ανεξάρτητη εφημερίδα στην αγορά. Ειδικά μετά τα όσα έχουν μεσολαβήσει επισχέσεις, αγωγές, κατασχέσεις εργαζομένων και προμηθευτών, φυγή προσωπικού.
Εάν συμβεί και ξανα-κυκλοφορήσει η εφημερίδα, θα πρόκειται για κατόρθωμα. Μεγαλύτερο από αυτό που οδήγησε στη στάση πληρωμών. Ακόμα όμως και αυτό, δεν είναι αρκετό για να προσελκύσει τον αναγνώστη και να ξανακερδίσει σημαντικό μερίδιο αγοράς. Η Ελευθεροτυπία πρέπει να αλλάξει σχεδόν σε όλα.
Ένα ακόμα “εμπόδιο” ως προς την επανακυκλοφορία της, θα είναι τα δύο νέα εγχειρήματα στο χώρο του τύπου, που γεννήθηκαν για να καλύψουν το κενό της Ελευθεροτυπίας. Η ανακοίνωση της Χ.Κ. Τεγόπουλος περί επανέκδοσης συμπίτει χρονικά με τις νέες αυτές εκδόσεις και αυτό δεν είναι μάλλον τυχαίο.
Ηδη, κυκλοφόρησε η «Εφημερίδα των Συντακτών» και επίκειται την ερχόμενη Δευτέρα (12 Νοεμβρίου) η κυκλοφορία της εφημερίδας «6 Μέρες», του Αντώνη Δελατόλα.
Η πρώτη δεν άφησε και τόσο καλές εντυπώσεις ούτε ως προς τα θέματα, ούτε συνολικά ως έκδοση. Δεν έφερε κάτι καινούργιο ενώ όπως είπε κάποιος “δείχνει τα χρόνια των συνταξιούχων που έχει μαζέψει”.Η δεύτερη, θα επιχειρήσει να καινοτομήσει και να κυκλοφορήσει με ένα θέμα στην πρώτη σελίδα ενώ θα εμπεριέχει και το στοιχείο της ανανέωσης.
Και στις δύο εφημερίδες συμμετέχουν αρκετοί πρώην και νυν (δεν έχουν καταγγείλει ακόμα σύμβαση) εργαζόμενοι της Χ.Κ. Τεγόπουλος.
Χρήστος Ιωάννου
πρώην εργαζόμενος της Χ.Κ.Τεγόπουλος




































