Η Κομισιόν αδειάζει Σαμαρά και το ΧΑ δείχνει πρόωρες εκλογές

Μαρίζα Θεοτοκάτου

6 Αυγούστου 2014, 10:25 πμ
Share

Το ταμπλό με τη χθεσινή πτώση στο Χρηματιστήριο, σύμφωνα με τους ειδικούς, προεξοφλεί ξεκάθαρα ότι η χώρα βαδίζει ολοταχώς σε πρόωρες εκλογές. Ο υψηλός βαθμός αβεβαιότητας για το αποτέλεσμα των επικείμενων διαπραγματεύσεων με την τρόικα και οι συνεχείς διαψεύσεις από πλευράς Κομισιόν, οι οποίες εκθέτουν ανεπανόρθωτα την κυβέρνηση Σαμαρά – Βενιζέλου, προκαλούν χρηματιστηριακή καθίζηση, καθώς τα «μεγάλα σπίτια» συνεχώς αποχωρούν.

 

Γράφει: Πάρις Κουρτζίδης

Είναι σαφές πλέον ότι μέχρι να ξεκαθαρίσει το πολιτικό τοπίο απ’ τις διαπραγματεύσεις με την τρόικα, το αν θα υπάρξει πρόγραμμα αναγκαίας τόνωσης της αγοράς με κεφάλαια για την ανάπτυξη που δεν έρχονται, την νέα επερχόμενη τραπεζική ανακεφαλαιοποίηση λόγω «κόκκινων δανείων», τις εξελίξεις στα εθνικά θέματα και δη στο Σκοπιανό, αλλά και στην τελική – τελική όσον αφορά στην Προεδρική εκλογή, η οικονομία είναι βέβαιο ότι θα συνεχίσει να ασφυκτιά και οι επενδυτές θα βρίσκονται σε κατάσταση αναμονής, αν όχι και φυγής.

Η Κομισιόν διέψευσε ξανά τον Σαμαρά

Η αξιολόγηση λοιπόν από την τρόικα θα γίνει κανονικά τον Σεπτέμβριο στην Αθήνα και όχι στο Παρίσι, όπως ανακοίνωσε και ο εκπρόσωπος της Κομισιόν, διαψεύδοντας πληροφορίες που διέρρευσαν από την Ουάσιγκτον, με αναφορές σε αίτημα της ελληνικής κυβέρνησης.

Σε αντίθεση με τις πληροφορίες, σύμφωνα με τις οποίες η επόμενη συνάντηση της τρόικας με την ελληνική πλευρά επρόκειτο να γίνει στο Παρίσι, ο εκπρόσωπος της Κομισιόν την Τρίτη το μεσημέρι, κατά τη διάρκεια της καθιερωμένης ενημέρωσης, τόνισε ότι τα κλιμάκια πρόκειται να έρθουν στην Αθήνα, όπως έχει προγραμματιστεί.

Ο εκπρόσωπος αρμόδιος για το ελληνικό πρόγραμμα, Αντουάν Κολομπανί τόνισε ότι η Κομισιόν δεν γνωρίζει για παράλληλη διαδικασία στο Παρίσι, ενώ πρόσθεσε ότι ουδείς στις Βρυξέλλες δεσμεύεται για συνοπτικές διαδικασίες, όπως υποστηρίζουν δημοσιεύματα.

Αναλυτικά, ο Α. Κολομπανί, υπογράμμισε, σχετικά με την αξιολόγηση, τα εξής: «Όπως γνωρίζετε, ο επόμενος έλεγχος της τρόικας θα γίνει στην Ελλάδα στα μέσα Σεπτεμβρίου». Ερωτηθείς δε για τις ανακοινώσεις περί συνάντησης στο Παρίσι, δήλωσε με ιδιαίτερο νόημα και με χαρακτηριστικό ειρωνικό ύφος την πλήρη άγνοια της Κομισιόν!

Μάλιστα, συμπλήρωσε ότι «δεν υπάρχει κανένα αίτημα της ελληνικής πλευράς για ειδική μεταχείριση» και πως «δεν μπορεί κανείς να δεσμευτεί από τώρα για το πόσο ακριβώς θα κρατήσει ο επόμενος έλεγχος του ελληνικού προγράμματος».

Άδειασμα (και) στο ΔΝΤ

Είναι ηλίου φαεινότερο ότι οι δηλώσεις Κολομπανί ουσιαστικά διαψεύδουν τα δημοσιεύματα, περί συνάντησης για πρώτη φορά στο ουδέτερο έδαφος του Παρισιού, «με το σκεπτικό ότι η διεξαγωγή των συζητήσεων εκτός Ελλάδας, για πρώτη φορά, θα γίνει πιο ψύχραιμα και η υλοποίηση του προγράμματος θα προχωρήσει με αποτελεσματικότητα».

Επιπλέον, έρχονται σε ευθεία αντίθεση με σχετικές δηλώσεις φερόμενου ως αξιωματούχου του ΔΝΤ, ο οποίος υποτίθεται εξέφρασε τη βούληση του ταμείου να κλείσει η επόμενη αξιολόγηση με συνοπτικές διαδικασίες.

 

Δείτε συχνότερα άρθρα από την 1VOICE στην αναζήτηση
Προσθήκη 1voice.gr on Google
#Tags

VOICE Στήλες

VOICE Επικαιρότητα

VOICE Επιχειρήσεις

VOICE Αγορές