Μια αποκάλυψη που αποδεικνύει περίτρανα το “αστυνομοκρατούμενο” ελληνικό κράτος είδε το φως της δημοσιότητας τις τελευταίες ώρες και αφορά την δράση της ΕΥΠ ακόμα και μέσα στα Εξάρχεια.
Γράφει: Φέντια Δημόπουλος
Σύμφωνα με πληροφορίες, η Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών λειτουργούσε μπαρ στην ευρύτερη περιοχή των Εξαρχείων από το 2003 ως το 2008 (την ίδια περίοδο δηλαδή, που οι αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες παρακουλουθούσαν μέσω κινητών τον έλληνα πρωθυπουργό, το υπουργικό συμβούλιο, βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης και δημοσιογράφους), με σκοπό να συλλέξει πληροφορίες για την δράση αντιεξουσιαστών.
Το εν λόγω κατάστημα βρισκόταν κοντά στην πλατεία Εξαρχείων και ήταν γεμάτο με «κοριούς», συστήματα ακρόασης χώρων και ειδικό λογισμικό ανάλυσης οπτικού υλικού για την ταυτοποίηση δραστών σε παράνομες ενέργειες.
Δυστυχώς για την ΕΥΠ, το μπαρ έκλεισε λίγες εβδομάδες πριν από τα τέλη του 2008, πριν ξεσπάσουν τα βίαια επεισόδια με αφορμή τον θάνατο του 15χρονου Αλέξη Γρηγορόπουλου καθώς οι ελληνικές μυστικές υπηρεσίες είχαν κρίνει ότι «ο χώρος των αντιεξουσιαστών είχε ηρεμήσει».
Μάλιστα, την εποχή που λειτουργούσε το κατάστημα, είχαν διαρρεύσει και πληροφορίες από στελέχη του υπουργείου Δημόσιας Τάξης ότι έχουν μπει στα Εξάρχεια, «χρησιμοποιώντας την τελευταία λέξη της τεχνολογίας».
Σύμφωνα με πληροφορίες, η λειτουργία του μπαρ ήταν κυρίως έργο της Ειδικής Επιχειρησιακής Ομάδας της Γ’ Διεύθυνσης Αντικατασκοπίας της ΕΥΠ, που ιδρύθηκε το 1999 και χρηματοδοτείται από κοινοτικά κονδύλια που προορίζονταν για την Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Αντιμετώπισης της Απάτης της Ευρωπαϊκής Ενωσης.
Σημειώνεται ότι το υλικό από τις παρακολουθήσεις επιδεικνυόταν σε ειδικές προβολές στην ηγεσία του υπουργείου Δημόσιας Τάξης αλλά και σε άλλους αξιωματικούς της ΕΥΠ και της ΕΛ.ΑΣ. για να προχωρήσουν στις περαιτέρω ενέργειες.






































