Πτωτικά ξεκίνησε η εβδομάδα για το Χρηματιστήριο Αθηνών, μετά και τις διορθωτικές κινήσεις των ασιατικών αγορών.
Τελευταία Ενημέρωση: 11.25
Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης αυτή την ώρα υποχωρεί κατά 1,48% στις 1.131,59 μονάδες με τον τζίρο των συναλλαγών να βρίσκεται στα 19,49 εκατ. ευρώ.
Παράλληλα, ο δείκτης FTSE 20 σημειώνει απώλειες κατά 1,65% στις 367,15 μονάδες, ενώ ο FTSE Mid Cap βρίσκεται οριακά ανοδικά κατά 0,08% στις 1.030,50 μονάδες.
Παράλληλα, ο τραπεζικός δείκτης σημειώνει πτώση της τάξης του 1,77%.
Από τις μετοχές που διαπραγματεύονται στο ταμπλό οι 21 σημειώνουν κέρδη, οι 40 καταγράφουν απώλειες και 6 παραμένουν αμετάβλητες.
Νωρίτερα στην fmvoice.gr:
“To ξύπνημα της Δευτέρας” δεν ήταν καλό για τα χρηματιστήρια αφού οι ασιατικές αγορές κατέγραψαν διορθωτικές κινήσεις στο σύνολό τους. Το Χ.Α. εκτινάχθηκε την Παρασκευή καλύπτοντας τις εβδομαδιαίες απώλειες και επιστρέφοντας στις ουσιαστικές στηρίξεις των 1.150 μονάδων. Το ζητούμενο είναι εάν θα συνεχίσει σήμερα το relief rally ή θα επιστρέψει στη γνώριμη πλαγιοκαθοδική κίνηση. Η σύνοδος των G20 θα απασχολήσει τα διεθνή χρηματιστήρια μετά το ξεκαθάρισμα του ορίζοντα από την ‘σκωτσέζικη ομίχλη’.
Οι παράγοντες που καθορίζουν την περίοδο αυτή την τάση στο Χ.Α. είναι τα επικείμενα stress tests των τραπεζών , οι μακροοικονομικές εξελίξεις στην Ελλάδα και οι τάσεις των ξένων αγορών. Δεν βάζουμε τον πολιτικό κίνδυνο στο ίδιο επίπεδο καθώς όπως διαφάνηκε στο πρόσφατο road show οι ξένοι ναι μεν ανησυχούν για τις επικείμενες εκλογές του 2015-2016 αλλά πιο πολύ ενδιαφέρθηκαν για τα θεμελιώδη μεγέθη των εισηγμένων.
Υπενθυμίζουμε ότι οι ξένοι διαχειριστές κεφαλαίων αγοράζουν μετοχές και όχι κράτη. Αν βρουν καλές μετοχές και εταιρίες στη Βόρειο Κορέα θα αγοράσουν εκεί, αν υπάρξουν ευκαιρίες κερδών στο Αφγανιστάν θα τοποθετηθούν. Άλλωστε, ας μη ξεχνάμε τη μαζική ανταπόκριση που είχαν τα ξένα funds στο IPO της κινέζικης Ali Baba.
Σε ότι αφορά τη σημερινή συνεδρίαση, το ενδιαφέρον θα επικεντρωθεί στην πορεία των 4 μετοχών των συστημικών τραπεζών που επέστρεψαν σε πιο λογικά επίπεδα μετά την παρατεταμένη διόρθωση και ιδιαίτερα στη μετοχή και τα warrants της Πειραιώς που είχαν τις μεγαλύτερες διορθώσεις, την αντίδραση της ΕΤΕ και βέβαια την σταθερότητα της Alpha Bank μεταξύ 0,6-0,65 ευρώ . Εκτός τραπεζών ενδιαφέρον υπάρχει στον ΟΤΕ που δείχνει ισχυρές στηρίξεις πάνω από τα 11 ευρώ, στη ΔΕΗ που δείχνει ελεγχόμενη διόρθωση, στον Μυτιληναίο που τα επίπεδα 6,5-6,6 ευρώ εμφανίζονται ισχυρά, ο ΟΠΑΠ δείχνει ότι μπορεί να σταθεροποιηθεί πέριξ των 12 ευρώ ενώ Folli-Follie και Jumbo επιστρέφουν σε ανοδικό κανάλι.




































