Δημοσιοποιήθηκαν οι αλλαγές στο φόρο ακινήτων στον οποίο φέρεται να συμφωνούν Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ. Σύμφωνα με τα όσα γνωστοποιήθηκαν προβλέπεται ένας φόρος για κάθε ακίνητο και ένας πρόσθετος φόρος για όσους έχουν ακίνητη περιουσία αντικειμενικής αξίας άνω των 300.000 ευρώ.
Το νέο φορολογικό καθεστώς, με βάση το σενάριο αυτό, που θα αντικαταστήσει το Έκτακτο Τέλος Ακινήτων και τον Φόρο Ακίνητης Περιουσίας θα προβλέπει έσοδα 2,650 δισ. ευρώ έναντι 2,9 δισ. ευρώ που προέβλεπαν τα αρχικά σχέδια του υπουργείου Οικονομικών για τον Ενιαίο Φόρο Ακινήτων.
Μεταξύ άλλων, απαλλάσσονται από το φόρο τα αγροτικά κτίσματα, ενώ περιορίζεται ο φόρος για τους ιδιοκτήτες αστικών ακινήτων και των βοηθητικών χώρων τους καθώς και των οικοπέδων. Παράλληλα καταργείται η διάκριση μεταξύ αγροτεμαχίων που βρίσκονται δίπλα στη θάλασσα και σε άλλες αγροτικές περιοχές.
Αναλυτικά:
– Στα αστικά ακίνητα ο βασικός φόρος διαμορφώνεται από 2 έως 13 ευρώ έναντι 2,3 έως 17 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο στον Ενιαίο Φόρο Ακινήτων (ΕΝΦΑ). Εκτιμάται ότι με την αλλαγή αυτή τα αστικά ακίνητα θα έχουν μικρότερη επιβάρυνση από 4,4% έως και 21,6% σε σχέση με το σχέδιο για τον Ενιαίο Φόρο Ακινήτων.
– Στα αγροτικά κτίσματα προβλέπεται πλήρη απαλλαγή για τα μαντριά, στάνες, πτηνοτροφεία, αποθήκες, κτηνοτροφεία, χοιροτροφεία, πρόχειρα καταλύματα, χώροι στέγασης μηχανημάτων, θερμοκήπια κλπ.
– Στα οικόπεδα τα κλιμάκια παραμένουν 25, ενώ ο φόρος διαμορφώνεται πλέον από 3 έως 9 ευρώ το στρέμμα. Στο σχέδιο για τον Ενιαίο Φόρο Ακινήτων ο φόρος ξεκινούσε από 2 ευρώ και έφτανε έως και τα 30 ευρώ το στρέμμα. Η μεσοσταθμική μείωση των φόρων φτάνει το 83%.
– Στα αγροτεμάχια ο βασικός φόρος περιορίζεται από 1,5 σε 1 ευρώ το στρέμμα ενώ καταργείται ο συντελεστής θάλασσας και θεσπίζονται χαμηλότεροι συντελεστές χρήσης. Οι νέοι συντελεστές είναι 0,1 για τα δασικά, 0,5 για βοσκοτόπια, 2 για κάθε είδους καλλιέργειες,5 για λατομεία, 8 για εκθέσεις. Με τις αλλαγές αυτές, μειώνεται η φορολόγηση των βοσκοτόπων και ακαλλιέργητων εκτάσεων, σε μισό ευρώ ανά στρέμμα και για τα δασικά στα 10 λεπτά ανά στρέμμα. Επίσης, προβλέπονται συντελεστές 0,75 για απαλλοτριώσεις και 5 για κατοικίες ενώ διαφοροποιείται η φορολόγηση των αρδευόμενων από τα μη αρδευόμενα. Εκτιμάται ότι το 90% των αγροτών θα πληρώσει κάτω από 2,64 ευρώ το στρέμμα.
– Αυξάνονται τα εισοδηματικά όρια για τους οικονομικά ασθενέστερους, τρίτεκνους, πολύτεκνους, ΑΜΕΑ, μακροχρόνια άνεργους. Το ανώτατο όριο εισοδήματος για την απαλλαγή αυξάνεται από 7.000 ευρώ σε 9.000 ευρώ με προσαύξηση 1.000 για τη σύζυγο και κάθε προστατευόμενο μέλος.
Προβλέπονται, επίσης, μειωμένοι συντελεστές για απαλλοτριωτέα, διατηρητέα, παλαιά και ημιτελή κτίσματα καθώς και κτίρια ειδικών χρήσεων.
Σε ότι αφορά τον συμπληρωματικό φόρο που θα ισχύει για όσους έχουν ακίνητη περιουσία αντικειμενικής αξίας άνω των 300.000 ευρώ προβλέπονται συντελεστές από 0,2% έως και 1% για ακίνητη περιουσία αξίας άνω των 5 εκατ. ευρώ.
Νωρίτερα στην FMVoice.gr:
Με “καλό μάτι” βλέπουν οι κοινοβουλευτικές ομάδες τόσο της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ την πρόταση που αφορά στον φόρο ακινήτων και η οποία συζητήθηκε σήμερα.
Σύμφωνα με πληροφορίες από το γραφείο του γενικού γραμματέα της ΚΟ της ΝΔ, Θανάση Μπούρα, «από τη συζήτηση προέκυψε ότι το νέο σχέδιο ενσωματώνει τη συντριπτική πλειονότητα των προτάσεων που υπέβαλαν οι βουλευτές της ΝΔ και οδηγεί σε ένα ριζικά αναμορφωμένο σύστημα φορολόγησης της ακίνητης περιουσίας. Ένα σύστημα πιο δίκαιο, πιο αντικειμενικό, πιο αναλογικό, πιο προοδευτικό και πιο ρεαλιστικό».
Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση: «οι βουλευτές της ΝΔ θα συνεχίσουν να συμμετέχουν ουσιαστικά στην περαιτέρω επεξεργασία και ολοκλήρωση του σχεδίου νόμου».
“Ναι” και από το ΠΑΣΟΚ
Με παρόμοιο τρόπο βλέπει και η κοινοβουλευτική ομάδα του ΠΑΣΟΚ την πρόταση, ενώ βουλευτές εξέφραζαν, μετά τη σημερινή συνεδρίαση του ΚΤΕ Οικονομικών του κόμματος, την εκτίμηση ότι η πρόταση ενσωματώνει το σύνολο των παρατηρήσεων που είχαν κάνει, επισημαίνοντας ότι «όταν πιέζουν, καταφέρνουν αποτελέσματα».
Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση μετά τη συνεδρίαση, η τελική τοποθέτηση τη ΚΟ θα γίνει μετά «την επεξεργασία της νομοτεχνικής διατύπωσης του σχεδίου αυτού και των παραδειγμάτων που θα αποδεικνύουν τις αλλαγές που επιτεύχθηκαν, καθώς και των προβλεπόμενων απαλλαγών και μειώσεων όπως έχει προταθεί (αύξηση των εισοδηματικών κλπ κριτηρίων για τις εκπτώσεις, απομειώσεις και απαλλαγές)».
«Η ΚΟ του ΠΑΣΟΚ, αφού ενημερώθηκε σήμερα σε διευρυμένη συνεδρίαση του Κοινοβουλευτικού Τομέα Εργασίας Οικονομικών, σχετικά με το νέο πλαίσιο για τον φόρο περιουσίας, όπως διαμορφώθηκε μετά από συναντήσεις με εκπροσώπους της ΝΔ, εκτίμησε ότι η συλλογική της παρέμβαση είχε ως σημαντικό αποτέλεσμα την ουσιαστική αλλαγή του σχεδίου που είχε δοθεί για διαβούλευση». Ειδικότερα, αναφέρεται ότι επιτυγχάνεται «η δικαιότερη κατανομή των βαρών και η με προοδευτικό τρόπο φορολόγηση της μεγάλης ακίνητης περιουσίας» και ότι «εξαλείφονται ή αμβλύνονται αδικίες και αντιφατικά φαινόμενα φορολόγησης ειδικών κατηγοριών ακινήτων (οικόπεδα εντός σχεδίου, αγροτικές εγκαταστάσεις, κλπ)».
Σημειώνεται ακόμα ότι «η ΚΟ του ΠΑΣΟΚ, χωρίς να εγκαταλείπει τη θέση αρχής που διατύπωσε, εκτιμά ότι το νέο σχέδιο μπορεί να αποτελέσει βάση για τη μελλοντική του μετεξέλιξη σε ένα σύγχρονο προοδευτικό και δίκαιο φόρο της συνολικής ακίνητης περιουσίας, σε συνδυασμό με το εθνικό φορολογικό σχέδιο».
Βουλευτές το ΠΑΣΟΚ ανέφεραν ότι με την εν λόγω πρόταση που έχει σχηματιστεί θα προβλέπονται, συγκριτικά με το αρχικό σχέδιο, σημαντικές μειώσεις στη φορολόγηση των ηλεκτροδοτούμενων ακινήτων και των οικοπέδων εντός σχεδίου, ενώ στα αγροτεμάχια θα υπάρχει ελαφριά μείωση.
Διαβάστε επίσης:
“Ναι” του ΠΑΣΟΚ στον “διπλό” φόρο στα ακίνητα




































