Οι “φίλοι και αδερφοί” αλληλοσυγχαίρονται…

Γιώτα Καραμπίνη

4 Αυγούστου 2014, 1:54 μμ
Share

Ο Ζαν Κλωντ Γιούνκερ και ο Αντώνης Σαμαράς “δεμένοι” με δεσμούς αδελφότητας κατά δήλωσή τους, αλληλοσυγχαίρονται για την παραμονή της Ελλάδας στην Ευρωζώνη και την …υπέρβαση της κρίσης.

Αμέσως μετά τη συνάντηση που είχαν στο Μέγαρο Μαξίμου ο νέος πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν Κλωντ Γιούνκερ έδωσε “ένα ισχυρό μήνυμα στήριξης” στην ελληνική κυβέρνηση λέγοντας ότι έχει δεσμούς «αδελφότητας» με τον Ελληνα πρωθυπουργό. Ο κ. Γιούνκερ δεν ξέχασε βέβαια και τον Ευάγγελο Βενιζέλο για τον οποίο είπε ότι έχει φιλικές σχέσεις, παρά τις θύελλες που αντιμετώπισαν.

Ο κ. Γιούνκερ είπε ότι όσο ήταν πρόεδρος του Eurogroup, στην χειρότερη φάση της οικονομικής κρίσης, αγωνίστηκε “σαν λιοντάρι” για δύο πράγματα: αφενός να πείσει τους έλληνες αξιωματούχους να αλλάξουν πορεία και να προχωρήσουν τις μεταρρυθμίσεις και αφετέρου να πείσει τους υπόλοιπους εταίρους ότι η Ελλάδα πρέπει να μείνει στην ευρωζώνη.
«Με κάνει υπερήφανο το γεγονός ότι υπερασπίστηκα σθεναρά την παραμονή της χώρας στην ευρωζώνη» δήλωσε και πρόσθεσε ότι «Η Ελλάδα ανήκει στην Ευρώπη. Ο Πλάτωνας δεν μπορεί να παίζει στην β’ εθνική» δανειζόμενος μια φράση του Ζισκάρ ντ’ Εστέν.

Ηρθα στην Ελλάδα για να ευχαριστήσω τον Αντώνη Σαμαρά που δεν δίστασε να με προτείνει για τη θέση της Κομισιόν. Ηρθα με την ιδιότητα του εκλεγμένου επόμενου προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, σημείωσε, αλλά αρνήθηκε να αποκαλύψει το χαρτοφυλάκιο που θα αναλάβει ο Δημήτρης Αβραμόπουλος.

Τέλος ο κ. Γιούνκερ είπε ότι οι πολιτικές που έχουν να κάνουν με την ανάπτυξη είναι κρίσιμες στην ατζέντα της νέας Κομισιόν και υπάρχει πρόγραμμα 300 δισ. ευρώ για το σκοπό αυτό, προσθέτοντας όμως ότι θα παραμείνει η δημοσιονομική αυστηρότητα, τόσο στην Ελλάδα όσο και σε άλλες χώρες.

Σαμαράς: Αφήσαμε οριστικά πίσω μας την κρίση

Ο κ. Σαμαράς υπογράμμισε ότι «είναι τιμή για εμάς, ότι ο πρώτος σταθμός στην περιοδεία του, πριν παρουσιάσει τη νέα σύνθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και την ατζέντα του, ήταν η Αθήνα».

Σημείωσε ότι τον Ζαν Κλωντ Γιούνκερ τον γνωρίσαμε όλοι όταν η κρίση έφτασε στο αποκορύφωμά της, και τότε έδειξε τρεις σπουδαίες αρετές – τόλμη να αντιμετωπίσει τα προβλήμαστα, διορατικότητα να βλέπει μπροστά από τις εξελίξεις και ικανότητα να ενώνει.

«Στήριξε την Ελλάδα και την παραμονή της στο ευρώ, όταν πύκνωναν οι φωνές για απομάκρυνση. Δεν το ξεχνάμε και του το αναγνωρίζουμε οι πάντες εντός και εκτός Ελλάδας», σημείωσε.
«Μετά από μια επώδυνη δοκιμασία και οδυνηρές θυσίες, αλλά και μετά από μια χωρίς προηγούμενο ευρωπαϊκή αλληλεγγύη, η Ελλάδα βγαίνει από την κρίση. Η Ελλάδα πιάνει πλέον όλους τους στόχους, και τους δημοσιονομικούς και τους μεταρρυθμιστικούς. Όμως δεν πρέπει να εφυσηχάσουμε. Δεν πρέπει να επιστρέψουμε στα ελλείμματα .Οφείλουμε να τα αφήσουμε πίσω μας για πάντα. Πρέπει να μετατρέψουμε την ελπίδα σε ορατή προοπτική», σημείωσε ο κ. Σαμαράς.

Όσον αφορά στο πρόγραμμα του κ. Γιούνκερ, ο κ. Σαμαράς τόνισε ότι αντλεί διδάγματα και από την ελληνική κρίση και υιοθετεί ελληνικές θέσεις και αγωνίες. «Το πρόγραμμα που παρουσιάζει ο κ. Γιούνκερ εκφράζει πολλές δικές μας αγωνίες αλλά και από άλλες χώρες, επίσης του νότου. Αγωνίες για την ανάπτυξη που πρέπει να είναι πρώτη προτεραιότητα, για τις θέσεις εργασίας των νέων, για την ανταγωνιστικότητα, την ενεργειακή επάρκεια, τις ανάγκες στήριξης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων αλλά και το μεταναστευτικό».

Δείτε συχνότερα άρθρα από την 1VOICE στην αναζήτηση
Προσθήκη 1voice.gr on Google
#Tags

VOICE Στήλες

VOICE Επικαιρότητα

VOICE Επιχειρήσεις

VOICE Αγορές