Ξεκίνησαν οι “στοχευμένες” αεροπορικές επιδρομές στο Ιράκ- Προελαύνουν οι τζιχαντιστές (upd2)

Γιώτα Καραμπίνη

8 Αυγούστου 2014, 9:01 πμ
Share

Την έναρξη των “στοχευμένων” αεροπορικών επιδρομών στο Βόρειο Ιράκ εναντίον των τζιχαντιστών, ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος τύπου του Πενταγώνου.

Όπως είπε αμερικανικά αεροσκάφη έπληξαν θέσεις της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος στο Ιράκ, με στόχο στρατιωτικό υλικό το οποίο χρησιμοποιείται ενάντια στις κουρδικές στρατιωτικές δυνάμεις που υπερασπίζονται την πόλη Ερμπίλ.

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του Πενταγώνου, οι τζιχαντιστές επιτίθενται ενάντια στις κουρδικές στρατιωτικές δυνάμεις στο Ερμπίλ και μάλιστα κοντά σε βάση όπου υπάρχουν Αμερικανοί.

Νωρίτερα στην FM Voice.gr:

«Στοχευμένες» αεροπορικές επιδρομές κατά μαχητών της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος (ΙΚ) στο βόρειο Ιράκ ενέκρινε ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα, ανακοινώνοντας παράλληλα τη διανομή από αεροσκάφη του στρατού ανθρωπιστικής βοήθειας στην περιοχή. Παράλληλα, όπως έγινε γνωστό οι τζιχαντιστές της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος κατέλαβαν σήμερα το μεγαλύτερο φράγμα στο Ιράκ, βόρεια της Μοσούλης, κι ελέγχουν πλέον την ηλεκτροδότηση και την υδροδότηση σε μια τεράστια περιοχή της χώρας, ανακοίνωσαν αξιωματούχοι σήμερα. 

«Το φράγμα της Μοσούλης βρίσκεται στα χέρια των ανταρτών από χθες (Πέμπτη) το βράδυ», δήλωσε ο Χολγκάρντ Χεκμάτ, εκπρόσωπος των Πεσμεργκά —των ένοπλων τμημάτων των Κούρδων—, που έλεγχαν μέχρι τώρα τις εγκαταστάσεις του υδροηλεκτρικού φράγματος αυτού.

Η πληροφορία αυτή επιβεβαιώθηκε από ένα κορυφαίο στέλεχος της νομαρχιακής αυτοδιοίκησης στη Νινευή, της οποίας η Μοσούλη, η οποία κατελήφθη από τους τζιχαντιστές στις αρχές του Ιουνίου, είναι η πρωτεύουσα.

Ο Αμερικανός Πρόεδρος σε δηλώσεις του μετά από συνεδρίαση που είχε με συμβούλους Εθνικής Ασφάλειας, δήλωσε ότι ενέκρινε τη χρήση περιορισμένης ισχύος από αέρος με σκοπό να προστατευτεί το αμερικανικό προσωπικό, στην περίπτωση που το ΙΚ προχωρήσει προς την κουρδική πρωτεύουσα Αρμπίλ, όπου βρίσκονται Αμερικανοί.

Οι επικείμενες αεροπορικές επιδρομές θα είναι οι πρώτες που θα διεξαχθούν από τα τέλη του 2011, οπότε και τα αμερικανικά στρατεύματα αποχώρησαν από το Ιράκ. Ο Ομπάμα διευκρίνισε πάντως ότι δεν σκοπεύει να αποστείλει στην περιοχή χερσαίες δυνάμεις και ότι δεν έχει καμία πρόθεση οι ΗΠΑ να εμπλακούν και πάλι σε πόλεμο στο Ιράκ.
Δεκάδες χιλιάδες μέλη της θρησκευτικής μειονότητας των Γεζίντι εκδιώχθηκαν από τα σπίτια τους και αναγκάστηκαν να καταφύγουν σε βουνό της περιοχής Σίντζαρ, όπου και βρίσκονται αποκλεισμένοι, μετά από επιθέσεις που πραγματοποίησαν μαχητές του ΙΚ.

«Μπορούμε να δράσουμε προσεκτικά ώστε να αποφευχθεί μια πιθανή πράξη γενοκτονίας», δήλωσε από τον Λευκό Οίκο ο Ομπάμα. «Για το λόγο αυτό, ενέκρινα στοχευμένες αεροπορικές επιδρομές, εφόσον αυτό καταστεί αναγκαίο», πρόσθεσε.

Στο μεταξύ, σε τηλεφωνική συνομιλία που είχαν, ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν και ο πρόεδρος του Κουρδιστάν, Μασούντ Μπαρζανί, οι δύο άνδρες συζήτησαν σχετικά με την προστασία που παρέχουν οι κουρδικές δυνάμεις στην πρωτεύουσα Αρμπίλ καθώς και την κατάσταση έκτακτης ανάγκης στην οποία έχουν περιέλθει μέλη της μειονότητας των Γεζίντι στο βόρειο Ιράκ.

Την ίδια ώρα, μετά από έκτακτη συνεδρίασή του το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, καταδίκασε τις πρόσφατες επιθέσεις στο Ιράκ από μαχητές της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος, απευθύνοντας παράλληλα έκκληση για διεθνή υποστήριξη προς τη χώρα.

«Τα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας κάνουν έκκληση στη διεθνή κοινότητα για την παροχή στήριξης στην κυβέρνηση και τον λαό του Ιράκ, αλλά και να γίνει ό,τι είναι δυνατό προκειμένου να απαλύνει ο πόνος που αντιμετωπίζουν οι πολίτες εξαιτίας των συγκρούσεων στη χώρα», δήλωσε ο πρεσβευτής της Βρετανίας στα Ηνωμένα Έθνη, Μαρκ Λάιαλ Γκραντ, ο οποίος είναι πρόεδρος του Συμβουλίου για τον μήνα Αύγουστο.

Δείτε συχνότερα άρθρα από την 1VOICE στην αναζήτηση
Προσθήκη 1voice.gr on Google
#Tags

VOICE Στήλες

VOICE Επικαιρότητα

VOICE Επιχειρήσεις

VOICE Αγορές