Επέστρεψε στην Αττάλεια το Oruc Reis – Αποκλιμάκωση ή τσαλιμάκια Ερντογάν;

Αίθουσα Σύνταξης

13 Σεπτεμβρίου 2020, 9:15 πμ
Share

Στην Αττάλεια αγκυροβόλησε το ερευνητικό σκάφος Oruc Reis, μία κίνηση η οποία ενδεχομενως δείχνει πως η Άγκυρα αρχίζει να πιέζεται διπλωματικά καθώς οι κυρώσεις από την ΕΕ βρίσκονται προ των πυλών.

Η Σύνοδος Κορυφής η οποία έχει προγραμματιστεί για τις 24-25 Σεπτεμβρίου και η απειλή κυρώσεων προς την Άγκυρα, εάν μέχρι τότε δεν έχει προχωρήσει σε κινήσεις αποκλιμάκωσης στην Ανατολική Μεσόγειο, φαίνεται πως έχει «πιέσει» διπλωματικά τον Ερντογάν, ο οποίος το τελευταίο διάστημα εμφανίζεται απομονωμένος.

Ωστόσο δεν είναι απίθανο η αλλαγή ρότας του Oruc Reis να αποτελεί ένα ακόμη παιχνίδι εντυπώσεων στη διπλωματική σκακιέρα από τον Ερντογάν, ο οποίος συνηθίζει να “παίζει” τη Δύση με αντίστοιχους τρόπους.

Αξίζει να σημειωθεί πως η τουρκική NAVTEX για το Oruc Reis, η οποία είχε εκδοθεί στις 31 Αυγούστου και αφορούσε στη χρονική περίοδο 2 – 12 Σεπτεμβρίου δεν ανανεώθηκε παρά τις αντίθετες προβλέψεις των ειδικών αναλυτών.

Αν και πορεία του Oruc Reis προς την Αττάλεια δε συνάδει με την εμπρηστική ρητορική του Ερντογάν δείχνει πως η Άγκυρα ίσως παίζει το τελευταίο της διπλωματικό «χαρτί» ενόψει της Συνόδου Κορυφής προκειμένου να γλιτώσει μία σειρά από κυρώσεις για τις οποίες έχει προαναγγείλει η Ευρώπη .

Πάντως, τα τουρκικά MME αποδίδουν την απομάκρυνση του Oruc Reis και την μη ανανέωση της NAVTEX «στις συνομιλίες που ξεκίνησαν στο ΝΑΤΟ» και προσθέτουν ότι έκανε «σεισμικές έρευνες» στο διάστημα του προηγούμενου μήνα.

Θετικό βήμα χαρακτήρισε από την πλευρά του ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας τη μη ανανέωση της παράνομης τουρκικής Navtex και την επιστροφή του Oruc Reis προς την Τουρκία.

Την ίδια ώρα, μήνυμα προς την Ελλάδα υπέρ του διαλόγου στέλνει η Τουρκία διά στόματος Ακάρ.

Από την Κας όπου βρίσκεται ο υπουργός Άμυνας της Τουρκίας μίλησε για την εξέλιξη με το Oruc Reis λέγοντας:

«Είμαστε υπέρ του διαλόγου και των σχέσεων καλής γειτονίας με την Αθήνα, αν ικανοποιηθούν οι επιθυμίες και απαιτήσεις μας. Θέλουμε την επίλυση των προβλημάτων που υπάρχουν. Περιμένουμε και από την Αθήνα ανάλογη κίνηση με τη δική μας (Oruc Reis) προκειμένου να ξεκινήσουμε διάλογο».

Να σημειωθεί ότι σήμερα η πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου πραγματοποιεί συμβολική επίσκεψη στο Καστελλόριζο.

Δείτε συχνότερα άρθρα από την 1VOICE στην αναζήτηση
Προσθήκη 1voice.gr on Google

VOICE Στήλες

VOICE Επικαιρότητα

VOICE Επιχειρήσεις

VOICE Αγορές