Επιστροφή στην ανάπτυξη οραματίζεται η Ε.Ε. για την Ελλάδα

Βαρβάρα Δημοπούλου

5 Νοεμβρίου 2013, 11:45 πμ
Share

Τα πρώτα σημάδια ανάκαμψης της οικονομίας είναι ορατά, υποστηρίζει η Κομισιόν στην έκθεσή της για τις φθινοπωρινές προβλέψεις. Βλέπει μικρότερη ύφεση, καλύτερη πορεία του ελλείμματος, αλλά ταυτόχρονα αναθεωρεί ανοδικά την πρόβλεψη για το χρέος. Παράλληλα, δεν προχωρά σε εκτιμήσεις για το δημοσιονομικό κενό του 2014, σημειώνοντας χαρακτηριστικά ότι «οι προβλέψεις γίνονται με βάση την εκτίμηση ότι τα όποια δημοσιονομικά κενά θα καλυφθούν με μέτρα που θα συζητηθούν στο πλαίσιο της αξιολόγησης που βρίσκεται σε εξέλιξη».

 

Συγκεκριμένα, με τις νεότερες προβλέψεις της, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή:

* Μειώνει, όπως αναμενόταν, την πρόβλεψη για την ύφεση το 2013 στο 4% του ΑΕΠ έναντι 4,2% στις εαρινές προβλέψεις και διατηρεί την εκτίμηση για ανάκαμψη με 0,6% του ΑΕΠ το 2014. Παράλληλα βλέπει ισχυρή ανάπτυξη, 2,9% του ΑΕΠ, το 2015.

* Διατηρεί σταθερή την πρόβλεψη για την ανεργία, την οποία υπολογίζει σε 27% φέτος, 26% το 2014 και 24% το 2015.

* Βλέπει μείωση της ιδιωτικής κατανάλωσης τόσο το 2013 όσο και το 2014, με ποσοστά 6,7% και 1,6%, αλλά και της Δημόσιας κατανάλωσης για όλη την περίοδο μέχρι το 2015.

* Ο πληθωρισμός θα κινηθεί με αρνητικό πρόσημο φέτος (-0,8%) και το 2014 (0,4%) και οριακή άνοδο (0,3%) το 2015.

* Εκτιμά ότι το χρέος θα είναι υψηλότερο έναντι των προβλέψεων πριν μερικούς μήνες. Συγκεκριμένα θα διαμορφωθεί σε 176,2% του ΑΕΠ το 2013 (η εαρινή πρόβλεψη μιλούσε για 175,2%) και σε 175,9% του ΑΕΠ το 2014 (από 175,2%). Για το 2015 θα κινηθεί στο 175% του ΑΕΠ.

* Βελτιώνει σημαντικά την πρόβλεψη για το έλλειμμα: το υπολογίζει στο 4% το 2013 (χωρίς να υπολογίζεται η ανακεφαλαιοποίηση) και 2% του ΑΕΠ για το 2014 (έναντι 2,6% την άνοιξη) και σε 1,1% το 2015.

* Προβλέπει διαρθρωτικό (structural) πλεόνασμα 1,2% του ΑΕΠ για φέτος και 1% για το 2014, ποσοστά που είναι ελαφρά χαμηλότερα έναντι της προηγούμενης εκτίμησης (2% και για τα δυο χρόνια).

* Εκτίμηση για την πορεία των μισθών είναι ότι θα συνεχίσουν να μειώνονται. Συνολικά η κατά κεφαλήν αποζημίωση αναμένεται να πέσει 7% το 2013 και 1,5% το 2014 και να σταθεροποιηθεί τα 2015.

Ισχυρή ανάκαμψη του τουρισμού

Η Κομισιόν αναφέρει στην έκθεσή της ότι το α΄ εξάμηνο του 2013 σημαδεύτηκε από μια συνολική επιβράδυνση της ύφεσης και τις πρώτες ενδείξεις ότι φτάσαμε στον «πάτο» του κύκλου. Στα τρία τελευταία τρίμηνα, το πραγματικό ΑΕΠ έχει συρρικνωθεί κατά: 5,7% σε ετήσια βάση στο τελευταίο τρίμηνο του 2012, κατά 5,6% στο α΄ τρίμηνο του 2013 και κατά 3,8% στο β΄ τρίμηνο.

Το καλοκαίρι σημειώθηκε μια ισχυρή ανάκαμψη του τουρισμού. Η Ελλάδα επωφελήθηκε από την αύξηση της ανταγωνιστικότητας έναντι άλλων δημοφιλών καλοκαιρινών προορισμών. Ύστερα από την απότομη βελτίωση της εμπιστοσύνης και των οικονομικών δεικτών στο α΄ εξάμηνο του έτους, και παρά την προσωρινή εξασθένιση την άνοιξη λόγω των αβεβαιοτήτων για το κυπριακό πρόγραμμα, ο τουρισμός έδωσε το έναυσμα για τη βελτίωση στο β΄ τρίμηνο του 2013 και θα πρέπει επίσης να υποστηρίξει μια καλή επίδοση του ΑΕΠ στο επόμενο τρίμηνο. Παρά την περαιτέρω συγκέντρωση της καταβολής φόρων στο τελευταίο τρίμηνο του 2013, το οποίο αναμένεται να επηρεάσει την κατανάλωση, το ΑΕΠ αναμένεται να συρρικνωθεί κατά 4% το 2013.

Η εξόφληση των καθυστερούμενων οφειλών και της ταχύτερης απορρόφησης των κοινοτικών κονδυλίων μέσω της επανέναρξης των μεγάλων έργων –όπως η κατασκευή αυτοκινητόδρομων- αναμένεται να συμβάλλει στην άμβλυνση των περιορισμών ρευστότητας και να στηρίξει την επένδυση το 2014. Η διαδικασία ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών και η οικονομική σταθεροποίηση είναι επίσης υποστηρικτικά. Με μοχλό τις εξαγωγές και τις επενδύσεις, το πραγματικό ΑΕΠ αναμένεται να αναπτυχθεί το 2014 κατά 0,6%. Αντιθέτως, η ιδιωτική κατανάλωση αναμένεται ακόμη να υποχωρήσει, στην ίδια γραμμή με το συνολικό διαθέσιμο εισόδημα.

 

Δείτε συχνότερα άρθρα από την 1VOICE στην αναζήτηση
Προσθήκη 1voice.gr on Google
#Tags

VOICE Στήλες

VOICE Επικαιρότητα

VOICE Επιχειρήσεις

VOICE Αγορές