Σοκαρισμένοι εμφανίστηκαν επενδυτές και κυβερνητικοί αξιωματούχοι, από τα νέα στοιχεία που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα ο ΟΟΣΑ και τα οποία σκιαγραφούν μια μελανή πραγματικότητα για τη παγκόσμια οικονομία.
Ο διεθνείς οργανισμός προχώρησε σε δραστική επί τα χείρω αναθεώρηση των προβλέψεων του για την παγκόσμια οικονομία σχεδόν κατά μισή ποσοστιαία μονάδα. Συγκεκριμένα δήλωσε ότι αναμένει τη παγκόσμια οικονομία να αναπτυχθεί φέτος κατά 2,7%, αντί του αρχικά προβλεπόμενου 3,1%, και κατά 3,6% αντί του αναμενόμενου 4% το 2014. Μια δυσάρεστη εξέλιξη, που αποδόθηκε καταρχήν στην μεγαλύτερη από την αναμενόμενη επιβράδυνση των αναπτυσσόμενων οικονομιών, αλλά και στα τα προβλήματα που προκάλεσε στην αμερικανική αγορά η διαμάχη για το αμερικανικό χρέος, αλλά και η διεθνής ανησυχία για την έναρξη του tapering από τη Federal Reserve.
Τα στοιχεία αυτά ήρθαν βεβαίως να εντείνουν το προβληματισμό που προκάλεσαν τα ήδη δυσμενή στοιχεία για την ανάπτυξη του τρίτου τριμήνου, τόσο στην Ευρωζώνη όσο και στην Ιαπωνία, παρά το γεγονός ότι ως ένα βαθμό αντισταθμίστηκαν από τη σταθερή πορεία της αμερικανικής οικονομίας και την βελτίωση της βρετανικής οικονομίας. Δεν είναι τυχαίο ότι ο ΟΟΣΑ έκανε ιδιαίτερη αναφορά στην χαμηλή, όσο και άνιση ανάμεσα στα κράτη μέλη, ανάκαμψη στην Ευρωζώνη.
Για το σκοπό αυτό, ο διεθνής οργανισμός κάλεσε την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να συνεχίσει τη χαλάρωση της νομισματικής της πολιτικής προκειμένου να τονώσει την ανάπτυξη, λαμβάνοντας υπόψη και τον αυξημένο κίνδυνο του αποπληθωρισμού. Μάλιστα, υποστήριξε ότι η τράπεζα θα πρέπει να σκεφτεί πλέον το ενδεχόμενο να προχωρήσει στην αγορά κυβερνητικών αλλά και εταιρικών ομολόγων, προκειμένου να βοηθήσει την Ευρωζώνη να αποφύγει το παράδειγμα της Ιαπωνίας και τον τρόπο που βυθίστηκε στη δίνη του αποπληθωρισμού.
Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του ΟΟΣΑ, η ανάπτυξη στην Ευρωζώνη δεν θα ξεπεράσει το 2014 το 1%, μετά την υποχώρηση κατά 0,4% φέτος, όμως η ανεργία δεν αναμένεται να αρχίσει να μειώνεται πριν το 2015. Αντιστοίχως, και ο πληθωρισμός σε ετήσια βάση εκτιμάται ότι θα κυμανθεί στο 1,3% τόσο το 2014 όσο και το 2015.
Αναφορικά με τις αναπτυσσόμενες οικονομίες που στάθηκαν ο καθοριστικός παράγοντας για την ανάσχεση των παγκόσμιων ρυθμών ανάπτυξης, ο ΟΟΣΑ ζήτησε να επιταχύνουν τις μεταρρυθμίσεις που χρειάζονται (μια αναφορά που φωτογραφίζει κυρίως τη Κίνα) για να αντιμετωπίσουν τα αδύναμα στοιχεία των αγορών τους.
Αντιστοίχως, οι ΗΠΑ μπορεί να βρίσκονται σε σχετικά καλό δρόμο, με ρυθμούς ανάπτυξης που εκτιμάται ότι θα ανέβουν το 2014 στο 2,9%, το υψηλότερο ποσοστό από το 2005, όμως ο διεθνής οργανισμός στάθηκε στο πολύ σοβαρό κίνδυνο που ελλοχεύει από το αμερικανικό χρέος, επισημαίνοντας ότι η Ουάσιγκτον θα πρέπει να βάλει τα δημοσιονομικά της σε καλύτερη τάξη.
Διαβάστε επίσης:
ΟΟΣΑ: Δεν βλέπει success story, αλλά ύφεση στην Ελλάδα






































