Υπόθεση Αυγενάκη: Δεν τους «βγήκε» η συγκάλυψη της χρονιάς

Γιάννης Κορωναίος

9 Ιουλίου 2024, 8:20 πμ
Share

Η συγκάλυψη της χρονιάς επιχειρήθηκε στο περιστατικό με πρωταγωνιστή τον πρώην υπουργό και βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας, Λευτέρη Αυγενάκη, αφού χρειάστηκε να περάσουν πέντε μέρες, πρωτοσέλιδα δημοσιεύματα και η δημοσιοποίηση του αποδεικτικού οπτικού υλικού πριν «ενεργοποιηθούν τα αντανακλαστικά» σε Μαξίμου και Πειραιώς. Τα ερωτήματα σχετικά με το ποιοι γνώριζαν και από πότε για την τραμπούκικη και αλαζονική συμπεριφορά του Αυγενάκη ζητούν επιτακτικά και άμεσα απαντήσεις.

Φαίνεται πως το πρόσφατο αποτέλεσμα των ευρωεκλογών έχει… ζαλίσει για τα καλά τη Νέα Δημοκρατία. Μετά τη γκρίνια των βουλευτών στη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας και το «ράπισμα» Σαμαρά-Καραμανλή στο Πολεμικό Μουσείο, ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναγκάστηκε να αντιμετωπίσει και ένα ηθικά βαρύ περιστατικό με πρωταγωνιστή μέλος της «αυλής» του.

Η προσπάθεια «διαχείρισης», μέσω της γνωστής τακτικής της απόκρυψης έγινε, όμως δεν είχε αίσιο αποτέλεσμα…

Δεν τον συνέλαβαν γιατί είπε «έχω ασυλία»;

Μαξίμου και Πειραιώς «έτρεξαν» για να μειώσουν το επικοινωνιακό κόστος της υπόθεσης με τη διαγραφή του βουλευτή. Όμως, πριν την… πρεμούρα, είχαν προηγηθεί το ίδιο το περιστατικό και οι ενέργειες που έγιναν -ή δεν έγιναν- από μια σειρά υπηρεσιακών παραγόντων, εντός κι εκτός «Ελευθέριος Βενιζέλος».

Κατ’ αρχάς πρέπει να διευκρινιστεί η στάση των στελεχών της ΕΛ.ΑΣ., της Αστυνομικής Διεύθυνσης Διεθνούς Αερολιμένα «Ελευθέριος Βενιζέλος» και των ανωτέρων τους, αφού σε περιστατικό βιαιοπραγίας, που απαιτείτο η επέμβαση της ΕΛ.ΑΣ., αυτή δεν έγινε.

Σύμφωνα με την επίσημη αναφορά της Αστυνομίας, που δημοσιοποιήθηκε ωστόσο κατόπιν εορτής, ο Λ. Αυγενάκης επικαλέστηκε τη βουλευτική του ασυλία σε αστυνομικό που κλήθηκε από τους συναδέλφους του θύματος του υπουργού -ή από υπάλληλο σεκιούριτι του αεροδρομίου, κατά άλλη εκδοχή- και μετέβη στο σημείο.

Η πορεία των διαδικασιών που ακολουθήθηκαν έχει τη σημασία της. Ο αστυνομικός φέρεται να ενημέρωσε τους προϊσταμένους του στο αεροδρόμιο, οι οποίοι του είπαν να ενημερώσει τον υπάλληλο ότι, έχει δικαίωμα να υποβάλει μήνυση (επιφυλάχθηκε του δικαιώματός του και τελικά άσκησε μήνυση κατά του βουλευτή). Ο βουλευτής, επισείοντας την ασυλία του, δεν εμποδίστηκε από κανέναν και έφυγε ανενόχλητος.

Ωστόσο, όπως διευκρινίζουν νομικοί, η άσκηση σωματικής βίας, η χειροδικία και σε κάποιες περιπτώσεις ακόμη και η άσκηση λεκτικής βίας, δεν εμπίπτει στους λόγους που οι βουλευτές έχουν το ακαταδίωκτο, όπως είναι η ελευθερία της έκφρασης και του λόγου, αλλά και κυρίως η άσκηση των καθηκόντων τους.

Επίσης, στο άρθρο 62 του Συντάγματος υπάρχει η σημείωση πως «δεν απαιτείται η άδεια (σ.σ. του κοινοβουλευτικού σώματος) για τα αυτόφωρα κακουργήματα». Το ερώτημα είναι αν η επίθεση Αυγενάκη είναι πλημμέλημα ή κακούργημα. Ενθυμούμενοι το πρόσφατο περιστατικό της επίθεσης του βουλευτή Φλώρου κατά του βουλευτή Γραμμένου, όταν ο πρόεδρος της Βουλής, Κώστας Τασούλας έδινε εντολή για τη σύλληψη του ανεξάρτητου βουλευτή, είχε επισημάνει πως η σύλληψη επιβάλλεται, πέραν του ότι το θύμα είναι Έλληνας βουλευτής, καθώς η ασυλία βουλευτή καλύπτει πλημμελήματα αλλά όχι αυτόφωρα κακουργήματα, και έτσι «μπορούμε να παραπέμψουμε τον δράστη αυτής της χυδαίας και βάρβαρης επίθεσης για αυτόφωρο κακούργημα».

Καταγγελία για μη καταγραφή του επεισοδίου

Για να επανέλθουμε στα της συγκάλυψης, αλλά και του βαθμού γνώσης του περιστατικού από την ηγεσία του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, το μέλος της εκτελεστικής επιτροπής της Ομοσπονδίας Συλλόγων Εργαζομένων στις Υπηρεσίες και το Εμπόριο (ΟΣΕΥΠΕ), Δ. Καραγεωργόπουλος κατήγγειλε στο Kontra ότι, δεν έγινε καταγραφή του βίαιου επεισοδίου στο βιβλίο συμβάντων της Αστυνομίας.

«Ένα τόσο σοβαρό περιστατικό, δεν αντιμετωπίστηκε με την δέουσα επιμέλεια» είπε ο συνδικαλιστής, λέγοντας ακόμα το αυτονόητο, πως σε ανάλογη περίπτωση με πρωταγωνιστή οποιονδήποτε άλλον πολίτη πλην των βουλευτών, μέσα στον Διεθνή Αερολιμένα, ο πολίτης θα είχε συλληφθεί άμεσα με τις διαδικασίες του αυτοφώρου.

Κι αυτό που έχει ενδιαφέρον να μάθουμε είναι, πότε ενημερώθηκε η ηγεσία της ΕΛ.ΑΣ. για το περιστατικό και τον πρωταγωνιστή του, πως πρόκειται για πρόσωπο που χαίρει βουλευτικής ασυλίας και επομένως «ατιμωρησίας».  Έφτασε η ενημέρωση μέχρι τον αρχηγό της ΕΛ.ΑΣ., στρατηγό Δημήτρη Μάλλιο; Μήπως έφτασε ακόμα ψηλότερα, στον υφυπουργό, Ανδρέα Νικολακόπουλο ή στον υπουργό, Μιχάλη Χρυσοχοΐδη;

Δείτε συχνότερα άρθρα από την 1VOICE στην αναζήτηση
Προσθήκη 1voice.gr on Google

VOICE Στήλες

VOICE Επικαιρότητα

VOICE Επιχειρήσεις

VOICE Αγορές