Από τις 7 το πρωί στις ψηφίζουν τα μέλη και οι φίλοι του ΠΑΣΟΚ για να αναδείξουν το νέο πρόεδρο του κόμματος.
Ο Νίκος Ανδρουλάκης φαίνεται να είναι το φαβορί της σημερινής αναμέτρησης καθώς έχει ένα προβάδισμα 8 ποσοστιαίων μονάδων απέναντι στον Χάρη Δούκα, 29% έναντι 21% στον α’ γύρο, ωστόσο κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει την έκπληξη και αυτό γιατί μία σειρά κορυφαίων στελεχών και ειδικά ο πρώην πρωθυπουργός και πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπανδρέου στηρίζει την υποψηφιότητα του δημάρχου Αθηναίων, γεγονός που ενδεχομένως να μετρήσει σοβαρά στην τελική κρίση των ψηφοφόρων.
Σημειώνεται ότι την υποψηφιότητα Δούκα στηρίζουν τα περισσότερα από τα ιστορικά στελέχη του ΠΑΣΟΚ, ενώ στο πρώτο γύρο ο Παύλος Παύλος Γερουλάνος έλαβε 63.632 ψήφους (21%), η Άννα Διαμαντοπούλου 58.899 (19.5%) ψήφους, ο Μιχάλης Κατρίνης 18.163 (6%) και η Νάντια Γιαννακοπούλου η οποία θα στηρίξει Χ. Δούκα 6.890 ψήφους (2.2%)
Τόσο o Νίκος Ανδρουλάκης όσο και ο Χάρης Δούκας εμφανίζονται αισιόδοξοι για το σημερινό αποτέλεσμα. Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ γιατί εκτιμά ότι τα μέλη και οι φίλοι του ΠΑΣΟΚ θα αναγνωρίσουν την προσπάθεια του το προηγούμενο χρονικό διάστημα παρά τα λάθη και τις παραλείψεις στη λειτουργία του κόμματος, ενώ ο δήμαρχος Αθηναίων θεωρεί ότι τελικά θα κάνει την ανατροπή όπως συνέβη και στις δημοτικές εκλογές καθώς ο κόσμος της δημοκρατικής παράταξης επιθυμεί την αλλαγή με σκοπό της συγκρότηση μιας νέας προοδευτικής πλειοψηφίας με στόχο τη διακυβέρνηση της χώρας.
Οι δύο υποψήφιοι για την προεδρία στις τελευταίες ώρες της προεκλογικής τους εκστρατείας απηύθυναν στους ψηφοφόρους τους μηνύματα μέσα από ομιλίες, αναρτήσεις και σποτ.
“Όλοι μαζί ενωμένοι θα κερδίσουμε στις επόμενες εθνικές εκλογές”, αναφέρει ο Νίκος Ανδρουλάκης στο προεκλογικό βίντεο που ανήρτησε στο μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Αναλυτικά δήλωσε:
“Λίγες ώρες έμειναν πριν ανοίξουν οι κάλπες. Αύριο, λοιπόν, ολοκληρώνουμε μια υποδειγματική πολιτική διαδικασία και γι’αυτό αξίζουν συγχαρητήρια όλοι οι συνυποψήφιοί μου. Τα καλύτερα πλέον είναι μπροστά μας. Η κοινωνία κοιτάζει σε εμάς και έχει μεγάλες προσδοκίες. Δεσμεύομαι να αξιοποιήσω αυτήν τη δυναμική, ενωτικά, δυναμικά και με σοβαρό και με αξιόπιστο προγραμματικό λόγο, που θα δίνει ελπίδα σε κάθε Ελληνίδα και σε κάθε Έλληνα. Χωρίς εύκολες υποσχέσεις και ευκαιριακές κινήσεις, αλλά με αξιοπιστία και καθαρές και σοβαρές κουβέντες. Μια ισχυρή αντιπολίτευση με καθημερινή δυναμική παρουσία μέσα στην κοινωνία, αλλά και μέσα στη Βουλή. Αυτός είναι ο δικός μας δρόμος για την ολική επαναφορά της Δημοκρατικής Παράταξης. Αύριο ανανεώνουμε τη σχέση εμπιστοσύνης μας. Όλοι μαζί συνεχίζουμε. Όλοι μαζί ενωμένοι θα κερδίσουμε στις επόμενες εθνικές εκλογές”.
Από την πλευρά του ο Χάρης Δούκας. καλεί τα μέλη και τους φίλους του ΠΑΣΟΚ να ψηφίσουν αλλαγή. “Πιστεύω βαθιά ότι έχουμε μια ευκαιρία να αλλάξουμε πορεία. Αρκεί να δουλέψουμε όλοι μαζί. Για ένα ΠΑΣΟΚ μεγάλο, ανοιχτό, πρωτοπόρο. Έτοιμο να αλλάξει την Ελλάδα. Την Κυριακή ψηφίζουμε για την Aλλαγή!” ανέφερε χαρακτηριστικά. Το μήνυμα του Χ. Δούκα έχει ως εξής:
“Ξέρω τι αναρωτιέσαι. Το ίδιο αναρωτιέμαι και εγώ.
Θα μείνουμε κολλημένοι στα ίδια και τα ίδια;
Σε μια στασιμότητα που μπορεί να γίνει αδιέξοδη; Θα συμβιβαστούμε με ένα ΠΑΣΟΚ χαμηλών προσδοκιών;
Δεν έχει σημασία αν με ψήφισες ή όχι. Μοιραζόμαστε την ίδια αγωνία για την παράταξη.
Πιστεύω βαθιά ότι έχουμε μια ευκαιρία να αλλάξουμε πορεία. Αρκεί να δουλέψουμε όλοι μαζί.
Για ένα ΠΑΣΟΚ μεγάλο, ανοιχτό, πρωτοπόρο. Έτοιμο να αλλάξει την Ελλάδα.
Την Κυριακή ψηφίζουμε για την Aλλαγή!”
Οδηγίες για τους ψηφοφόρους
Οι κάλπες θα ανοίξουν το πρωί στις 7 και η ψηφοφορία θα διαρκέσει μέχρι τις 7 το απόγευμα.
Δικαίωμα ψήφου έχουν μόνο όσοι ψήφισαν στον α’ γύρο της 6ης Οκτωβρίου 2024.
Για την ταυτοποίησή τους απαιτείται η επίδειξη στην εφορευτική επιτροπή αστυνομικής ταυτότητας ή διαβατηρίου/διπλώματος οδήγησης νέου τύπου. Η αναζήτησή τους θα γίνεται από το μητρώο ψηφισάντων και όχι από τον εθνικό εκλογικό κατάλογο, όπως έγινε στον α΄ γύρο. Ως εκ τούτου, δεν απαιτείται ο ΑΜΚΑ για τους ψηφοφόρους 16 ετών και τους αλλοδαπούς.
Για να ψηφίσουν οι άμεσα ενδιαφερόμενοι δε χρειάζεται να καταβάλουν αντίτιμο, ενώ μπορούν να προσέλθουν σε όποιο εκλογικό τμήμα επιθυμούν, σε όποια περιοχή της χώρας- μπορούν να ψηφίσουν δηλαδή και σε διαφορετικό εκλογικό τμήμα από την προηγούμενη φορά.
Αναλυτικά οι οδηγίες που εξέδωσε η ΕΔΕΚΑΠ αναφέρουν:
Α. Η ψηφοφορία για την εκλογή ανάδειξης Προέδρου του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής στην Ελλάδα θα διαρκέσει από ώρα 07:00 πμ έως ώρα 19:00 μμ. Για τα εκλογικά τμήματα του Αποδήμου θα ισχύσουν οι ώρες που έχουν καθοριστεί με τη 2η εγκύκλιο για τον Απόδημο, όπως λειτούργησαν στον α’ γύρο.
Β. Δικαίωμα ψήφου έχουν μόνο όσοι ψήφισαν στον α’ γύρο της 6ης Οκτωβρίου 2024.
Για την ταυτοποίησή τους απαιτείται η επίδειξη στην εφορευτική επιτροπή αστυνομικής ταυτότητας ή διαβατηρίου ή διπλώματος οδήγησης νέου τύπου. Η αναζήτησή τους θα γίνεται από το μητρώο ψηφισάντων και όχι από τον εθνικό εκλογικό κατάλογο, όπως έγινε στον α΄ γύρο. Ως εκ τούτου, δεν απαιτείται ο ΑΜΚΑ για τους ψηφοφόρους 16 ετών και τους αλλοδαπούς, καθώς δε θα γίνεται αναζήτηση στον εθνικό εκλογικό κατάλογο, όπως στον α’ γύρο, παρά μόνο το ταυτοποιητικό τους έγγραφο.
Σε περίπτωση που προσέρχεται ψηφοφόρος για να ψηφίσει και δεν εντοπίζεται στον εκλογικό κατάλογο του tablet, ο Πρόεδρος της Εφορευτικής Επιτροπής πρέπει να καλέσει άμεσα στο call center του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής (210-3665000) ή στα τηλέφωνα της ΕΔΕΚΑΠ (210 3665374-475-476), ώστε η ΕΔΕΚΑΠ να τον αναζητήσει στον εκλογικό κατάλογο και εφόσον εντοπιστεί, να τον πιστοποιήσει ως ψηφοφόρο και να ασκήσει το εκλογικό του δικαίωμα.
Γ. Για τον β’ γύρο δεν καταβάλλεται αντίτιμο.
Δ. Για τον β’ γύρο δε συμπληρώνονται αιτήσεις νέων μελών, καθώς η διαδικασία γίνεται από το κλειστό μητρώο των ψηφισάντων του α΄ γύρου της 6ης Οκτωβρίου.
Ε. Οι εκλογείς μπορούν να ψηφίσουν σε οποιοδήποτε εκλογικό τμήμα της Χώρας ή του Αποδήμου, ανεξάρτητα από το εκλογικό τμήμα που ψήφισαν στον α’ γύρο.
ΣΤ. Για τον β’ γύρο έχουν εκδοθεί νέες σφραγίδες με νέα αρίθμηση που θα αποσταλούν μαζί με το εκλογικό υλικό και ως εκ τούτου η σφραγίδα που χρησιμοποίησε κάθε εκλογικό τμήμα στον α’ γύρο πρέπει να αποσυρθεί και να αντικατασταθεί από τη νέα. Η χρήση της παλιάς σφραγίδας θα επιφέρει ακυρότητα του αποτελέσματος.
Ζ. Επισημαίνεται ότι αποδεκτά γίνονται τα σύμβολα + (σταυρός) ή x (χι) ή ν (τικ), είτε τίθεται δεξιά είτε αριστερά του ονόματος. Το ψηφοδέλτιο του β’ γύρου δεν περιλαμβάνει κουτάκι αριστερά από το όνομα των υποψηφίων.
Η. Οι Υπεύθυνοι Εκλογικών Κέντρων θα πρέπει να παραδώσουν το εκλογικό υλικό στις εφορευτικές επιτροπές την Κυριακή το πρωί πριν την έναρξη της εκλογικής διαδικασίας. Έως τότε, είναι υπεύθυνοι για τη διαφύλαξή του, ώστε να μη διανεμηθούν φάκελοι ή ψηφοδέλτια πριν από την ημέρα των εκλογών.
Θ. Σε περίπτωση που παρατηρηθεί καθυστέρηση στο σύστημα του tablet ή τεχνικό πρόβλημα, σταματά η εκλογική διαδικασία επί τόπου, σφραγίζεται η κάλπη με ευθύνη της εφορευτικής επιτροπής και ενημερώνεται η ΕΔΕΚΑΠ. Σε αυτήν την περίπτωση δε σημειώνονται ονόματα στην κατάσταση ψηφισάντων, αφού δε θα είναι εφικτή η διαπίστευση των ψηφοφόρων μέσω tablet. Η εκλογική διαδικασία ξεκινά ξανά μόλις επανέλθει η λειτουργία του tablet.






































