ΙΟΒΕ: Οι πιο απαισιόδοξοι στην Ε.Ε. οι Έλληνες καταναλωτές

Ο Ενδελεχής

4 Αυγούστου 2025, 10:29 πμ
Share

Εξαιρετικά απαισιόδοξοι εμφανίζονται οι Έλληνες τόσο για την οικονομική τους κατάσταση όσο και για τη γενικότερη οικονομική κατάσταση της χώρας. Τα στοιχεία αυτά περιλαμβάνονται στο Δελτίο Οικονομικής Συγκυρίας του ΙΟΒΕ για τον μήνα Ιούλιο.

Τα ευρήματα είναι αποκαλυπτικά αφού υπάρχει περαιτέρω εξασθένιση της καταναλωτικής εμπιστοσύνης και γενική απαισιοδοξία σε όλους σχεδόν τους επιμέρους παράγοντες.

Ο δείκτης καταναλωτικής εμπιστοσύνης εξασθένισε ήπια τον Ιούλιο και διαμορφώθηκε στις -47,6 μονάδες, έναντι -46,9 μονάδες τον Ιούνιο. Και αυτόν τον μήνα οι Έλληνες καταναλωτές εμφανίζονται ως οι περισσότερο απαισιόδοξοι στην Ε.Ε., με διαφορά από τους επόμενους, με τους καταναλωτές στην Εσθονία με επίπεδο δείκτη -38,9 και την Ουγγαρία -29,1 να ακολουθούν. Οι επιμέρους δείκτες για τη γενικότερη οικονομική κατάσταση στη χώρα, αλλά και τα οικονομικά των νοικοκυριών επιδεινώνονται. Η πρόθεση για μείζονες αγορές ενισχύεται με την αποταμίευση να βελτιώνεται. Οι μέσοι ευρωπαϊκοί δείκτες διαμορφώθηκαν στις -14,5 μονάδες στην Ε.Ε. και στις -14,7 μονάδες στην Ευρωζώνη.

Σύμφωνα με το ΙΟΒΕ παρουσιάζεται:

● Ενίσχυση των αρνητικών εκτιμήσεων των καταναλωτών για την οικονομική κατάσταση των νοικοκυριών τους τελευταίους 12 μήνες που αυξήθηκαν στις -49,3 (από -48,9) μονάδες. Το 64% των νοικοκυριών εκτίμησε ελαφρά ή αισθητή επιδείνωση της οικονομικής τους κατάστασης, ενώ το 2% θεωρεί πως επήλθε μικρή βελτίωση. Οι αντίστοιχοι δείκτες σε Ε.Ε. και Ευρωζώνη διαμορφώθηκαν στις -10,4 μονάδες.

● Οι αρνητικές προβλέψεις των καταναλωτών για την οικονομική κατάσταση του νοικοκυριού τους τους προσεχείς 12 μήνες εντάθηκαν τον Ιούλιο στις -45,2 (από -42,8). Το 59% (από 56%) των νοικοκυριών αναμένει ελαφρά ή αισθητή επιδείνωση της οικονομικής του κατάστασης, ενώ το 4% προβλέπει μικρή βελτίωση. Οι δείκτες σε Ε.Ε. και Ευρωζώνη διαμορφώθηκαν στις -4,5 και -4,2 μονάδες αντίστοιχα.

● Ο αρνητικός δείκτης των προβλέψεων των νοικοκυριών για την οικονομική κατάσταση της χώρας τους το προσεχές 12μηνο ενισχύθηκε αισθητά τον Ιούλιο και διαμορφώθηκε στις -46,9 (από -44,1) μονάδες. Το 64% (από 61%) των καταναλωτών προέβλεψε ελαφρά ή αισθητή επιδείνωση της οικονομικής κατάστασης της χώρας, έναντι 19% (από 25%) το οποίο αναμένει σταθερότητα. Οι δείκτες σε Ε.Ε. και Ευρωζώνη διαμορφώθηκαν στις -28,6 και -29,2 μονάδες αντίστοιχα.

● Η πρόθεση των καταναλωτών για σημαντικές αγορές τους προσεχείς 12 μήνες (επίπλων, ηλεκτρικών συσκευών κ.λπ.) ενισχύθηκε ήπια με τον σχετικό δείκτη να διαμορφώνεται στις -49,1 (από -51,5) μονάδες. Το 59% (από 60%) των καταναλωτών προέβλεψε ότι θα προβεί σε λιγότερες ή πολύ λιγότερες δαπάνες, ενώ το 7% αναμένει το αντίθετο. Οι ευρωπαϊκοί δείκτες διαμορφώθηκαν στις -14,4 μονάδες στην Ε.Ε. και στις -15,1 μονάδες στην Ευρωζώνη.

Δείτε συχνότερα άρθρα από την 1VOICE στην αναζήτηση
Προσθήκη 1voice.gr on Google

VOICE Στήλες

VOICE Επικαιρότητα

VOICE Επιχειρήσεις

VOICE Αγορές