Ριζική αναδιάρθρωση στην ΑΑΔΕ: Νέα Διεύθυνση για την καταπολέμηση του οικονομικού εγκλήματος

Αίθουσα Σύνταξης

14 Ιανουαρίου 2026, 10:12 πμ
Share

Σε εκ βάθρων ανασχεδιασμό του μηχανισμού δίωξης του οικονομικού εγκλήματος προχωρά η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων, ενισχύοντας τον ελεγκτικό της ρόλο μετά την οριστική ενσωμάτωση του ΣΔΟΕ στο οργανωτικό της σχήμα. Στο πλαίσιο αυτό, η έως σήμερα Γενική Διεύθυνση ΣΔΟΕ παύει να υφίσταται και αντικαθίσταται από μια νέα, πιο ευέλικτη και εξειδικευμένη δομή.

Η Γενική Διεύθυνση Δυνάμεων Ελέγχου Οικονομικών Συναλλαγών (ΓΔ ΔΕΟΣ) συγκροτείται ως ο νέος επιχειρησιακός βραχίονας της ΑΑΔΕ στον τομέα της καταπολέμησης της οικονομικής παραβατικότητας και αναμένεται να τεθεί σε πλήρη λειτουργία από τον Μάρτιο του 2026, βάσει απόφασης του διοικητή της Αρχής, Γιώργου Πιτσιλή.

Η νέα Διεύθυνση θα στηρίζεται σε τρεις διακριτούς άξονες ελέγχου που θα καλύπτουν ολόκληρη τη χώρα. Οι Μονάδες Ειδικών Οικονομικών Ελέγχων (ΜΕΟΕΛ) σε Αττική και Μακεδονία θα επικεντρώνονται στη διερεύνηση σύνθετων υποθέσεων οικονομικού και ηλεκτρονικού εγκλήματος, καθώς και φαινομένων διαφθοράς και απάτης στον δημόσιο τομέα. Παράλληλα, οι Μονάδες Ειδικών Φορολογικών Ελέγχων (ΜΕΦΕΛ) σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Πάτρα και Ηράκλειο θα έχουν ως αποστολή τον εντοπισμό σοβαρών περιπτώσεων φοροδιαφυγής και επιθετικής φοροαποφυγής. Τέλος, οι Μονάδες Ειδικών Τελωνειακών Ελέγχων (ΜΕΤΕΛ) σε Αττική και Θεσσαλονίκη θα αναλάβουν δράση κατά του λαθρεμπορίου και της απώλειας δημοσίων εσόδων από τελωνειακές παραβάσεις.

Το αντικείμενο των ελέγχων δεν περιορίζεται σε φορολογικές παραβάσεις. Η νέα δομή θα έχει αρμοδιότητες που εκτείνονται από τον έλεγχο της παράνομης διακίνησης καπνικών, καυσίμων και άλλων προϊόντων, έως την αντιμετώπιση κυκλωμάτων ναρκωτικών, όπλων και εκρηκτικών. Ιδιαίτερη βαρύτητα δίνεται και στην προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς, με ελέγχους για παράνομη εξαγωγή αρχαιοτήτων και έργων τέχνης.

Κομβικό ρόλο θα διαδραματίσει η διεθνής συνεργασία, καθώς η ΓΔ ΔΕΟΣ θα λειτουργεί ως σημείο διασύνδεσης με ευρωπαϊκούς και διεθνείς οργανισμούς, όπως η OLAF, η EUROPOL και η INTERPOL. Στο πλαίσιο αυτό, ειδικό τμήμα θα αναλάβει τον ρόλο του Εθνικού Γραφείου Ανάκτησης Περιουσιακών Στοιχείων (ARO Greece), διευκολύνοντας τον εντοπισμό και τη δέσμευση περιουσίας που προέρχεται από εγκληματικές δραστηριότητες.

Οι νέες υπηρεσίες θα λειτουργούν σε καθεστώς διαρκούς επιχειρησιακής ετοιμότητας, σε 24ωρη βάση και καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους. Το προσωπικό θα απασχολείται ανάλογα με τις ανάγκες των επιχειρήσεων, ακόμη και εκτός κανονικού ωραρίου ή σε αργίες, με πλήρη πρόσβαση στα απαραίτητα δεδομένα για την άσκηση των καθηκόντων του, υπό την προϋπόθεση της αυστηρής τήρησης της εχεμύθειας.

Δείτε συχνότερα άρθρα από την 1VOICE στην αναζήτηση
Προσθήκη 1voice.gr on Google

VOICE Στήλες

VOICE Επικαιρότητα

VOICE Επιχειρήσεις

VOICE Αγορές