Στον κόσμο του σύγχρονου ποδοσφαίρου, τα τεράστια συμβόλαια είναι ο κανόνας. Αυτό που δεν είναι καθόλου δεδομένο, όμως, είναι το πού καταλήγουν τα χρήματα. Και εδώ ακριβώς ξεχωρίζουν ο Έρλινγκ Χάαλαντ και ο Μοχάμεντ Σαλάχ.
Ο Νορβηγός φορ της Μάντσεστερ Σίτι, με αποδοχές που φτάνουν τις 500.000 λίρες την εβδομάδα, καταβάλλει ετησίως περίπου 16,9 εκατ. λίρες σε φόρους. Ο ηγέτης της Λίβερπουλ, με μισθό γύρω στις 400.000 λίρες εβδομαδιαίως, συνεισφέρει περίπου 14,5 εκατ. λίρες τον χρόνο. Όχι σε κάποιον «δημιουργικό» λογαριασμό, αλλά απευθείας στο βρετανικό κράτος.
Σε ένα άθλημα όπου η φοροαποφυγή συχνά βαφτίζεται «έξυπνη διαχείριση», τα συγκεκριμένα νούμερα λειτουργούν σαν καθρέφτης. Δείχνουν ποιοι απολαμβάνουν την κορυφή χωρίς να αναζητούν παραθυράκια και ποιοι θεωρούν αυτονόητο ότι τα προνόμια συνοδεύονται από υποχρεώσεις.
Δεν είναι θέμα ηθικής ανωτερότητας. Είναι θέμα διαφάνειας. Και σε μια βιομηχανία που παράγει πλούτο αλλά σπάνια τον επιστρέφει αναλογικά, τα δεκάδες εκατομμύρια σε φόρους λένε περισσότερα από οποιοδήποτε γκολ ή ρεκόρ.






































