Προσυνεδριακός «πόλεμος» στο ΠΑΣΟΚ

Γιάννης Κορωναίος

16 Φεβρουαρίου 2026, 4:44 μμ
Share

Το ΠΑΣΟΚ συνεχίζει να βυθίζεται στην εσωστρέφεια, με έντονες αντιπαραθέσεις ενόψει και του Συνεδρίου του Μαρτίου, ενώ ο συνδικαλιστικός βραχίονας του κόμματος αντιμετωπίζει κρίσιμες εκλογικές αναμετρήσεις.

Στη δίνη της εσωστρέφειας παραμένει το ΠΑΣΟΚ, με τον Νίκο Ανδρουλάκη να βρίσκεται στο επίκεντρο σφοδρής επίθεσης από τα στελέχη της εσωκομματικής αντιπολίτευσης, με αφορμή τη σύνθεση του Σώματος των συνέδρων, καταλογίζοντάς του την πρόθεση να το ελέγξει πλήρως και αδιαφανώς. Παράλληλα, ο συνδικαλιστικός βραχίονας του κόμματος πηγαίνει διασπασμένος προς τις κρίσιμες κάλπες του Εργατικού Κέντρου της Αθήνας, λόγω της ιστορίας Παναγόπουλου, με τον πρόεδρο της ΓΣΕΕ να φαίνεται αποφασισμένος να το τραβήξει στα άκρα με τη Χαριλάου Τρικούπη.

Η τελευταία Κεντρική Οργανωτική Επιτροπή Συνεδρίου (ΚΟΕΣ), που σκιαγράφησε πώς θα βαδίσει το κόμμα στο Συνέδριο του Μαρτίου, μεγάλωσε τις αντιθέσεις ανάμεσα στην ηγεσία του κόμματος και στους εσωκομματικούς της αντιπάλους. Αφορμή για τη νέα εστία έντασης αποτέλεσε το κείμενο που παρέδωσαν στα μέλη της Επιτροπής ο πρόεδρός της, Γιάννης Βαρδακαστάνης, και ο επικεφαλής του Οργανωτικού, Ηρακλής Δρούλιας, στο οποίο αναφερόταν η απόφαση της ηγεσίας να εκλεγούν σύνεδροι βάσει των αποτελεσμάτων του ΠΑΣΟΚ ανά εκλογική περιφέρεια στις εθνικές και στις ευρωεκλογές και όχι με βάση το μητρώο μελών. Κάτι που σημαίνει πως περιοχές που πήγε καλά εκλογικά το ΠΑΣΟΚ, όπως η Κρήτη και η Δυτική Ελλάδα, θα υπερεκπροσωπηθούν και αντιθέτως θα υποεκπροσωπηθούν άλλες που δεν «τράβηξε», με πρώτη απ’ όλες την Αθήνα.

Η απόφαση προκάλεσε την έκρηξη όλων των εσωκομματικών τάσεων. Από τη μια, η πλευρά Δούκα -διά της Τόνιας Αντωνίου- μίλησε για σκοπιμότητα και μεθόδευση και μόνο στόχο τον έλεγχο της σύνθεσης του Συνεδρίου. Από εκεί επανήλθε και ο όρος «εκλογή βάσει αλγορίθμου» που ήδη «τρεντάρει» στον μικρόκοσμο του κόμματος. Στο ίδιο πνεύμα και ο κ. Πανταζής, της πλευράς Γερουλάνου, εξέφρασε τη διαφωνία του στην επιχειρούμενη κατανομή εδρών, ενώ και η πλευρά Διαμαντοπούλου τάχθηκε κατά αυτού του τρόπου επιλογής, με τον οποίο η «μισή Ελλάδα» που βρίσκεται στην Αττική θα εκπροσωπηθεί ακόμα και με 500 σύνεδρους λιγότερους, και θα υπολείπεται σαφώς στην εκπροσώπηση από την Κρήτη.

«Με απόφαση της οργανωτικής επιτροπής συνεδρίου αποφασίστηκε πως η κατανομή των συνέδρων θα γίνει με το πλέον αντικειμενικό κριτήριο, με βάση δηλαδή τον απόλυτο αριθμό ψήφων που έλαβε το Κίνημά μας σε κάθε δήμο στις πρόσφατες εκλογές», διεμήνυσε η Χαριλάου Τρικούπη, με το χάσμα ανάμεσα στους κορυφαίους να γίνεται αγεφύρωτο.

Διάσπαση στο Εργατικό Κέντρο

Το κλίμα βαραίνει περισσότερο όσο η πλευρά Ανδρουλάκη κραδαίνει στο παρασκήνιο και τη… μάχαιρα της διαγραφής σε όποιον επιμένει στη διαφορετική γραμμή. Και βέβαια επιβαρύνεται περαιτέρω λόγω της υπόθεσης Παναγόπουλου και του πολέμου που ανοίγει ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ με το κόμμα, συμπαρασύροντας το ισχυρότερο σήμερα κομμάτι του, δηλαδή το συνδικαλιστικό. Ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ δεν φέρεται να κάνει πίσω παραμένοντας στη θέση του και επηρεάζοντας τα δρώμενα στα συνδικάτα. Σε αυτό το πλαίσιο έχει ταχθεί στο πλευρό του Κώστα Κουλούρη, επικεφαλής της ΠΑΣΚΕ για τη διεκδίκηση της προεδρίας στο Εργατικό Κέντρο Αθήνας, που έχει εκλογές το Σαββατοκύριακο, έχοντας απέναντι τον ισχυρό συνδικαλιστή της ΠΑΣΚΕ, του κλάδου των σούπερ μάρκετ, Γ. Μπουλέρο, ο οποίος έχει «αυτονομηθεί» δημιουργώντας δικό του ψηφοδέλτιο.

Προκειμένου να αποφευχθούν η διάσπαση και η απώλεια του ΕΚΑ, η ηγεσία του κόμματος είχε εκκινήσει διαδικασίες για να κλείσουν οι αντιπαραθέσεις και το ΠΑΣΟΚ να κατέβει ενωμένο. Η ιστορία με τα κονδύλια για τα προγράμματα επιμόρφωσης φάνηκε πως θα εξυπηρετούσε, σε περίπτωση που ο Γ. Παναγόπουλος αποσυρόταν από το προσκήνιο και «άνοιγε» χώρο για τον Γ. Μότσιο. Κάτι που βέβαια δεν έγινε, ίσα-ίσα που στελέχη της ΠΑΣΚΕ έστειλαν επιστολή στήριξης στον Γιάννη Παναγόπουλο στη Χαρ. Τρικούπη, προειδοποιώντας την ηγεσία για αποχωρήσεις. «Ούτε τελεσίγραφα δεχόμαστε ούτε απειλές περί αποχώρησης πιάνουν τόπο στο ΠΑΣΟΚ. Εμείς αναστείλαμε την κομματική ιδιότητα του κ. Παναγόπουλου μέχρι να διαλευκανθεί η υπόθεση, χωρίς να μπορούμε να γνωρίζουμε αν είναι αθώος ή ένοχος», ήταν η απάντηση του κόμματος μέσω Κώστα Τσουκαλά.

Δείτε συχνότερα άρθρα από την 1VOICE στην αναζήτηση
Προσθήκη 1voice.gr on Google

VOICE Στήλες

VOICE Επικαιρότητα

VOICE Επιχειρήσεις

VOICE Αγορές