Άνοδο κατά 0,25% σημείωσε ο Γενικός Δείκτης του Χ.Α. στη συνεδρίαση της Παρασκευής 22/05/2026 κλείνοντας στις 2271,72 μονάδες.
Παράλληλα, η αξία των συναλλαγών διαμορφώθηκε περίπου στα 273,5 εκατ. ευρώ. Στους επιμέρους δείκτες ο FTSE LARGE CAP έκλεισε στις 5759,99 μονάδες, ενώ ο FTSE MID CAP στις 3007,41 μονάδες.
Κέρδη κατέγραψαν η CENER (+4,98%), η ΑΡΑΙΓ (+3%) και η MTLN (+2,37%). Ενώ απώλειες κατέγραψαν η ΔΕΗ (-3,56%), τα ΕΛΠΕ (-3,17%) και η ALWN (-2,26%).
Απολογιστικά, 79 μετοχές κατέγραψαν κέρδη έναντι 40 εκείνων που υποχώρησαν.
Η εικόνα της ελληνικής αγοράς παραμένει θετική, με το ενδιαφέρον των ξένων επενδυτών να επικεντρώνεται τόσο στις ισχυρές εταιρικές επιδόσεις όσο και στις αντοχές της οικονομίας, παρά τις διεθνείς αβεβαιότητες. Στο επίκεντρο βρέθηκε η Metlen Energy & Metals, για την οποία η Morgan Stanley διατήρησε τη σύσταση «υπεραπόδοση» και τιμή-στόχο τα 55 ευρώ, εκτιμώντας περιθώριο ανόδου άνω του 40% από τα τρέχοντα επίπεδα.
Ο αμερικανικός επενδυτικός οίκος θεωρεί ότι η καθοδήγηση της εταιρείας για EBITDA μεταξύ 1 και 1,15 δισ. ευρώ το 2026 κινείται απολύτως εντός των προσδοκιών της αγοράς και επιβεβαιώνει τη διατηρήσιμη κερδοφορία του ομίλου μετά τις πιέσεις που καταγράφηκαν το 2025. Παράλληλα, η Morgan Stanley δίνει ιδιαίτερη έμφαση στην ενίσχυση των ελεύθερων ταμειακών ροών, στοιχείο που εκτιμάται ότι θα αποτελέσει τον βασικό καταλύτη για περαιτέρω επαναξιολόγηση της μετοχής στο δεύτερο εξάμηνο του έτους, μαζί με την ολοκλήρωση των έργων MPP.
Για το 2026, η Morgan Stanley προβλέπει έσοδα 9,73 δισ. ευρώ, EBITDA 1,07 δισ. ευρώ και καθαρά κέρδη 565 εκατ. ευρώ, ενώ τα κέρδη ανά μετοχή αναμένεται να ενισχυθούν σημαντικά τα επόμενα χρόνια. Η σταδιακή αποκλιμάκωση του δείκτη P/E και η βελτίωση της μερισματικής απόδοσης ενισχύουν περαιτέρω το επενδυτικό προφίλ της εταιρείας.
Σε επίπεδο οικονομίας, τα στοιχεία της Τράπεζα της Ελλάδος έδειξαν ότι το έλλειμμα τρεχουσών συναλλαγών διευρύνθηκε στα 7 δισ. ευρώ το πρώτο τρίμηνο του 2026, αυξημένο κατά περίπου 2 δισ. ευρώ σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο πέρυσι. Η εξέλιξη αυτή αποδίδεται κυρίως στην επιδείνωση των πρωτογενών και δευτερογενών εισοδημάτων, παρά τη βελτίωση στα ισοζύγια αγαθών και υπηρεσιών.
Ωστόσο, η ισχυρή πορεία του τουρισμού συνεχίζει να λειτουργεί υποστηρικτικά για την ελληνική οικονομία. Οι ταξιδιωτικές εισπράξεις αυξήθηκαν κατά 64,3% το πρώτο τρίμηνο και ανήλθαν σε 1,67 δισ. ευρώ, ενώ μόνο τον Μάρτιο διαμορφώθηκαν στα 669 εκατ. ευρώ, παρά τις γεωπολιτικές εντάσεις στη Μέση Ανατολή. Την ίδια στιγμή, οι εξαγωγές αγαθών κατέγραψαν άνοδο 26,7% τον Μάρτιο, ενώ τα συναλλαγματικά διαθέσιμα της χώρας αυξήθηκαν στα 21,4 δισ. ευρώ.
Θετική παρέμεινε και η εικόνα της κατανάλωσης, καθώς σύμφωνα με την Ελληνική Στατιστική Αρχή ο κύκλος εργασιών στο λιανικό εμπόριο αυξήθηκε κατά 3,2% το πρώτο τρίμηνο, με τον συνολικό τζίρο να ανέρχεται στα 17,1 δισ. ευρώ. Παράλληλα, οι τιμές των υλικών κατασκευής νέων κατοικιών ενισχύθηκαν κατά 4,1% τον Απρίλιο, διατηρώντας τις πιέσεις στο κόστος κατασκευής και επιβεβαιώνοντας τη συνεχιζόμενη δυναμική στον κλάδο ακινήτων και υποδομών.
Το περιεχόμενο των παραπάνω αναλύσεων, απόψεων, εκτιμήσεων, κρίσεων δεν έχει αποσταλεί στις αναφερόμενες εταιρίες και εκφράζει την άποψη του αναλυτή κατά την ημερομηνία σύνταξής τους και υπόκεινται σε αλλαγές χωρίς προηγούμενη προειδοποίηση. Το παρόν δεν αποτελεί προτροπή για την αγορά, πώληση ή/και διακράτηση αξιών και αποσκοπεί στην ενημέρωση των επενδυτών.





































