fbpx

Αλ. Τσίπρας: «Αντίσταση, αλληλεγγύη, αλλαγή» το τρίπτυχο της αναγέννησης

0 150

«Δεν πρέπει να ζητάμε από τον κόσμο υπομονή, πρέπει να ζητάμε δράση. Η Ελλάδα πρέπει να απαλλαγεί το συντομότερο δυνατό από το καθεστώς Μητσοτάκη, πριν το καθεστώς Μητσοτάκη οδηγήσει σε νέες τραγωδίες. Πριν οι βλάβες που προκαλεί στο σώμα της κοινωνίας γίνουν ανήκεστες».

Με αυτά τα λόγια, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Αλέξης Τσίπρας άνοιξε ουσιαστικά την προεκλογική αυλαία για το κόμμα της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, κατά την εναρκτήρια εισήγησή του στην Κεντρική Επιτροπή που συνεδριάζει σήμερα και αύριο, μετά την αναβολή της το περασμένο σαββατοκύριακο λόγω της απώλειας του Αλέξανδρου Νικολαΐδη.

«Με τα τρία άλφα στη φαρέτρα μας, την αντίσταση, την αλληλεγγύη και την αλλαγή, θα πορευτούμε ενωμένοι και αποφασισμένοι να φέρουμε ξανά τη δικαιοσύνη και τη δημοκρατική αναγέννηση της πατρίδας μας», τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας, καλώντας σε δράση τον λαό και τα μέλη του κόμματος, «με έναν κόμμα αποφασισμένο και ενωμένο. Με ένα κόμμα που θα είναι παρόν σε κάθε χώρο που αγωνιά, αγωνίζεται και αναπνέει η κοινωνία. Με ένα κόμμα στραμμένο προς τα έξω».

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ ζήτησε δημοκρατική και προοδευτική «αντίσταση παντού» χωρίς «face control» και εξέφρασε τη σιγουριά του για μια μεγάλη νίκη στις ερχόμενες εκλογές της απλής αναλογικής, που «είναι μια μεγάλη ευκαιρία για το λαό, την πατρίδα, την Αριστερά, την προοδευτική παράταξη. Μια ευκαιρία για τη ζωή και την αξιοπρέπεια των πολλών, μια ευκαιρία για τη δημοκρατία».

«Η σημερινή μας συνεδρίαση, είναι μεν αργοπορημένη αλλά πιστεύω καλά προετοιμασμένη, γιατί καλούμαστε να πάρουμε σημαντικές αποφάσεις για τη δράση του κόμματος μπροστά σε πολύ μεγάλες προκλήσεις. Η χώρα μας βιώνει μια πρωτοφανή και πολύπλευρη κρίση. Οικονομική, κοινωνική, υγειονομική, ηθική. Και είναι γι’ αυτό κρίσιμη και αποφασιστική, η παρέμβαση και η λειτουργία του κόμματός μας τους ερχόμενους μήνες», σημείωσε ο Αλέξης Τσίπρας.

Για τις διεθνείς εξελίξεις

«Ο κόσμος μας πορεύεται μέσα από διασταυρούμενες κρίσεις σε σκοτεινά μονοπάτια. Το τέλος της ιστορίας, που υποσχέθηκε ο νεοφιλελευθερισμός μετά την πτώση των καθεστώτων του υπαρκτού, έχει αποδειχτεί η αρχή ενός νέου κύκλου γεωστρατηγικής αστάθειας, πολέμων, αίματος και προσφυγιάς.

Οι οικονομικές και κοινωνικές ανισότητες αυξάνονται δραματικά, αντί να μειώνονται. Η άκρα Δεξιά, ακόμα και στη φαιά νεοφασιστική και νεοναζιστική εκδοχή της, τρέφεται από το βάθος, τον κυνισμό και το εύρος της προκλητικής αδικίας σε όλη την Ευρώπη και όχι μόνο.

Η απληστία και η έλλειψη ενσυναίσθησης των λίγων και της πολιτικής κάστας που τους εκπροσωπεί, γεννούν την απόγνωση των πολλών. Κι αυτή είναι μια επικίνδυνη εξέλιξη.

Για τον πόλεμο στην Ουκρανία

«Η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία είναι το τελευταίο επεισόδιο στις βίαιες αναταράξεις που ζούμε.

Κι αν στις περιπτώσεις της Γιουγκοσλαβίας, του Ιράκ, του Αφγανιστάν, της Συρίας, της Λιβύης, φόρο αίματος, ολέθρου και ξεριζωμού, πλήρωσαν κυρίως οι λαοί τους, σήμερα η σύγκρουση έχει λάβει παγκόσμια χαρακτηριστικά. Η ανθρωπότητα ζει το δράμα ενός αιματηρού, καταστροφικού, γενικευμένου πολέμου.

Η Ρωσία του Πούτιν προσαρτά παράνομα εδάφη που δεν της ανήκουν και απειλεί ακόμα και με πυρηνικά.

Η Δύση εξοπλίζει την Ουκρανία του Ζελένσκι με τα πιο σύγχρονα όπλα.

Η Ευρώπη διολισθαίνει όλο και περισσότερο στην εμπλοκή στον πόλεμο που γίνεται στο δικό της έδαφος.

Η Αμερική είναι για άλλη μια φορά σημαιοφόρος και τροφοδότης της σύγκρουσης, προωθώντας μέσω του πολέμου των άλλων τις δικές της γεωστρατηγικές και οικονομικές επιδιώξεις».

Για την Ευρώπη και την Αριστερά

«Ο ΣΥΡΙΖΑ, το μεγαλύτερο κόμμα της Αριστεράς στην Ευρώπη, δεν μπορεί στις συνθήκες αυτές παρά να δίνει απαντήσεις που εκπορεύονται από τις αξίες που εκπροσωπεί», τόνισε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ. Και πρόσθεσε τα ακόλουθα:

«Και μέγιστη αξία η ανθρώπινη ζωή. Για αυτό και καταδικάζουμε χωρίς καμιά επιφύλαξη και κανένα αστερίσκο την εισβολή της Ρωσίας σε μια ανεξάρτητη και κυρίαρχη χώρα. Για αυτό και επιδιώκουμε με τη μεγαλύτερη αποφασιστικότητα την ειρήνη. Και θεωρούμε αδιανόητο η επίκληση της ειρήνης και του τερματισμού του πολέμου να θεωρείται μεροληπτική και να δαιμονοποιείται.

Θέλουμε και επιδιώκουμε η Ευρώπη να αναλάβει αποφασιστικές πρωτοβουλίες για να σιγήσουν τα όπλα και να μιλήσει η διπλωματία. Γιατί γνωρίζουμε ότι ένας τέτοιος πόλεμος δε μπορεί στο τέλος να έχει νικητές. Παρά μόνο ηττημένους.

Και εκφράζουμε την κάθετη διαφωνία μας με τη στάση της κυβέρνησης Μητσοτάκη, που έσπευσε από τους πρώτους να καταστήσει την Ελλάδα, με την αποστολή όπλων στην Ουκρανία, ενεργό μέρος του πολέμου. Ενώ παίρνουμε και στηρίζουμε στο Ευρωκοινοβούλιο και τους θεσμούς της Ευρώπης πρωτοβουλίες προς την κατεύθυνση αυτή.»

Για Τουρκία & Ερντογάν

Ο πόλεμος αντιμετωπίζεται ως ευκαιρία από τον Ερντογάν για νέες και επικίνδυνες προκλήσεις εις βάρος της χώρας μας, τόνισε ο Αλ. Τσίπρας αναφερόμενος στα ελληνοτουρκικά.

«Η Τουρκία έχει ενισχύσει τη διεθνή της θέση ως δύναμη μεσολάβησης μεταξύ των εμπολέμων. Ο Ερντογάν είναι προνομιακός συνομιλητής του Πούτιν, του Ζελένσκι, των Ευρωπαίων και των Αμερικανών.

Η Τουρκία δεν συμμετέχει στις κυρώσεις, αν και ανήκει στο ΝΑΤΟ. Και εμφανίζεται ως δύναμη ειρήνης και σταθερότητας, ενώ κατέχει παράνομα το Βόρειο μέρος της Κύπρου και προκαλεί καθημερινά την Ελλάδα με επιθετικές δηλώσεις και απειλές, υπό τα βλέμματα των συμμάχων, που αρκούνται σε φιλικές υποδείξεις.

Ο κ. Μητσοτάκης αντικατέστησε την πολυδιάστατη εξωτερική πολιτική και το δόγμα του πυλώνα σταθερότητας με το δόγμα του πρόθυμου και δεδομένου συμμάχου. Του αστήρικτου φυλακίου της Δύσης.

Διακινεί και πάλι την αυταπάτη, που τόσο κόστισε παλιότερα στην πατρίδα μας, ότι οι σύμμαχοι θα μας προστατεύσουν αν είμαστε υπάκουοι και πρόθυμοι.

Αλλά τη στιγμή που η Ελλάδα στέλνει όπλα στην Ουκρανία, αφαιρώντας τα από τα νησιά μας, οι Αμερικανοί εξοπλίζουν την Τουρκία και το Κογκρέσο αίρει το εμπάργκο στα F16. Και η Ελλάδα βρίσκεται στο περιθώριο ζυμώσεων, αποφάσεων και εξελίξεων που αφορούν την Ευρώπη και την περιοχή μας. Αποφασίζουν με λίγα λόγια και πάλι για μας χωρίς εμάς.

Για τις τουρκικές προκλήσεις

«Κανένας συμβιβασμός και καμιά υποχώρηση απέναντι στις τουρκικές αιτιάσεις και προκλήσεις«, τόνισε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ και πρόσθεσε:

«Κανένας συμβιβασμός και καμιά υποχώρηση στην υπεράσπιση της πατρίδας και των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων. Ενότητα και εγρήγορση απέναντι στους τυχοδιωκτισμούς του Ερντογάν.

Και ταυτόχρονα αποφασιστικές πρωτοβουλίες και δίαυλοι διαλόγου ανάμεσα στις δυο χώρες. Επιστροφή στην πολυδιάστατη εξωτερική πολιτική που ακολούθησε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ. Με στόχο την ανάδειξη και πάλι της Ελλάδας σε πυλώνα σταθερότητας και ειρήνης στην περιοχή».

Για το «καθεστώς Μητσοτάκη»

Η ενεργειακή κρίση, ο πληθωρισμός και η ακρίβεια, είναι επίσης παγκόσμιο φαινόμενο. Αλλά η Ελλάδα είναι στις πρώτες θέσεις στην Ευρώπη. Και στις τελευταίες θέσεις στους μισθούς και το εισόδημα της πλειοψηφίας. Αυτή είναι η ακρίβεια Μητσοτάκη, σημείωσε ο Αλ. Τσίπρας.

Περιγράφοντας το “καθεστώς Μητσοτάκη” ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ σημείωσε πως «η προστασία της αισχροκέρδειας, η άρνηση φορολόγησης των σκανδαλωδών υπερκερδών των παρόχων ενέργειας, με τη ταυτόχρονη διατήρηση της υψηλής φορολογίας στα καύσιμα και τα είδη πρώτης ανάγκης, το σκάνδαλο της ιδιωτικοποίησης της ΔΕΗ, η αναδιανομή των ιματίων του κράτους και της χώρας υπέρ των ισχυρών, έχουν την υπογραφή Μητσοτάκη».

Την ίδια στιγμή η περιστολή της δημοκρατίας συμβαδίζει με τον προκλητικό πλουτισμό των λίγων και την ανέχεια των πολλών. Η Ελλάδα έχει γίνει παράδειγμα προς αποφυγή στην Ευρώπη με την κακοποίηση του κράτους δικαίου, τις παρακολουθήσεις πολιτικών και δημοσιογράφων, την ενημέρωση 108, το ψέμα και την εξαπάτηση. Αυτό είναι το καθεστώς Μητσοτάκη.

«Να τελειώσουμε με αυτό το καθεστώς»

Το πρώτο, το κύριο, το αποφασιστικό, η αρχή για μια άλλη πορεία της χώρας, είναι να τελειώσουμε με αυτό το καθεστώς, υπογράμμισε ο Αλ. Τσίπρας. Πρόσθεσε δε:

«Η Ελλάδα πρέπει να απαλλαγεί από το καθεστώς Μητσοτάκη, πριν το καθεστώς Μητσοτάκη οδηγήσει σε νέες τραγωδίες. Πριν οι βλάβες που προκαλεί στο σώμα της κοινωνίας γίνουν ανήκεστες.

Πριν η παραγωγή της βίας και της σήψης που τη βλέπουμε ήδη να πολλαπλασιάζεται, ενίοτε και με τον πιο απεχθή τρόπο της κακοποίησης παιδιών, γίνει “κανονικότητα”. Και για να απαλλαγούμε από το καθεστώς της αδικίας, των ανισοτήτων, της ελεγχόμενης ενημέρωσης, των απευθείας αναθέσεων, της συρρίκνωσης του κράτους δικαίου, οφείλουμε να ενώσουμε τις δυνάμεις μας με κάθε δημοκρατικό πολίτη.

Και να συντονίσουμε τη δράση μας με κάθε δημοκρατική πολιτική δύναμη».

«Στόχος μας λοιπόν είναι και πρέπει να είναι οι δράσεις και οι αντιστάσεις των εργαζόμενων, των μικρομεσαίων, των αγροτών, της νεολαίας, να ανοίξουν το δρόμο και να επισπεύσουν τη προσφυγή στη κάλπη», τόνισε ο Αλ. Τσίπρας από το βήμα της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ.

Για το κόμμα και τα μέλη

Αναφερόμενος στα καθήκοντα του ΣΥΡΙΖΑ στους επόμενους μήνες έκανε λόγο για “κρίσιμη δοκιμασία” για το κόμμα, τις οργανώσεις και τα μέλη του. Συγκεκριμένα είπε ο κ. Τσίπρας:

«Καλό είναι να έχουμε στο μυαλό μας ότι ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ δεν είναι ένα κόμμα όπως τα άλλα.
Είμαστε το μεγάλο αριστερό, προοδευτικό, μαζικό κόμμα, που θέλει και πρέπει να είναι παρόν σε όλες τις καμπές και τις μάχες του λαϊκού μας κινήματος.

Τα δεκάδες χιλιάδες μέλη μας δεν είναι εκλογικός μηχανισμός που κινητοποιείται μόνο όταν πλησιάζει η ώρα της κάλπης.

Πολύ περισσότερο δεν είναι και δεν θα επιτρέψουμε να γίνουν μηχανισμοί που δουλεύουν για κάποιους κρυφούς ή φανερούς κομματάρχες.

Είναι και είμαστε, μια δύναμη αλλαγής και δικαιοσύνης που συμμετέχει ενεργά, συλλογικά, και οργανωμένα στην προσπάθεια της κοινωνίας να ανοίξει το δρόμο προς την πρόοδο.

Ερχόμαστε από ένα δύσκολο χτες και θέλουμε να οργανώσουμε ένα καλύτερο αύριο για το λαό μας.

Αυτό απαιτεί τη συμμετοχή κάθε μέλους μας, και στο πιο μακρινό σημείο της Ελλάδας, στον προβληματισμό και τη δράση μας.

Απαιτεί ένα κόμμα, μια οργάνωση, μια δομή, που δεν αναπαράγει τον εαυτό της, αλλά είναι βαθιά ριζωμένη σε όλα τα κοινωνικά στρώματα.

Απαιτεί τη σεμνότητα που μόνο η συλλογικότητα παράγει.

Και τη συλλογικότητα που προϋπόθεσή της είναι η σεμνότητα.»

Αφήστε μια απάντηση

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More