fbpx

«Αλλάζω συσκευή»: 700.000 χιλιάδες μένουν με την αίτηση στο χέρι

0 2.348

Μαζική ήταν η προσέλευση πολιτών, που έσπευσαν να υποβάλουν αιτήσεις για την ένταξή τους στο πρόγραμμα «Ανακυκλώνω – Αλλάζω συσκευή», όμως η πλειονότητα εξ’ αυτών, μάλλον, δεν θα δουν να εγκρίνεται η επιδότησή τους.

Μπορεί το, πολυδιαφημισμένο από την κυβέρνηση και το αρμόδιο υπουργείο, πρόγραμμα να τράβηξε την προσοχή των Ελλήνων, που έτρεξαν να κάνουν τις αιτήσεις τους με το όνειρο πως θα αλλάξουν ψυγείο ή air condition, όμως μόνο ένας στους τέσσερις θα μπορέσει να επωφεληθεί του προγράμματος επιδότησης για την αντικατάσταση των παλιών, ενεργοβόρων συσκευών.

Από τις 900.000 αιτήσεις που υποβλήθηκαν, μόνο οι 200.000 φαίνεται πως θα ικανοποιηθούν, με τα υπόλοιπα νοικοκυριά να περιμένουν μια δεύτερη ευκαιρία, αν φυσικά αυτή ποτέ δοθεί. Το ποσό της επιδότησης στο συγκεκριμένο πρόγραμμα για την αγορά κλιματιστικών, ψυγείων και καταψυκτών ξεκινάει από τα 135 ευρώ και φτάνει μέχρι τα 710 ευρώ.

Στα νοικοκυριά τα οποία θα ενταχθούν τελικά στο σχετικό πρόγραμμα, παρέχεται η δυνατότητα της αντικατάστασης μέχρι τριών ηλεκτρικών συσκευών δηλαδή μέχρι δύο κλιματιστικά και έναν καταψύκτη ή ένα ψυγείο.

Λόγω του γεγονότος ότι, δεν υπήρξε «κόφτης» στα εισοδηματικά κριτήρια οι πολίτες που έσπευσαν να αιτηθούν την αντικατάσταση παλιών και ενεργοβόρων συσκευών ήταν εκατοντάδες χιλιάδες, όμως το διατεθέν κονδύλι από το κράτος δεν το απαιτούμενο ύψος για μια τόσο ευρεία κάλυψη δικαιούχων, με αποτέλεσμα στο τέλος της ημέρας 700.000 άνθρωποι να γευτούν την απογοήτευση της μη ένταξής τους στο πρόγραμμα.

Το σύστημα της μοριοδότησης, που ακολουθείται και σε αυτή την περίπτωση, δίνει προτεραιότητα σε οικονομικά αδύναμους, σε ευπαθείς κοινωνικές ομάδες, πολύτεκνους και μονογονεϊκές οικογένειες.

Με ετήσιο εισόδημα 5.000 ευρώ και κάτω, οι ωφελούμενοι από το πρόγραμμα δικαιούνται ποσοστό επιδότησης 50%. Η κατηγορία των δικαιούχων με εισόδημα από 5.001 ευρώ έως 10.000 ευρώ δικαιούνται ποσοστό επιδότησης 45%. Οι δικαιούχοι με εισόδημα από 10.001 μέχρι και 20.000 ευρώ δικαιούνται ποσοστό επιδότησης 35% και η κατηγορία με εισόδημα από 20.001 ευρώ και πάνω επιδοτείται σε ποσοστό 30%.

Όσοι τελικά θα λάβουν την επιδότηση -και, όπως δείχνουν τα σχετικά στοιχεία, δεν θα ξεπερνούν τους 200.000 δικαιούχους- θα πρέπει ως τις 16 Σεπτεμβρίου να αποκτήσουν τις νέες ηλεκτρικές συσκευές και ως τις 30 Σεπτεμβρίου θα πρέπει να έχουν ολοκληρώσει την απόσυρση των παλιών.

Για να προχωρήσει και να ολοκληρωθεί η απόκτηση των νέων επιδοτούμενων ηλεκτρικών συσκευών, θα πρέπει να γίνει ο σχετικός έλεγχος από τεχνικό, καθώς είναι υποχρεωτικό η συσκευή που θα αντικατασταθεί να είναι εν λειτουργία.

Η αντικατάσταση και ανακύκλωση περιλαμβάνει παλιάς τεχνολογίας κλιματιστικά, με ψυκτικό υγρό R22, R407C ή R410A, που θα πρέπει να αντικατασταθούν με νέα, ενεργειακής κλάσης από A++, έως Α+++ και παλαιά ψυγεία ή καταψύκτες, που συμμορφώνονται με παλαιότερες ενεργειακές οδηγίες, τα οποία θα πρέπει να αντικατασταθούν με συσκευές ενεργειακής κλάσης, ανώτερης της E (ή της F για τους καταψύκτες).

Την ευθύνη της βεβαίωσης για την κάλυψη των ως άνω απαιτήσεων φέρει, για τα μεν κλιματιστικά, ο πιστοποιημένος ψυκτικός που θα φέρει ο εκάστοτε δικαιούχος του προγράμματος για να κάνει την απεγκατάσταση, για τα δε ψυγεία και τους καταψύκτες, ο έμπορος ή η αλυσίδα που θα προμηθεύσει τις νέες συσκευές.

Μια δεύτερη ευκαιρία ίσως να υπάρξει, σε δεύτερο χρόνο, για κάποιους εκ των επιλαχόντων, αν υπάρξουν επιπρόσθετα κονδύλια για το πρόγραμμα ώστε να πάρουν και εκείνοι το πολυπόθητο voucher. Τα εκπτωτικά κουπόνια πρόκειται να διατεθούν στους δικαιούχους προς τα τέλη του Ιούλη.

Μεγάλες οι κυβερνητικές φιλοδοξίες από το πρόγραμμα, μικρός τελικά ο αριθμός των δικαιούχων σε σχέση με τη… σκόνη που σηκώθηκε και πολλοί περισσότεροι αυτοί που έμειναν εκτός νυμφώνος.

φυσικά, στο τέλος της ημέρας, ένα μεγάλο μέρος της επιδότησης το «έφαγαν» κυριολεκτικά η άνοδος του πραγματικού κόστους απόκτησης των συσκευών, αφού όλες οι αλυσίδες «τσίμπησαν» πολύ ή λίγο τις τιμές τους, αλλά και το κόστος εγκατάστασης για τα air condition, που μέσα στο κατακαλόκαιρο έχει, κυριολεκτικά, φτάσει στον… Θεό.

Για να μην ξεχνάμε, επίσης, πως ούτε οι κουζίνες, ούτε τα πλυντήρια, ούτε οι θερμοσίφωνες επιδοτήθηκαν (εξίσου ή και περισσότερο ενεργοβόρες συσκευές), ενώ με το χρόνο που κύλησε μέχρι το πρόγραμμα να «τρέξει», η επιδότηση τελικά φτάνει μόνο στις τσέπες των εμπόρων. Για μια ακόμη φορά, δηλαδή, μια επικοινωνιακή φούσκα και ένα παροχολογικό τρικ από αυτά, που κάθε τόσο σκαρώνει η κυβέρνηση των «αρίστων».

 

 

Αφήστε μια απάντηση

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More