fbpx

Ανάκαμψη το 2021 και αυτό… υπό προϋποθέσεις

0 125

Οι σχέσεις του Ντόναλντ Τραμπ με τον πρόεδρο της Fed, Τζέι Πάουελ, τον οποίο ο ίδιος επέλεξε για το πόστο, είναι εδώ και αρκετό καιρό κακές.

Τουλάχιστον από την πλευρά του Αμερικανού προέδρου, ο οποίος δεν είναι ευχαριστημένος διότι η Fed τιμά την ανεξαρτησία της και δεν… χορεύει στο ρυθμό του. Χθες ο κ. Πάουελ του έδωσε έναν ακόμη λόγο με μια δήλωση που οι επενδυτές δύσκολα θα αγνοήσουν με το σημερινό άνοιγμα των αγορών.

Ο πρόεδρος της Fed, λοιπόν, μιλώντας στο  CBS  News-σε μια από τις σπάνιες δηλώσεις του σε μέσο ενημέρωσης- προειδοποίησε ότι η αμερικανική οικονομία δύσκολα θα ανακάμψει πλήρως από το πλήγμα που έχει δεχτεί από την πανδημία πριν τα τέλη της επόμενης(!) χρονιάς. Αλλά και αυτό υπό την προϋπόθεση ότι στο μεταξύ θα έχει βρεθεί και διατεθεί στον πληθυσμό το εμβόλιο για τον κορονοϊό.

Βέβαια, ο κύριος Πάουελ συμφώνησε ότι η οικονομία μάλλον θα σταθεροποιηθεί και θα κινηθεί καλύτερα κατά το δεύτερο μισό της τρέχουσας χρονιάς. Όμως, και αυτό υπό την προϋπόθεση πως δεν θα υπάρξει ένα δεύτερο κύμα του κορονοϊού το φθινόπωρο, όπως δηλαδή περιμένουν και μας έχουν προειδοποιήσει οι επιστήμονες.

Κάπως έτσι, ο πρόεδρος της Fed  αποδόμησε με… κομψό πλην σαφή τρόπο τα αισιόδοξα μηνύματα που εκπέμπει ο Λευκός Οίκος, έχοντας βέβαια μπροστά του την κρίσιμη κάλπη του Νοεμβρίου.

Είναι γνωστό πως ο κύριος Τραμπ βιάζεται να προχωρήσει στην άρση των περιοριστικών μέτρων και στην επιστροφή στην… κανονικότητα προκειμένου να τονωθεί η οικονομία, που θεωρούσε ότι ήταν και το ισχυρότερο ατού του για να επανεκλεγεί. Και μάλιστα την περασμένη εβδομάδα υποστήριξε ότι υπάρχουν ελπίδες το πολυπόθητο εμβόλιο να έχει βρεθεί μέχρι τα τέλη του 2020.

Οι επιστήμονες βεβαίως δεν συμμερίζονται την αισιοδοξία του κυρίου Τραμπ. Μεταξύ τους τόσο ο έγκριτος καθηγητής Άντονι Φάουτσι, επικεφαλής του US  National  Institute  of Allergy  and Infectious  Diseases(ήτοι ο Αμερικανός… Τσιόρδας) όσο και ο επιδημιολόγος Ρικ Μπράιτ, ο οποίος απολύθηκε πρόσφατα από το τιμόνι του  US Biomedical  Advanced  Research and Development Authority  -ήτοι της ομοσπονδιακής υπηρεσίας που επιβλέπει το projectτου εμβολίου- λόγω της διαφωνίας του με τον Λευκό Οίκο.   

Ο καθηγητής Φάουτσι έχει δηλώσει πως το εμβόλιο θα χρειαστεί τουλάχιστον έναν χρόνο με 18 μήνες. Ο καθηγητής Μπράιτ, ο οποίος εκλήθη την περασμένη εβδομάδα να καταθέσει στο Κογκρέσο για το ζήτημα της πανδημίας, υποστήριξε πως η εκτίμηση αυτή είναι, μάλλον, αισιόδοξη και πως θα χρειαστεί περισσότερος χρόνος.

Σημειωτέον πως η κατάθεση Μπράιτ άναψε φωτιές στην Ουάσιγκτον, καθώς ο έγκριτος καθηγητής εξέθεσε τις ανεπάρκειες της αμερικανικής κυβέρνησης στη διαχείριση της κρίσης, ενώ προειδοποίησε με δραματικό τόνο πως χωρίς σωστό προγραμματισμό, χωρίς σωστό πλάνο και με γρήγορο άνοιγμα, η χώρα κινδυνεύει με αναζωπύρωση της πανδημίας. «Στην περίπτωση αυτή η χώρα θα αντιμετωπίσει τον πιο σκοτεινό χειμώνα στη σύγχρονη ιστορία της» δήλωσε χαρακτηριστικά!  

Ο Τζέι Πάουελ προφανώς δεν ασχολείται με το επιστημονικό κομμάτι, αλλά βλέπει και καταλαβαίνει πως η ανάρρωση της οικονομίας εξαρτάται από την πορεία της υγειονομικής κρίσης. Δεν είναι τυχαίο πως προέβλεψε ότι πιθανότατα θα χρειαστούν και επιπλέον μέτρα στήριξης, τόσο από τη Fedόσο και από τις αρχές, όπως και η παραδοχή του ότι η ανάκαμψη αργεί… 

Αφήστε μια απάντηση

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More