Αναβαθμισμένη η ΕΧΑΕ, σταθερή η Fed – Ανεβαίνει ο Γενικός Δείκτης

Κώστας Κυπριώτης

30 Ιουλίου 2025, 9:58 πμ
Share

ΑΝΟΔΟ κατά 1,30% κατέγραψε ο Γενικός Δείκτης του Χ.Α. στη συνεδρίαση της Τρίτης 29.07.2025, κλείνοντας στις 1.975,56 μονάδες. Παράλληλα, η αξία των συναλλαγών διαμορφώθηκε περίπου στα 167 εκατ. ευρώ. Στους επιμέρους δείκτες ο FTSE LARGE CAP έκλεισε στις 4.962,45 μονάδες, ενώ ο FTSE MID CAP στις 2.897,64 μονάδες.

ΚΕΡΔΗ κατέγραψαν η ΑΕΜ (+5,23%), η ΣΠΕΙΣ (+4,61%) και η ΕΥΑΠΣ (+4,43%), ενώ απώλειες η ΑΤΤ (-1,91%), η ΛΑΒΙ (-1,23%) και ο ΣΑΡ (-0,45%). Απολογιστικά, 67 μετοχές κατέγραψαν κέρδη έναντι 44 εκείνων που υποχώρησαν.

ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ των αποτελεσμάτων εξαμήνου, η διοίκηση της ΕΧΑΕ απέφυγε να σχολιάσει την πρόταση εξαγοράς από τη Euronext, τονίζοντας ότι οι συζητήσεις συνεχίζονται χωρίς χρονοδιάγραμμα. Η ΕΧΑΕ παρουσίασε ισχυρή κερδοφορία, με αύξηση τζίρου 26,9% στα 34 εκατ. ευρώ και καθαρών κερδών 43,6% στα 13,5 εκατ. ευρώ. Η διοίκηση επικεντρώνεται στην αναβάθμιση του Χ.Α. σε ανεπτυγμένη αγορά, με τρεις οίκους να το έχουν θέσει σε παρακολούθηση, ενώ η S&P εξετάζει πιθανή αναβάθμιση τον Σεπτέμβριο του 2026. Ο Γενικός Δείκτης ενισχύθηκε κατά 33% και η συμμετοχή ξένων επενδυτών έφτασε το 68,8%.

ΠΑΡΑΛΛΗΛΑ, ο ΟΤΕ έλαβε έγκριση από τη ρουμανική Επιτροπή Ανταγωνισμού για την πώληση της TKRM, η οποία θα ολοκληρωθεί εντός του γ’ τριμήνου με μεταβιβάσεις προς Digi και Vodafone Romania.

ΣΤΟ ΜΑΚΡΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ πεδίο, η νέα εμπορική συμφωνία ΗΠΑ – Ε.Ε. θα έχει αρνητική επίπτωση έως 0,5% στο ΑΕΠ της Ευρωζώνης και 0,25% στην Ελλάδα. Το deal σηματοδοτεί το τέλος του κύκλου μείωσης επιτοκίων από την ΕΚΤ, με επόμενη κίνηση αύξησης το 2026, σύμφωνα με Goldman Sachs και Deutsche Bank.

Η Fed, από την πλευρά της, αναμένεται να διατηρήσει σταθερά τα επιτόκια για πέμπτη φορά, παρά την πληθωριστική πίεση (2,7%) και την εμπορική αβεβαιότητα. Ο Πάουελ θα δώσει ενδείξεις για πιθανή μείωση το φθινόπωρο, με τη στάση της Fed να παραμένει επιφυλακτική.

Ο ΓΕΝΙΚΟΣ ΔΕΙΚΤΗΣ έκλεισε με άνοδο, ακολουθώντας το θετικό κλίμα των ευρωπαϊκών αγορών. Ισχυρή κινητικότητα και αγοραστικό ενδιαφέρον καταγράφηκε στις τραπεζικές (εν αναμονή των αποτελεσμάτων) και blue chip μετοχές, με σχετικά μέτρια αξία συναλλαγών.

Δείτε συχνότερα άρθρα από την 1VOICE στην αναζήτηση
Προσθήκη 1voice.gr on Google

VOICE Στήλες

VOICE Επικαιρότητα

VOICE Επιχειρήσεις

VOICE Αγορές