Παρά την τεράστια πίεση που ασκούν στην κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη γεγονότα όπως το σκάνδαλο του ΟΠΕΚΕΠΕ, η Νέα Δημοκρατία εξακολουθεί να κυριαρχεί στις δημοσκοπήσεις, καθώς η αντιπολίτευση κρίνεται ανεπαρκής από τους πολίτες.
Είναι χαρακτηριστικό το δημοσκοπικό εύρημα στην έρευνα της εταιρείας PRORATA, καθώς στο ερώτημα “ποιο κόμμα θεωρείτε ότι ασκεί τη μεγαλύτερη αντιπολίτευση στη ΝΔ”, το 35% απαντά “κανένα” δηλαδή 1 στους 3 ψηφοφόρους, και ακολουθούν η Πλεύση Ελευθερίας με 21%, η Ελληνική Λύση με 14%, το ΠΑΣΟΚ με 11% και το ΚΚΕ με 6%, ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ 4%, η Φωνή Λογικής 3%, η Νέα Αριστερά 2%, το Κίνημα Δημοκρατίας 1% και η Νίκη 1%!

Στο γιατί συμβαίνει αυτό και η κυβέρνηση και ο πρωθυπουργός ενώ είναι βαριά τραυματισμένοι από τις εξελίξεις με βάση τα ποσοτικά και τα ποιοτικά στοιχεία των δημοσκοπήσεων, η αντιπολίτευση εξακολουθεί να μην πείθει την κοινή γνώμη, οφείλεται τελικά μάλλον στην αδυναμία ιδίως των ηγεσιών του ΠΑΣΟΚ και του ΣΥΡΙΖΑ να εμπνεύσουν το λαό για την ανάγκη να πέσει η κυβέρνηση και την πολιτική αλλαγή.
Το τελευταίο διάστημα έχουν φουντώσει οι φήμες και οι πληροφορίες ότι ο Αλεξης Τσιπρας και ο Αντώνης Σαμαράς σχεδιάζουν τη επανόδο τους στο πολιτικό προσκήνιο μέσα από της ίδρυση νέων φορέων, ενώ και ο Κώστας Καραμανλής και ο Γιώργος Παπανδρέου κινούνται σε διαφορετική γραμμή από την γραμμή των ηγεσιών της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ επί της ασκούμενης εξωτερικής και μεταναστευτικής πολιτικής.
Η στάση των τεσσάρων πρώην πρωθυπουργών, οι τρεις εκ των οποίων είναι βουλευτές, ίσως αποτελέσει κλειδί για τις πολιτικές εξελίξεις το επόμενο διάστημα την ώρα που η αντιπολίτευση αδυνατεί να κεφαλαιοποιήσει την φθορά της κυβέρνησης και μάλιστα ενόψει των κρίσιμων συνεδριάσεων στην Ολομέλεια στο τέλος του μήνα επί της πρότασης της ΝΔ για σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής για το σκάνδαλο του ΟΠΕΚΕΠΕ με σκοπό την αναζήτηση πολιτικών ευθυνών από το 1998 για το καθεστώς των αγροτικών επιδοτήσεων και της πρότασης του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ και του ΣΥΡΙΖΑ και της Νέας Αριστεράς για τη σύσταση Προανακριτικής Επιτροπής με σκοπό την αναζήτηση ποινικών ευθυνών για τους πρώην υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης, Μάκη Βορίδη και Λευτέρη Αυγενάκη, με βάση τη δικογραφία που έχει διαβιβαστεί στη Βουλή από την ευρωπαϊκή εισαγγελία.
Προς το παρόν η ΝΔ αν και λαβωμένη δείχνει να ελέγχει τις εξελίξεις μέσω και των “αρμών” της εξουσίας και με δεδομένη την απογοήτευση της κοινωνίας απέναντι στο πολιτικό σύστημα προς το παρόν το πιο πιθανό σενάριο είναι στις εθνικές εκλογές όποτε κι αν γίνουν η αποχή να πλησιάσει ίσως και να ξεπεράσει το 60% και ο Κ. Μητσοτάκης να είναι νικητής έχοντας το 25% του 40%, σέρνοντας τη χώρα σε επαναληπτικές εκλογές με σκοπό μια fake αυτοδυναμία. Υπενθυμίζεται ότι στις εκλογές του 2023 η ΝΔ βγήκε αυτοδύναμη με 41% επί του 52% του εκλογικού σώματος που ψήφισε στις κάλπες, με την αποχή να καταγράφει ιστορικό ρεκόρ 48%.





































