fbpx

Bazaar: Απόλυτος κυρίαρχος του παιχνιδιού ο Γιώργος Βερούκας

0 268

Μια από τις μεγάλες λιανεμπορικές αλυσίδες, που κατατάσσεται στην πρώτη δεκάδα των σούπερ μάρκετ στην χώρα, με το κύριο χαρακτηριστικό της να είναι ο μικρός δανεισμός, άρα και η μικρή έκθεση σε κινδύνους από την αύξηση των επιτοκίων, περνά μετά από μια μακρά περίοδο ενδοοικογενιακών διαπραγματεύσεων αποκλειστικά στα χέρια του Γιώργου Βερούκα.

Μετά από τον αιφνίδιο θάνατο λόγω καρδιακού επεισοδίου στα 56 έτη του, του αεικίνητου επιχειρηματικά Δήμου -που έπεσε ως κεραυνός εν αιθρία στην αγορά, στις 22 Φεβρουαρίου του 2020- το βάρος της διοίκησης του Ομίλου Βερούκα βάρυνε τις πλάτες του Γιώργου και του Αλέξη, δυο εκ των τριών αδελφών Βερούκα, καθώς ο Κωσταντίνος και η Μέλη, τα παιδιά του Δήμου, σπούδαζαν στην Μεγάλη Βρετανία.

Στην περίοδο που μεσουρανούσε ο αείμνηστος Δήμος, η εμπλοκή του Αλέξη Βερούκα στην διοίκηση της εταιρίας ήταν αμελητέα, όμως η απώλειά του άλλαξε τα δεδομένα και υποχρέωσε την οικογένεια σε ένα νέο σχεδιασμό. Το νέο Διοικητικό Συμβούλιο που συγκροτήθηκε τον Απρίλιο του 2022, είχε ως πρόεδρο τον Αλέξη Βερούκα, Διευθύνοντα Σύμβουλο τον Γιώργο Βερούκα και μέλη τον Κωσταντίνο, τον Βίκτωρα και την Χριστίνα Νικοκάβουρα.

Στην περίοδο αυτή μια σειρά από περιορισμούς τέθηκαν στο τραπέζι με τα χέρια του Γιώργου Βερούκα να είναι ουσιαστικά δεμένα, καθώς χρειαζόντουσαν δυο υπογραφές για την ανάληψη κάθε δράσης εκτός της τρέχουσας καθημερινότητας και με ορισμένο πλαφόν τα 150 χιλιάδες ευρώ, ενώ και για την πρόσληψη ή απόλυση εργαζομένου με μεικτό κόστος άνω των 18 χιλιάδων ευρώ απαιτούντο οι δυο και πάλι υπογραφές, αυτή του Προέδρου της εταιρείας Αλέξη Βερούκα, τον οποίο σε περίπτωση κωλύματος του αναπλήρωνε ο Κωσταντίνος και αυτή του Διευθύνοντος Συμβούλου, Γιώργου Βερούκα.

Στην περίοδο που ακολούθησε ξεκίνησε ένας γύρος διαπραγματεύσεων μεταξύ των μελών της οικογένειας, με την σύζυγο και τα δυο παιδιά του Δήμου να προτείνουν να εξαγοράσουν το σύνολο των εταιρικών μεριδίων, από τους Γιώργο και Αλέξη, αδελφούς του θανόντα. Όμως το νεαρό της ηλικίας των παιδιών του Δήμου και με την σύζυγο του να μην είχε μια ενεργή μέχρι τότε εμπλοκή στα επιχειρηματικά πράγματα του ομίλου, η τελική λύση που προκρίθηκε -μια και δεν υπήρχε σύμπτωση των απόψεων και ο έτερος αδελφός, ο Αλέξης, μοιράζει ως διακεκριμένος ζωγράφος την ζωή του μεταξύ Ύδρας και Αθήνας- ήταν το σύνολο των μετοχών της εταιρείας και ο απόλυτος έλεγχος της, να περιέλθει στα χέρια του Γιώργου Βερούκα.

Το τίμημα της εξαγοράς των μετοχών των κληρονόμων του Δήμου, αλλά και της συμμετοχής του Αλέξη Βερούκα στον Όμιλο, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, ανέρχεται σε έξι με επτά φορές το EBIDTA, για το 66%, ένα ποσό που θα καταβληθεί από τον Γιώργο Βερούκα, με έναν μικρό δανεισμό στον οποίο και θα προχωρήσει άμεσα, με αποτέλεσμα να είναι πλέον ο απόλυτος κυρίαρχος του παιχνιδιού στον Όμιλο Βερούκα. Το EBIDTA του Ομίλου για το 2020 κυμάνθηκε στα 5,5 εκατομμύρια ευρώ, με έναν τζίρο 183,5 εκατομμυρίων ευρώ το ίδιο έτος.

Ο Όμιλος Βερούκα, με ένα εκτεταμένο δίκτυο καταστημάτων στην περιοχή της Αττικής, αλλά και με καταστήματα και σε άλλα μέρη της Ελλάδος, απασχολεί περισσότερους από 1.400 εργαζόμενους και διαθέτει 150 σούπερ μάρκετ και 11 καταστήματα Cash & Carry.

Μετά την αποχώρηση του Ομίλου από την συνεταιριστική ομπρέλα του ΕΛΟΜΑΣ, προχώρησε μια αναδιάρθρωση εσωτερικών λειτουργικών δομών λόγω και της μεγάλης απώλειας του Δήμου και τώρα καλείται να προχωρήσει σε μια σειρά από κινήσεις εξωστρέφειας. Είτε μέσα από το άνοιγμα νέων καταστημάτων, κυρίως στην ηπειρωτική και νησιωτική Ελλάδα, ή και με την εξαγορά κάποιας μικρής αλυσίδας, που σε τοπικό επίπεδο θα προσέδιδε μια νέα δυναμική στον Όμιλο.

Η περίοδος που διανύουμε, είναι περίοδος αλλαγών και ανακατατάξεων ειδικά στο χώρο του λιανεμπορίου και το γεγονός πως ο Όμιλος Bazaar έχει μικρό δανεισμό, λιγότερες υποχρεώσεις και ανοίγματα, αλλά και πιο ελεγχόμενα κόστη, του παρέχουν την δυνατότητα να κινηθεί με μεγαλύτερη ευκολία.

Αλέξανδρος Κοντοπάνος

Αφήστε μια απάντηση

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More