Ευοίωνες χαρακτηρίζει τις μακροπρόθεσμες προοπτικές για την οικονομία των ΗΠΑ ο Bob Doll, Chief Equity Strategist της BlackRock, στο εβδομαδιαίο επενδυτικό report του οίκου.
“Η μεγαλύτερη απειλή παραμένει η κρίση χρέους της Ευρωζώνης. Αν και χρειάζονται να γίνουν ακόμη πολλά σε αυτό το μέτωπο, εκτιμούμε ότι οι πρόσφατες ενέργειες της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας αποτελούν ορόσημο και μειώνουν την πιθανότητα να υπάρξει μία “κατάρρευση τύπου Lehman Brothers” στην Ευρώπη”, υπογραμμίζει Bob Doll.
Παράλληλα σημειώνει ότι τα παγκόσμια assets κινδύνου (συμπεριλαμβανομένων των μετοχών στις ΗΠΑ και αλλού) έχουν εισέλθει σε μία φάση συσσώρευσης τις τελευταίες αρκετές εβδομάδες, οδηγώντας πολλούς να αναρωτηθούν αν είμαστε στην αρχή μία πιο μακροπρόθεσμης ύφεσης.
“Κατά την άποψή μας, η οικονομική ανάπτυξη θα πρέπει να είναι ικανή να επιτρέψει τη βελτίωση των κερδών”, πρόσθεσε ο ίδιος.
Σύμφωνα με τη BlackRock, ένα σκηνικό ήπιας ανάπτυξης, σε συνδυασμό με συνεχιζόμενες επιθετικές πολιτικές από τις κεντρικές τράπεζες, θα πρέπει να είναι αρκετές για να αποτρέψουν μία ακόμη σοβαρή διόρθωση στις αγορές, όπως αυτή που είδαμε το 2010 και το 2011.
“Μέχρι στιγμής, τα αποτελέσματα του τρίτου τριμήνου είναι αρκετά “ήπια”. Ορισμένες εταιρείες έχουν καταφέρει να ξεπεράσουν τις προσδοκίες, ωστόσο οι προσδοκίες ήταν από την αρχή περιορισμένες. Υπάρχει μία αξιοσημείωτη τάση στα αποτελέσματα: Οι εταιρείες που έχουν μεγαλύτερη έκθεση στην αγορά των ΗΠΑ έχουν εμφανίσει καλύτερα αποτελέσματα από εκείνες με μεγαλύτερη έκθεση στο εξωτερικό – μία τάση που αποδίδουμε στις συνεχιζόμενη ύφεση στην Ευρώπη και στην οικονομική “εξασθένηση” της Κίνας. Ο συνδυασμός απογοητευτικών αποτελεσμάτων και χαμηλότερων προβλέψεων έχει εγείρει ανησυχίες για τη βιωσιμότητα των εταιρικών κερδών στα επόμενα τρίμηνα. Σε αυτό το πλαίσιο, δεν προκαλεί έκπληξη το γεγονός ότι έχουν σημειωθεί σοβαρές ρευστοποιήσεις τις τελευταίες εβδομάδες”, τόνισε ο Doll.
Από την αρχή της “Μεγάλης Ύφεσης”, οι αγορές έχουν υποστεί τις πιέσεις του αποπληθωρισμού, οι οποίες οφείλονται στην κατάρρευση της πιστωτικής φούσκας, και του νέου πληθωρισμού υπό τη μορφή ενεργειών των κεντρικών τραπεζών, αναφέρει ο οίκος, προσθέτοντας ότι οι τεράστιες δυνάμεις απομόχλευσης που εδώ και καιρό επηρεάζουν τους ιδιώτες και τις επιχειρήσεις έχουν αναγκάσει τους πολιτικούς να εφαρμόσουν ορισμένα καινούρια και ανορθόδοξα μέτρα. Σε γενικές γραμμές, τα μέτρα αυτά δείχνουν να λειτουργούν, ωστόσο οι ανησυχίες και η αβεβαιότητα παραμένουν σε υψηλά επίπεδα.






































