fbpx

BofA: “Καμπανάκι” για τις ευρωπαϊκές μετοχές

0 103

Σημνατική απόδοση έχουν καταγράψει οι ευρωπαϊκές μετοχές το τελευταίο διάστημα σε σχλεση με τις παγκόσμιες μετοχές, ωστόσο η Bank of America εκτιμά πως η τάση αυτή δε θα συνεχιστεί και βλέπει βουτιά 8% προσεχώς, τηρώντας έτσι στάση underweight.

Πιο αναλυτικά, όπως σημειώνει η τράπεζα, οι ευρωπαϊκές μετοχές ξεπέρασαν σημαντικά σε αποδόσεις τις παγκόσμιες αγορές από τις αρχές Μαρτίου, σημειώνοντας ράλι κατά 5%, ενώ οι παγκόσμιες μετοχές υποχώρησαν. Οι ευρωπαϊκές μετοχές τείνουν γενικότερα να παρουσιάζουν διαρθρωτικά χαμηλότερες επιδόσεις, δεδομένης της αδύναμης υποκείμενης ανάπτυξης των κερδών ανά μετοχή (EPS), εν μέρει λόγω των κατώτερων υποκείμενων οικονομικών θεμελιωδών μεγεθών.

Ωστόσο, κυκλικοί παράγοντες υποστήριξαν τη σχετική απόδοση της Ευρώπης τους τελευταίους δύο μήνες:

(α) η ισοτιμία ευρώ/δολαρίου μειώθηκε κατά περίπου 5%, κοντά στον ταχύτερο ρυθμό υποτίμησης από την έναρξη του QE της ΕΚΤ στις αρχές του 2015, με το ασθενέστερο ευρώ να ενισχύει την αξία σε τοπικό νόμισμα των ξένων κερδών των ευρωπαϊκών επιχειρήσεων (τα οποία αποτελούν περίπου το 50% του συνόλου), και

(β) ενώ η πραγματική απόδοση 10ετών γερμανικών ομολόγων έχει αυξηθεί κατά 80 μονάδες βάσης από τις αρχές Μαρτίου, η πραγματική απόδοση των 10ετών ομολόγων των ΗΠΑ έχει αυξηθεί κατά 120 μονάδες βάσης, υποδηλώνοντας μεγαλύτερη πίεση στις αποτιμήσεις για τα παγκόσμια σε σχέση με τις ευρωπαϊκές μετοχές (με το P/E του Stoxx 600 να είναι γενικά σταθερό στο 13x, ενώ το P/E 12 του MSCI World μειώθηκε κατά περίπου 5% σε 16x).

“Παραμένουμε underweight στην Ευρώπη σε σχέση με τις παγκόσμιες μετοχές. Συνολικά, οι μακροοικονομικές προβλέψεις μας συνεπάγονται πτώση 8% για τις ευρωπαϊκές μετοχές ή υποχώρηση στις 410 μονάδες για τον πανευρωπαϊκό δείκτη Stoxx 600 καθώς και 5% υποαπόδοση για τις ευρωπαϊκές σε σχέση με τις παγκόσμιες μετοχές έως στις αρχές του τέταρτου τριμήνου”, όπως σημειώνει η αμερικάνικη τράπεζα.

Παράλληλα, αναμένει ότι οι κυκλικοί παράγοντες που οδηγούν τη σχετική απόδοση της Ευρώπης θα γίνουν λιγότερο υποστηρικτικοί, δεδομένου ότι :

Πρώτον, η παγκόσμια ανάπτυξη αναμένεται να επιβραδυνθεί περαιτέρω. Αναμένει ότι ο παγκόσμιος δείκτης PMI θα συνεχίσει να μειώνεται από το 54 στο τέλος του περασμένου έτους στο 51, λόγω της αδυναμίας στην Ευρωζώνη έπειτα και από το σοκ στις τιμές της ενέργειας, στις ΗΠΑ και την Κίνα (λόγω των lockdown για την Covid και την ύφεση της αγοράς ακινήτων). Δεδομένης της κυκλικής της έκθεσης, η αγορά της Ευρώπης τείνει να παρουσιάζει χαμηλότερες επιδόσεις σε σχέση με τις παγκόσμιες μετοχές όταν οι παγκόσμιοι PMI πέφτουν κάτω από το ιστορικό μέσο επίπεδο του 53,5.

Δεύτερον, η επιβράδυνση της ζώνης του ευρώ θα είναι πιθανότατα ιδιαίτερα σοβαρή. Οι μακροοικονομικές προβλέψεις της BofA συνεπάγονται εξασθένηση 6 μονάδων για τον PMI της ζώνης του ευρώ μέχρι το τέλος του τρίτου τριμήνου, σε σύγκριση με την προβλεπόμενη πτώση 3 μονάδων για τις ΗΠΑ, καθώς η Ευρώπη επηρεάζεται περισσότερο από το σοκ στις τιμές της ενέργειας . Όσο πιο έντονα αποδυναμώνεται η εγχώρια ανάπτυξη σε σχέση με την παγκόσμια ανάπτυξη, τόσο περισσότερο θα επιβραδύνει τη σχετική απόδοση των ευρωπαϊκών μετοχών.

Τρίτον, υπάρχουν λίγα περιθώρια για περαιτέρω πτωτική τάση στην ισοτιμία ευρώ/δολαρίου. “Βλέπουμε μέτρια περαιτέρω ανοδική πορεία για τον εμπορικά σταθμισμένο δείκτη του δολαρίου λόγω των ευνοϊκών διαφορών επιτοκίων και της αυξανόμενης μακροοικονομικής αβεβαιότητας, αλλά πιστεύουμε ότι το μεγαλύτερο μέρος της δύναμης του δολαρίου σε σχέση με το ευρώ έχει ήδη υλοποιηθεί”, όπως σημειώνει.

Τέλος, αναμένει ότι οι πραγματικές αποδόσεις των αμερικανικών ομολόγων θα αρχίσουν να εξασθενούν τους επόμενους μήνες, καθώς ο κύκλος αύξησης των επιτοκίων της της Fed τιμολογείται όλο και περισσότερο. Αυτό θα μειώσει την πίεση στις αποτιμήσεις των παγκόσμιων μετοχών, ενώ εξακολουθούν να υπάρχουν περιθώρια για μέτρια περαιτέρω ανοδική πορεία για τα πραγματικά επιτόκια της ζώνης του ευρώ, καθώς έχουν μείνει πίσω σε σχέση με την πρόσφατη κίνηση αυτών των ΗΠΑ.

Με βάση τα παραπάνω η BofA τονίζει πως παραμένει αρνητική για τις ευρωπαϊκές μετοχές και τηρεί marketweight στάση στις κυκλικές έναντι των αμυντικών μετοχών, ενώ είναι overweight στις επιχειρήσεις κοινής ωφελείας και τα τρόφιμα και ποτά. Οι μακροοικονομικές της προβλέψεις υποδηλώνουν βουτιά 8% στην Ευρώπη έως τις αρχές του δ’ τριμήνου και σημαντική υποαπόδοση σε σχέση με τις παγκόσμιες μετοχές.

Αφήστε μια απάντηση

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More