Business Woman Skyscraper
Business Woman Skyscraper

Μπούμερανγκ γύρισε στον Μακρόν η υπερσυντηρητική στροφή του

0 6

Βήματα πίσω φαίνεται να κάνει η γαλλική κυβέρνηση αναφορικά με το αμφιλεγόμενο νομοσχέδιο για την ασφάλεια που έχει προκαλέσει σάλο στη χώρα και πυροδότησε νέες διαδηλώσεις και ταραχές μέσα στο Σαββατοκύριακο. Μάλιστα για να κατευνάσει την κοινή γνώμη ο εισαγγελέας του Παρισιού έθεσε ήδη από χθες υπό προσωρινή κράτηση τρεις αστυνομικούς που κατηγορούνται για τον άγριο ξυλοδαρμό ενός μαύρου μουσικού παραγωγού.

Κοινός παρανομαστής στις δύο υποθέσεις είναι η βιντεοσκόπηση των αστυνομικών, οι οποίοι στην προκειμένη περίπτωση καταγράφηκαν να χτυπούν άγρια τον μουσικό παραγωγό Μισέλ Ζεκλέρ, αφού τον έσυραν έξω από το στούντιο που βρισκόταν. Το βίντεο ανέβηκε σε μιντιακή ιστοσελίδα προκαλώντας σάλο και πυροδοτώντας την άμεση αντίδραση του εισαγγελέα της γαλλικής πρωτεύουσας που άνοιξε έρευνα για την υπόθεση και διέταξε τελικά χθες την προσωρινή κράτηση των αστυνομικών.

Το όλο θέμα έφερε σε ακόμη πιο δύσκολη θέση την γαλλική κυβέρνηση, που τις τελευταίες ημέρες βρισκόταν στο στόχαστρο έντονων αντιδράσεων από την κοινή γνώμη, τον δημοσιογραφικό κόσμο και ακτιβιστές με αφορμή τη νέα νομοθεσία για την «καθολική ασφάλεια», στο πλαίσιο της οποίας (σύμφωνα με το άρθρο 24) θα απαγορεύεται η λήψη φωτογραφικών ντοκουμέντων ή βίντεο με πρόσωπα αστυνομικών εν ώρα υπηρεσίας. Βίντεο, δηλαδή, όπως αυτό με τον ξυλοδαρμό του Ζεκλέρ.

Το άρθρο υποτίθεται ότι προστέθηκε για να προστατέψει τα όργανα της τάξης ώστε να μπορούν να… εκτελούν τα καθήκοντα τους, όμως καταγγέλθηκε εξαρχής πως μπορεί να έχει το αντίθετο αποτέλεσμα, να καλύπτει δηλαδή περιπτώσεις αστυνομικής βίας και ασυδοσίας, ενώ βέβαια αποτελεί παραβίαση της ελευθερίας του τύπου. Σημειωτέον πως οι παραβάτες του άρθρου θα αντιμετωπίζουν έως και ένα χρόνο κάθειρξης και πρόστιμο άνω των 45.000 ευρώ.

Παρά τις διαμαρτυρίες, το νομοσχέδιο εγκρίθηκε την περασμένη εβδομάδα από τη Βουλή, όμως απαιτείται η έγκριση του και από τη Γερουσία. Μια διαδικασία που περιπλέχθηκε μετά το επεισόδιο με τον Ζεκλέρ που έριξε λάδι στη φωτιά, με αποτέλεσμα οι διαδηλώσεις του Σαββατοκύριακου να είναι οι μεγαλύτερες και πιο δυναμικές που έχει ζήσει η χώρα από την εποχή της εξέγερσης των «Κίτρινων Γιλέκων», το 2018.

Είναι χαρακτηριστικό πως σύμφωνα με το υπουργείο Εσωτερικών, στις διαδηλώσεις που έλαβαν χώρα σε όλη τη χώρα συμμετείχαν περίπου 150.000 άτομα, ένας αριθμός που σύμφωνα με τους διοργανωτές ανεβαίνει στις 500.000. Μόνο στο Παρίσι, οι επίσημες μετρήσεις έκαναν λόγο για 50.000 άτομα, και οι ανεπίσημες -των διοργανωτών- για 200.000 άτομα.

Όποιος κι αν ήταν ο ακριβής αριθμός, το πλήθος ήταν εντυπωσιακό και οι ταραχές επίσης, με το Παρίσι να «παίρνει»… φωτιά και την κυβέρνηση να τρέχει τώρα να… συμμαζέψει τα ασυμμάζευτα.  

Ο ίδιος ο αρμόδιος υπουργός Εσωτερικών Ζεράλ Νταρμανέν δείχνει απτόητος, όμως ο πρωθυπουργός Ζαν Καστέξ, με παρέμβαση του, δήλωσε πως θα εξεταστεί η τροποποίηση της διατύπωσης του επίμαχου άρθρου, πριν το νομοσχέδιο τεθεί προς συζήτηση και επικύρωση στη Γερουσία. Μάλιστα, ειδική ανεξάρτητη επιτροπή θα επιληφθεί άμεσα των όποιων τροποποιήσεων.   

Βεβαίως, τα πράγματα δεν πρόκειται να ηρεμήσουν με δεδομένο πως οι πολέμιοι του νόμου επιμένουν στην ακύρωση της επίμαχης νομοθεσίας και όχι απλά στην τροποποίηση των πιο αμφιλεγόμενων σημείων. Περιμένουν δε, να δουν και το περιεχόμενο των τροποποιήσεων.

Στο όλο σκηνικό εντύπωση προκαλεί, πάντως, η… σιγή του Ελίζε που έχει αφήσει τον Καστέξ να «τρέξει» το θέμα και να πάρει πάνω του την ευθύνη. Όμως, είναι κοινό μυστικό πως ο Εμανουέλ Μακρόν έχει «στρίψει», τους τελευταίους μήνες, δεξιότερα το τιμόνι, υιοθετώντας μια σειρά υπερσυντηρητικών πολιτικών, που με επίκεντρο την τρομοκρατία και την τήρηση της ασφάλειας και της τάξης, έχει στόχο να προετοιμάσει το πολιτικό έδαφος για την εκλογική αναμέτρηση του με την άκρα δεξιά (και την Μαρίν Λεπέν) στις επόμενες εκλογές.

Βέβαια, η αφορμή του δόθηκε από τα ίδια τα γεγονότα, τον αποκεφαλισμό του δασκάλου που έδειξε στην τάξη τα σκίτσα του Μωάμεθ και τις ισλαμικές τρομοκρατικές επιθέσεις που ακολούθησαν (όπως το μακελειό στη Νίκαια). Όμως, το νομοσχέδιο για την ασφάλεια δεν έχει να κάνει με την ισλαμική τρομοκρατία όσο κυρίως το νέο δόγμα του Νόμου και Τάξη που «ανακάλυψε» ο κύριος Μακρόν για λόγους πολιτικής επιβίωσης.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More