fbpx

ΕΦΚΑ: Τι κάνουν οι υπάλληλοι υποδοχής και ροής

0 132

Σημαντικό βήμα για την καλύτερη εξυπηρέτηση του κοινού από τον ΕΦΚΑ αποτελεί η έναρξη του θεσμού του Υπαλλήλου Υποδοχής και του Υπαλλήλου Ροής που ήδη χρησιμοποιείται σε 27 υποκαταστήματα στην Αθήνα,  την Πάτρα, την Θεσσαλονίκη και την Κρήτη.

Αρχικά θα υποστηριχθεί από 126 υπαλλήλους. Την λειτουργία του θεσμού είδε ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Κωστής Χατζηδάκης, στη σημερινή του επίσκεψή στο υποκατάστημα του ΕΦΚΑ στη Νέα Φιλαδέλφεια, όπου έχει ξεκινήσει η εφαρμογή του. Μαζί του βρέθηκε ο Διοικητής του ΕΦΚΑ κ. Παναγιώτη Δουφεξή και ο αρμόδιος Υποδιοικητή κ. Γιώργο Γκράτζιο.

Η τοποθέτηση υπαλλήλων ροής και υποδοχής ακολουθείται από μια σειρά ενεργειών και πρωτοβουλιών για την βετίωση της καθημερινότητας του πολίτη κατά τις συναλλαγές τους με τον ΕΦΚΑ:

– Θεσμοθέτηση των ηλεκτρονικών ραντεβού

– Ενιαίο τηλεφωνικό κέντρο 1555, το οποίο στον 1,5 χρόνο λειτουργία τους «μετρά» σχεδόν 5 εκατομμύρια απαντημένες κλήσεις

– Συνεχής διεύρυνση των υπηρεσιών που παρέχονται ηλεκτρονικά από τον ΕΦΚΑ που έχουν φτάσει τις 80, ενώ οι συναλλαγές που έχουν διενεργηθεί ηλεκτρονικά υπερβαίνουν τα 230 εκατομμύρια

– Ψηφιακό Δωμάτιο Επικοινωνίας στον ΕΦΚΑ

– Και το σύστημα απομακρυσμένης επικοινωνίας myEFKALive που απευθύνεται σε κατοίκους ορεινών, νησιωτικών και απομακρυσμένων περιοχών

Ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Κωστής Χατζηδάκης σε δηλώσεις του ανέφερε: «Ο ΕΦΚΑ, η πιο προβληματική ίσως μέχρι πρότινος δημόσια υπηρεσία, γίνεται ένας φορέας πιο φιλικός στους πολίτες κάθε μέρα. Όχι στα λόγια, στην πράξη. Με τα ηλεκτρονικά ραντεβού που αντικατέστησαν τις ουρές. Με τη συνεργασία με τα ΚΕΠ. Με το 1555, που εξυπηρετεί κάθε μέρα τους πολίτες. Με το Ψηφιακό Δωμάτιο Επικοινωνίας. Με το myEFKAlive. Και τώρα με τις υπηρεσίες υποδοχής και ροής που κάνουμε στα μισά και πιο πολυσύχναστα υποκαταστήματα του ΕΦΚΑ. Είναι εξυπηρέτηση του πολίτη στην καθημερινότητά του!».

Ο Διοικητής του ΕΦΚΑ Παναγιώτης Δουφεξής δήλωσε επίσης: «Σήμερα εγκαινιάζουμε την υπηρεσία υποδοχής και εξυπηρέτησης των ασφαλισμένων στον ΕΦΚΑ. Σε πρώτη φάση καλύπτουμε το 60% των υποκαταστημάτων του Φορέα, με κριτήριο τη μεγαλύτερη πληθυσμιακή πυκνότητα. Θα ακολουθήσει και δεύτερη φάση, ώστε να καλύψουμε το 100% των υποκαταστημάτων μας».

Για το νέο θεσμό αν κάποιος δεν έχει κλείσει ηλεκτρονικό ραντεβού, ο υπάλληλος υποδοχής,  στην είσοδο του υποκαταστήματος του ΕΦΚΑ, μπορεί να του κλείσει ραντεβού ή και να τον βοηθήσει να εξυπηρετηθεί εκεί, ειδικά όσον αφορά ευπαθείς συμπολίτες μας (ΑμεΑ, έγκυες, ηλικιωμένοι κ.λπ.). Οι υπάλληλοι βοηθούν τους ασφαλισμένους που προσέρχονται στο υποκατάστημα, για την καλύτερη εξυπηρέτησή τους. Καλούνται να ενημερώνουν και να «εκπαιδεύουν» τους πολίτες για τις ηλεκτρονικές υπηρεσίες του φορέα αλλά και για να κλείνουν ραντεβού μέσω της πλατφόρμας.

Επιπλέον,  προβλέπεται σε κάθε υποκατάστημα του ΕΦΚΑ η τοποθέτηση υπαλλήλου ροής με βασικά καθήκοντα την προσφορά βοήθειας και κατεύθυνσης  των ασφαλιμένων στα αρμόδια τμήματα, και την ενημερωσή τους για τα απαιτούμενα δικαιολογητικά καθώς και την πληροτήτά τους. Στόχος είναι να μειωθούν οι αναμονές και οι μετακινήσεις στις διάφορες υπηρεσίες που παρέχει ο ΕΦΚΑ. Με την αρωγή του υπαλλήλου ροής ο κάθε ασφαλισμένος θα ξέρει πού ακριβώς πρέπει να απευθυνθεί, κάτι που «μεταφράζεται» σε εξοικονόμηση χρόνου και μείωση της ταλαιπωρίας τόσο των ίδιων των ασφαλισμένων όσο και των υπαλλήλων του ΕΦΚΑ.

Η διαδικασία πρόσληψης υπαλλήλων υποδοχής και υπαλλήλων ροής στον ΕΦΚΑ μέσω του προγράμματος απασχόλησης μακροχρόνια ανέργων 55-67 ετών της Δημόσιας Υπηρεσίας Απασχόλησης (ΔΥΠΑ) έχει ήδη ξεκινήσει, και ωφελούμενοι είναι άνεργοι αυτής της ηλικιακής κατηγορίας που είναι εγγεγραμμένοι στα Μητρώα της ΔΥΠΑ για πάνω από 12 μήνες.

Ήδη απασχολούνται 62 άτομα σε 27 υποκαταστήματα σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Πάτρα και Κρήτη, ενώ σε εξέλιξη βρίσκονται και οι διαδικασίες πρόσληψης -που θα ολοκληρωθούν έως τις αρχές Μαρτίου- ακόμα 51 υπαλλήλων ροής και υποδοχής σε 23 υποκαταστήματα. Ο σχεδιασμός προβλέπει συνολικά την πρόσληψη 126 ατόμων σε 55 υποκαταστήματα του ΕΦΚΑ έως τις 15 Μαρτίου. Το επόμενο διάστημα θα συνεχιστεί το πρόγραμμα στελέχωσης με υπαλλήλους υποδοχής και ροής σε όλες τις δομές του Φορέα όπου διαπιστώνεται η ανάγκη για αυτές τις υπηρεσίες.

Αφήστε μια απάντηση

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More