Ελληνοτουρκικά: Παιχνίδια Ερντογάν (και) με τις διερευνητικές

0 8

Μέσω social media έκανε γνωστό ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου την πρόθεση της Άγκυρας να προσκαλέσει την Αθήνα, για την έναρξη των διερευνητικών επαφών. Στο ελληνικό ΥΠΕΞ, ωστόσο, λένε ότι δεν έχουν λάβει επίσημη πρόσκληση.

Ένα ακόμη σίριαλ στο μεγάλο «παιχνίδι» του καθεστώτος Ερντογάν ως προς τις ελληνοτουρκικές σχέσεις βρίσκεται σε εξέλιξη, καθώς η τουρκική πλευρά επιδιώκει να δείξει στους Ευρωπαίους ότι κάνει βήματα για την εξομάλυνση των σχέσεων με τη χώρα μας, αλλά στην ουσία επιδιώκει αφενός να κερδίσει χρόνο κι αφετέρου να ισχυριστεί ότι η Ελλάδα είναι εκείνη που αποτελεί το «κακομαθημένο παιδί».

Μετά από την ανάρτηση του Μ. Τσαβούσογλου στο tweeter, ο εκπρόσωπος Τύπου του ελληνικού ΥΠΕΞ Αλέξανδρος Παπαϊωάννου σε ανακοίνωσή του επισημαίνει χαρακτηριστικά: «Ουδεμία πρόσκληση έχει λάβει μέχρι στιγμής το υπουργείο Εξωτερικών της Ελλάδας από το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών, σχετικά με τον ορισμό ημερομηνίας για τη διεξαγωγή του 61ου γύρου των Διερευνητικών Επαφών».

Προσθέτει επίσης ότι είναι γνωστό ότι η χώρα μας «έχει εκφράσει τη διάθεσή της να ανταποκριθεί, σε περίπτωση σχετικής πρόσκλησης της τουρκικής πλευράς, στη βάση του Διεθνούς Δικαίου, με αντικείμενο την οριοθέτηση ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδας».

Εμμέσως, η ελληνική πλευρά απαντά στις προθέσεις της γείτονος για «εφ’ όλης της ύλης συζήτηση» των θεμάτων, θέτοντας ως μόνη και αποκλειστική διαφορά τον ορισμό της ΑΟΖ και της υφαλοκρηπίδας, ενώ ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου είχε επαναλάβει τη θέση της Άγκυρας για «διάλογο χωρίς προϋποθέσεις, επί όλων των θεμάτων που συζητήθηκαν στους 60 γύρους συνομιλιών».

Υπενθυμίζεται ότι στη Σύνοδο Κορυφής της Ε.Ε. του Μαρτίου θα συζητηθεί (και πάλι) το θέμα των τουρκικών προκλήσεων και διεκδικήσεων, καθώς οι κυρώσεις εναντίον της Άγκυρας βρίσκονται ακόμη στο τραπέζι και μάλιστα ο ύπατος εκπρόσωπος της Ε.Ε. Ζοζέπ Μπορέλ έχει εξουσιοδοτηθεί να ετοιμάσει κατάλογο με μέτρα εναντίον της Τουρκίας σε περίπτωση που δεν υπάρξει θετική εξέλιξη.

Το Σαββατοκύριακο, στην τηλεδιάσκεψη με την πρόεδρο της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, ο Ταγίπ Ερντογάν εμφανίστηκε ως υποστηρικτής της στενότερης συνεργασίας Ε.Ε. και Τουρκίας, αλλά έσπευσε να κάνει λόγο για «κακομαθημένες χώρες», που εμποδίζουν την πορεία σύγκλισης, υπονοώντας την Ελλάδα, την Κύπρο και τη Γαλλία.

Ο 60ος και τελευταίος γύρος των διερευνητικών επαφών μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας πραγματοποιήθηκε το 2016 στην Αθήνα. Με βάση το διπλωματικό πρωτόκολλο, ο επόμενος γύρος πρέπει να διεξαχθεί στην Άγκυρα, μετά από επίσημη πρόσκληση της τουρκικής πλευράς. Ως γνωστόν δεν έχει επίσημη ισχύ (τουλάχιστον προς το παρόν) η πρόσκληση μέσω των social media, ούτε αποτελεί επίσημη πρόσκληση μία δημόσια δήλωση, ακόμη κι αν ο δηλών είναι υπουργός Εξωτερικών.

 

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More