fbpx

Έλον Μασκ-Τwitter: Πολλά τα ερωτήματα, λίγες οι απαντήσεις

0 121

Μπορεί η εξαγορά του Twitter από τον Έλον Μασκ να μην εξέπληξε, αφού η κίνηση αυτή είχε λίγο ως πολύ προδιαγραφεί εδώ και έναν τουλάχιστον μήνα, αλλά απαντήσεις στο ερώτημα γιατί τώρα και γιατί τόσο ακριβά, μάλλον θα βραδύνουν να δοθούν

Το γεγονός είναι ένα: Κάτι πολύ σοβαρό συμβαίνει στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης παγκοσμίως και αυτό απειλεί να ανατρέψει τις μέχρι σήμερα ισορροπίες ενός συστήματος με πολλές αμαρτίες αλλά και με τεράστια δύναμη επιρροής.

Κάτω από αυτό το πρίσμα δεδομένη κρίνεται η αμηχανία του Λευκού Οίκου. Η δήλωση κύκλων της προεδρίας ότι ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν ανησυχεί εδώ και καιρό για τη δύναμη που έχουν αποκτήσει οι πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης, αποτελεί ομολογία ανετοιμότητας για την αντιμετώπιση ενδεχομένων κινδύνων κατά της ελευθερίας έκφρασης, όπως αυτή τουλάχιστον είχε παγιωθεί από τα μέσα μέχρι σήμερα. Γιατί είναι ευνόητο ότι ο ιδιόρρυθμος δισεκατομμυριούχος δεν «σπατάλησε» 44 δισ. δολάρια για να διατηρήσει το σημερινό status quo του Twitter. Κάτι άλλο θέλει να κάνει.

Τι; Ο νέος ιδιοκτήτης της γνωστής πλατφόρμας των 280 εκατ. μελών, θα προσπαθήσει να υλοποιήσει το όραμά του για την πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης. Καταθέτοντας την «καλύτερη και τελική προσφορά» του για την αγορά του Twitter, νωρίτερα τον Απρίλιο, ο Μασκ δήλωσε ότι σκόπευε να επανακτήσει το καθεστώς του ως «πλατφόρμα για την ελευθερία του λόγου σε όλο τον κόσμο».

Η προσφορά ήρθε αφού επέκρινε τους κανόνες λειτουργίας του Twitter.Τώρα που η συμφωνία ολοκληρώθηκε και το Twitter πρόκειται να βρεθεί υπό την πλειοψηφική ιδιοκτησία του Μασκ, εγείρονται ερωτήματα σχετικά με το πώς θα μοιάζει το Twitter και ποιες αλλαγές σκοπεύει ο ίδιος να προωθήσει.

Σε μερικά από τα ερωτήματα που γεννώνται προσπαθεί να απαντήσει ο Τρίσταν Μπόουβ, αρθρογράφος του Fortune.

Θα υπάρξει μια πιο ήπια στάση όσον αφορά τον έλεγχο του περιεχομένου;

Το μεγαλύτερο παράπονο του Mασκ με το Twitter ήταν ο τρόπος με τον οποίο η υπηρεσία ελέγχει το περιεχόμενο, το οποίο ο ίδιος εξισώνει με την καταστολή της ελευθερίας του λόγου.

Ο νέος ιδιοκτήτης του Twitter έχει ταχθεί κατά της άμεσης απαγόρευσης χρηστών που παραβιάζουν τους κανόνες από την εταιρεία και αντ’ αυτού έχει προτείνει ένα «time out». Έχει δηλώσει ότι θα απαγορεύει μόνο το περιεχόμενο που είναι παράνομο, αλλά δεν έχει αποφανθεί για το αν θα απαγορεύσει τον ρατσισμό, την παρενόχληση και μια σειρά άλλων δυσάρεστων θεμάτων.

Θα αποκτήσει το Twitter ένα κουμπί «επεξεργασίας»;

Στις αρχές Απριλίου, ο Mασκ έκανε δημοσκόπηση στους οπαδούς του στο Twitter σχετικά με το αν πιστεύουν ότι η πλατφόρμα θα πρέπει να προσθέσει ένα κουμπί επεξεργασίας, που θα επιτρέπει στους χρήστες να διορθώνουν τυπογραφικά λάθη στις αναρτήσεις τους και να κάνουν άλλες διορθώσεις. Η απάντηση ήταν ένα ηχηρό «ναι», με το 73,6% των ερωτηθέντων να δηλώνει ότι επιθυμεί τη λειτουργία αυτή.

Θα κάνει το Twitter τον αλγόριθμό του ανοιχτού κώδικα;

Επίσης, κατά τη διάρκεια της συνέντευξης στο TED (και σε μια άλλη διαδικτυακή δημοσκόπηση), ο Μασκ σκέφτηκε ότι το Twitter θα πρέπει να ανοίξει τον αλγόριθμό του.

Οι συντηρητικοί, ειδικά, είναι καχύποπτοι ότι ο αλγόριθμος του Twitter μεροληπτεί εναντίον τους. Η δημοσιοποίηση του κώδικα, θεωρητικά, θα καθιστούσε την υπηρεσία πιο διαφανή ή όπως το έθεσε ο Μασκ, θα έδειχνε ότι δεν υπάρχει «χειραγώγηση στο παρασκήνιο». Ωστόσο, η ανοιχτή διάθεση ενός αλγορίθμου είναι πιο περίπλοκη και οι αποχρώσεις του πιο δύσκολα κατανοητές απ’ ό,τι άφησε να εννοηθεί ο Μασκ κατά τη διάρκεια της συνέντευξής του.

Θα επικεντρωθεί η εταιρεία περισσότερο στα έσοδα από συνδρομές;

Ο Μασκ έχει δηλώσει ότι δεν αγοράζει το Twitter για τα χρήματα, αλλά έχει αφήσει να εννοηθεί ότι θα προσαρμόσει το μοντέλο εσόδων της εταιρείας ώστε να εστιάζει λιγότερο στις διαφημίσεις, δίνοντας ενδεχομένως μεγαλύτερη έμφαση στις συνδρομές.

Θα επιτραπεί η επιστροφή των απαγορευμένων χρηστών;

Τα ζητήματα του Μασκ με τη λογοκρισία του Twitter περιστρέφονται σε μεγάλο βαθμό γύρω από την ιδέα ότι η εταιρεία απαγορεύει μονομερώς κάθε χρήστη που θεωρεί ότι έχει παραβιάσει σοβαρά τους κανόνες της, συμπεριλαμβανομένου του πρώην προέδρου Ντόναλντ Τραμπ μετά τις ταραχές της 6ης Ιανουαρίου στο Καπιτώλιο πέρυσι.

Το αν θα επιτραπεί στον Τραμπ -ή σε άλλους χρήστες που έχουν αποκλειστεί- να επιστρέψει στο Twitter είναι ακόμη ασαφές, αλλά είναι σίγουρα μια πιθανότητα και αρκετοί Ρεπουμπλικάνοι και μέλη της οικογένειας Τραμπ έχουν ήδη αρχίσει να πανηγυρίζουν για την ιδέα της επανένταξης του πρώην προέδρου στην πλατφόρμα.

Σε περίπτωση που ο λογαριασμός του Τραμπ ενεργοποιηθεί εκ νέου, μπορεί επίσης να ανοίξει ο δρόμος για την επιστροφή και άλλων απαγορευμένων χρηστών, όπως η Αμερικανίδα βουλευτής Marjorie Taylor Greene, η οποία είχε απαγορευτεί τον Ιανουάριο αφότου παραβίασε την πολιτική παραπληροφόρησης για τον COVID-19 του Twitter.

Οι πρώτες αντιδράσεις

Ο Τίμοθι Μπράιαν θεωρεί ότι η κίνηση Μασκ φέρνει «κακά μαντάτα για την ελευθερία του λόγου» εκτιμώντας στο Bloomberg πως «ίσως να θέλει να φέρει το Twitter στα μέτρα του, με άλλα λόγια να το υποτάξει». Ο γνωστός σχολιαστής στέκεται στο γεγονός ότι «ο Μασκ, καθορίζει τον εαυτό του ως υπερασπιστή της απόλυτης ελευθερίας του λόγου χωρίς όρια».

Και καταλήγει: «Όλα αυτά ακολουθούν τη μακροχρόνια διαμάχη του Μασκ με την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς των ΗΠΑ (SEC), η οποία παρακολουθεί τις αναρτήσεις του στο Twitter για έναν πολύ προφανή λόγο: επειδή οι τελευταίες κινούν τις αγορές. Ο Μασκ υποστήριξε σε υπόμνημά του προς τη Δικαιοσύνη ότι η εποπτεία της SEC φαίνεται “υπολογισμένη με τέτοιο τρόπο που να περιορίζει την άσκηση εκ μέρους του” της ελευθερίας του λόγου».

Το μέλλον του Twitter είναι αβέβαιο, έπειτα από τη συμφωνία για την εξαγορά από τον Έλον Μασκ, δήλωσε στους εργαζόμενους της εταιρείας ο CEO, Παράγκ Αγκραουάλ.

Ο CEO της εταιρείας δέχθηκε ερωτήσεις από τους εργαζόμενους για τα σχέδια του Μασκ για την εταιρεία, την πιθανότητα για απολύσεις, όπως και για το σκεπτικό του διοικητικού συμβουλίου για τη συμφωνία. Ο Αγκραουάλ απέφυγε πολλές από αυτές τις ερωτήσεις, σύμφωνα με το Reuters, λέγοντας ότι θα πρέπει να απαντηθούν από τον Μασκ.

«Μόλις έκλεισε η συμφωνία, δεν ξέρουμε ποια κατεύθυνση θα πάρει η πλατφόρμα», απάντησε ο Αγκραουάλ. «Πιστεύω ότι όταν θα έχουμε την ευκαιρία να μιλήσουμε με τον Έλον, θα είναι μία ερώτηση που θα πρέπει να του θέσουμε», συμπλήρωσε.

Επίσης, ο CEO της εταιρείας είπε στους εργαζομένους ότι δεν υπάρχουν σχέδια για απολύσεις.

Αφήστε μια απάντηση

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More