fbpx

Επιτελικό κράτος: Οι ά(χ)ριστοι δεν μπορούν να κάνουν ούτε μία απογραφή της προκοπής

0 157

Ερώτηση προς τον υπουργό Εσωτερικών κατέθεσαν 31 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία με πρωτοβουλία του βουλευτή Ανατολική Αττικής Νάσου Αθανασίου και θέμα “Προβλήματα στη διενέργεια της απογραφής πληθυσμού 2021 – Κίνδυνος υποκαταγραφής και ανακοίνωσης μη αξιόπιστων οριστικών αποτελεσμάτων”.

Οι βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης επισημαίνουν:

– Το μεγαλύτερο πρόβλημα όμως είναι η υποκαταγραφή πληθυσμού, η οποία εκτιμάται ότι κινείται σε επίπεδα μεγαλύτερα από κάθε άλλη φορά.

– Το ζήτημα περιπλέκεται ακόμη περισσότερο, καθώς το 2022 προβλήθηκε σαν χρονιά εκλογών, οι οποίες κανονικά θα πρέπει να διεξαχθούν με τα στοιχεία της τελευταίας απογραφής με ό,τι αυτό συνεπάγεται στη διαμόρφωση του εκλογικού χάρτη της χώρας και την κατανομή των εδρών στις περιφέρειες.

– Σύμφωνα με το Σύνταγμα (άρθρο 54, παρ. 2) τα αποτελέσματα της απογραφής θεωρείται ότι έχουν δημοσιευθεί, με βάση τα στοιχεία της αρμόδιας υπηρεσίας (ΕΛΣΤΑΤ), μετά την πάροδο ενός έτους από την τελευταία ημέρα διεξαγωγής της. Καθώς υπάρχει ασάφεια σχετικά με την ημερομηνία λήξης της, ανακύπτει εύλογα το ερώτημα για την ακριβή χρονικό προσδιορισμό της αντίστοιχης συνταγματικής προθεσμίας.

– Επίσης για τους δήμους της χώρας με πληθυσμό που δεν κατέστη δυνατόν να απογραφεί, το πρόβλημα αποκτά εκρηκτικές διαστάσεις, γιατί η υποκαταγραφή του πληθυσμού τους συνεπάγεται υποχρηματοδότηση. Και ενώ μια υποκαταγραφή πληθυσμού της τάξεως του 3% θεωρείται ήδη αρκετά μεγάλη, εκτιμάται ότι τελικά έφθασε στο επίπεδο του 8%.

– Κύριες αιτίες του προβλήματος ενδέχεται να είναι η επιθυμία των πολιτών να απογραφούν στους τόπους καταγωγής τους, η άρνησή τους να δεχθούν τους απογραφείς, καθώς και το γεγονός ότι υπήρξαν αναρίθμητες περιπτώσεις κατοικιών τις οποίες ουδέποτε επισκέφθηκε κάποιος απογραφέας.

– Τα βασικότερα προβλήματα που παρατηρήθηκαν κατά τη διαδικασία οφείλονται στην υιοθέτηση ενός νέου συστήματος απογραφής χωρίς να έχει προηγηθεί η πιλοτική εφαρμογή του (δεν έγινε κανένας δοκιμαστικός έλεγχος της αποτελεσματικότητάς του), η έλλειψη επαρκούς εκπαίδευσης των απογραφέων και η απουσία ευρείας και αποτελεσματικής ενημερωτικής καμπάνιας, ώστε να γνωρίζουν οι πολίτες τα οφέλη και τη σημασία μιας επιτυχούς απογραφής πληθυσμού.

– Την περασμένη δεκαετία έχει προκύψει τεράστια μεταβολή των δημογραφικών, κοινωνικών και οικονομικών χαρακτηριστικών του πληθυσμού στη χώρα. Κανένας κρατικός σχεδιασμός ή άσκηση πολιτικής δεν μπορούν να υλοποιηθούν αποτελεσματικά σε οποιοδήποτε πεδίο χωρίς ακριβή στοιχεία και επαρκή γνώση των δεδομένων.

Κατόπιν όλων αυτών ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός:

– Ποια είναι η εκτίμηση για το χρόνο έκδοσης των οριστικών στοιχείων της απογραφής και σε ποιες ενέργειες πρόκειται να προβεί η ΕΛΣΤΑΤ ώστε να περιορίσει κατά το δυνατόν τα λάθη και να καταλήξει σε ακριβή και αξιόπιστα οριστικά αποτελέσματα της απογραφής πληθυσμού 2021;

– Ποιοι οι λόγοι της αποτυχίας και πώς μπορούν να προληφθούν σε αντίστοιχα ή ανάλογα εγχειρήματα στο μέλλον;

Αφήστε μια απάντηση

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More