fbpx

Έσοδα: Δραματική μείωση σε 9 μέρες – Άδειο το “καλάθι” της ΔΕΘ

0 200

Κίνδυνος να περιοριστεί σημαντικά ή ακόμη και να μηδενιστεί ο πρόσθετος δημοσιονομικός χώρος που προσδοκά να εξασφαλίσει για φέτος το υπουργείο Οικονομικών για να χρηματοδοτήσει πακέτο γενναίων οικονομικών ενισχύσεων και φορολογικών ελαφρύνσεων για το 2022 και το 2023. Μικρό καλάθι αναμένεται τελικά στη ΔΕΘ από τον πρωθυπουργό.

Έπεσε … ξαφνικά από τα 5,167 δισ. ευρώ στα 4,221 δισ. ευρώ το πλεόνασμα στα φορολογικά έσοδα, κατά το πρώτο επτάμηνο του τρέχοντος έτους, καθώς οι υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών προχώρησαν σε νέους υπολογισμούς και εκκαθαρίσεις που επιδείνωσαν το πολύ θετικό αποτέλεσμα που παρουσίασε πριν από 9 ημέρες!

Συγκεκριμένα, μείωσαν κατά 946 εκατομμύρια ευρώ το συνολικό ποσό των φορολογικών εσόδων που εμφανίζονται ως εισπραχθέντα την περίοδο Ιανουαρίου-Ιουλίου 2022 με αποτέλεσμα αυτά να διαμορφωθούν τελικά στα 30,148 δισ. ευρώ, αντί στα 31,094 δισ. ευρώ, που είχαν ανακοινωθεί στις 16 Αυγούστου.

Δηλαδή το υπουργείο Οικονομικών διαπίστωσε ότι τελικά τα φορολογικά έσοδα που εισπράχθηκαν στο επτάμηνο Ιανουαρίου-Ιουλίου 2022 ήταν τελικά λιγότερα κατά 942 εκατ. ευρώ από αυτά που είχε παρουσιάσει … θριαμβολογώντας στις 16 Αυγούστου!

Είναι προφανές ότι το πλεόνασμα στις εισπράξεις φόρων για το οποίο πανηγύριζε προ ολίγων ημερών η ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών ήταν μόνο στα χαρτιά και ήδη έχει αρχίσει να συρρικνώνεται καθώς τα στοιχεία αναθεωρούνται πολύ γρήγορα από τις υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών.

Μάλιστα, το μειωμένο μέσα σε 9 μέρες πλεόνασμα φορολογικών εσόδων τελικού ύψους 4,22 δισ. ευρώ, το οποίο ανακοινώθηκε πλέον ως αληθές οφείλεται κυρίως σε συγκυριακούς λόγους, όπως η πρόωρη είσπραξη των μηνιαίων δόσεων του ΕΝ.Φ.Ι.Α., η γρηγορότερη είσπραξη του φόρου εισοδήματος, η καθυστερημένη είσπραξη των τελών κυκλοφορίας οχημάτων και η… ακρίβεια. Γίνεται δε αντιληπτό ότι, όταν πλέον θα περάσουν μερικοί ακόμη μήνες, το επιπλέον ποσό φορολογικών εσόδων που θα εμφανίζεται ως εισπραχθέν φέτος θα είναι τελικά πολύ  μικρότερο και δεν θα επαρκεί για να χρηματοδοτήσει το πλήθος των νέων εκτάκτων μέτρων ενίσχυσης των νοικοκυριών, το οποίο έχει ουσιαστικά προαναγγείλει η κυβέρνηση για φέτος αλλά ούτε και το νέο πακέτο φοροελαφρύνσεων που προτίθεται να ανακοινώσει για το 2023.

Εν τέλει, η απότομη συρρίκνωση του πλεονάσματος των φορολογικών εσόδων, που έχει ήδη αρχίσει να συντελείται, αναμένεται να μειώσει σημαντικά ή ακόμη και να μηδενίσει τον πρόσθετο «δημοσιονομικό χώρο» που επιθυμεί διακαώς να διασφαλίσει η κυβέρνηση στον φετινό κρατικό προϋπολογισμό, για να εμπλουτίσει με πλήθος μέτρων εισοδηματικής ενίσχυσης και φορολογικής ελάφρυνσης των πολιτών την ομιλία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης.

Το πιο πιθανό πλέον είναι να αρχίσει σιγά σιγά το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης να διαψεύδει τις προσδοκίες των πολιτών για γενναίο πακέτο ενισχύσεων και ελαφρύνσεων το 2022 και το 2023 και το … καλάθι της ΔΕΘ να είναι τελικά πολύ … ελαφρύ.

Σύμφωνα, ειδικότερα, με τα νέα αναθεωρημένα στοιχεία εκτέλεσης του κρατικού προϋπολογισμού για την περίοδο του Ιανουαρίου – Ιουλίου 2022, τα οποία ανακοίνωσε το υπουργείο Οικονομικών:

1) Τα έσοδα της κατηγορίας «Φόροι» ανήλθαν σε 30.148 εκατ. ευρώ, αυξημένα κατά 4.221 εκατ. ευρώ ή 16,3% έναντι του στόχου που έχει περιληφθεί στην εισηγητική έκθεση του Προϋπολογισμού 2022. Στην προ 9ημέρου ανακοίνωση των ίδιων στοιχείων, τα φορολογικά έσοδα είχαν παρουσιαστεί να έχουν διαμορφωθεί στο επίπεδο των 31.094 εκατ. ευρώ, αυξημένα κατά 5.167 εκατ. ευρώ ή 19,9% έναντι του στόχου που έχει περιληφθεί στην εισηγητική έκθεση του Προϋπολογισμού 2022.

Η διαμόρφωση του πλεονάσματος των φορολογικών εσόδων στα 4.221 εκατ. ευρώ οφείλεται:

α) στην παράταση της προθεσμίας πληρωμής των τελών κυκλοφορίας μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου 2022,

β) στην ταχύτερη είσπραξη του φόρου εισοδήματος που καταβάλλεται σε δόσεις, εξαιτίας του γεγονότος ότι η εφαρμογή για την ηλεκτρονική υποβολή των φορολογικών δηλώσεων άρχισε να λειτουργεί φέτος από τα τέλη Μαρτίου ενώ πέρυσι είχε ξεκινήσει από τον Μάιο.

γ) στην είσπραξη των τριών πρώτων δόσεων του ΕΝΦΙΑ κατά τους μήνες Μάιο, Ιούνιο και Ιούλιο ενώ είχε προβλεφθεί ότι θα εισπραχθούν τους μήνες Σεπτέμβριο, Οκτώβριο και Νοέμβριο αντίστοιχα

δ) στη σημαντική αύξηση των εισπράξεων εσόδων από τον ΦΠΑ λόγω των ανατιμήσεων και της ακρίβειας.

Ειδικότερα για τους κυριότερους φόρους της κατηγορίας αυτής παρατηρούνται τα εξής:

  • Τα έσοδα από ΦΠΑ ανήλθαν σε 11.968 εκατ. ευρώ και είναι αυξημένα έναντι του στόχου κατά 1.153 εκατ. ευρώ.
  • Τα έσοδα των ΕΦΚ ανήλθαν σε 3.809 εκατ. ευρώ και είναι μειωμένα έναντι του στόχου κατά 192 εκατ. ευρώ.
  • Τα έσοδα των φόρων ακίνητης περιουσίας ανήλθαν σε 1.904 εκατ. ευρώ και είναι αυξημένα έναντι του στόχου κατά 1.245 εκατ. ευρώ εξαιτίας της είσπραξης των τριών πρώτων δόσεων του ΕΝΦΙΑ, όπως προαναφέρθηκε.
  • Τα έσοδα των φόρων εισοδήματος ανήλθαν σε 8.445 εκατ. ευρώ και είναι αυξημένα έναντι του στόχου κατά 1.053 εκατ. ευρώ.

2) Τα έσοδα της κατηγορίας «Κοινωνικές Εισφορές» ανήλθαν σε 33 εκατ. ευρώ και είναι αυξημένα κατά 1 εκατ. ευρώ έναντι του στόχου που έχει περιληφθεί στην εισηγητική έκθεση του Προϋπολογισμού 2022.

3) Τα έσοδα της κατηγορίας «Μεταβιβάσεις» ανήλθαν σε 4.172 εκατ. ευρώ αυξημένα κατά 336 εκατ. ευρώ έναντι του στόχου που έχει περιληφθεί στην εισηγητική έκθεση του Προϋπολογισμού 2022. Από το ως άνω εισπραττόμενο ποσό των 4.172 εκατ. ευρώ, ποσό ύψους 1.563 εκατ. ευρώ αφορά έσοδα ΠΔΕ, τα οποία είναι μειωμένα κατά 477 εκατ. ευρώ έναντι του στόχου.

4) Τα έσοδα της κατηγορίας «Πωλήσεις αγαθών και υπηρεσιών» ανήλθαν σε 503 εκατ. ευρώ, αυξημένα κατά 160 εκατ. ευρώ έναντι του στόχου που έχει περιληφθεί στην εισηγητική έκθεση του Προϋπολογισμού 2022.

5) Τα έσοδα της κατηγορίας «Λοιπά τρέχοντα έσοδα» ανήλθαν σε 1.989 εκατ. ευρώ, αυξημένα κατά 838 εκατ. ευρώ έναντι του στόχου που έχει περιληφθεί στην εισηγητική έκθεση του Προϋπολογισμού 2022. Εξ αυτών, ποσό 215 εκατ. ευρώ αφορά έσοδα ΠΔΕ, τα οποία είναι αυξημένα κατά 95 εκατ. ευρώ έναντι του στόχου.

6) Τα έσοδα της κατηγορίας «Πωλήσεις παγίων περιουσιακών στοιχείων» ανήλθαν σε 7 εκατ. ευρώ, αυξημένα κατά 6 εκατ. ευρώ έναντι του στόχου που έχει περιληφθεί στην εισηγητική έκθεση του Προϋπολογισμού 2022.

7) Οι επιστροφές εσόδων ανήλθαν σε 3.149 εκατ. ευρώ, αυξημένες κατά 758 εκατ. ευρώ από τον στόχο (2.391 εκατ. ευρώ).

8) Οι δαπάνες του Κρατικού Προϋπολογισμού για την περίοδο του Ιανουαρίου – Ιουλίου 2022 ανήλθαν στα 38.288 εκατ. ευρώ και παρουσιάζονται αυξημένες κατά 209 εκατ. ευρώ έναντι του στόχου (38.079 εκατ. ευρώ), που έχει περιληφθεί στην εισηγητική έκθεση του Προϋπολογισμού 2022.

Στο σκέλος του Τακτικού Προϋπολογισμού οι πληρωμές παρουσιάζονται μειωμένες έναντι του στόχου κατά 581 εκατ. ευρώ. Η εξέλιξη αυτή οφείλεται κυρίως στον ετεροχρονισμό των πληρωμών των εξοπλιστικών προγραμμάτων κατά 670 εκατ. ευρώ. Μειωμένες παρουσιάζονται και οι πληρωμές για καταπτώσεις εγγυήσεων κατά 392 εκατ. ευρώ. Αντίθετα αυξημένες πληρωμές σε σχέση με τους στόχους παρατηρούνται κυρίως στις επιχορηγήσεις σε ΟΚΑ (κατά 559 εκατ. ευρώ).

Οι πληρωμές στο σκέλος των επενδυτικών δαπανών ανήλθαν στα 5.350 εκατ. ευρώ, παρουσιάζοντας αύξηση κατά 789 εκατ. ευρώ σε σχέση με τον στόχο των 4.561 εκατ. ευρώ.

Για την περίοδο του Ιανουαρίου – Ιουλίου 2022 οι δαπάνες του κρατικού προϋπολογισμού παρουσιάζονται μειωμένες, σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2021, κατά 1.195 εκατ. ευρώ.

9) Στο ισοζύγιο του κρατικού προϋπολογισμού παρουσιάστηκε έλλειμμα ύψους 4.585 εκατ. ευρώ έναντι στόχου για έλλειμμα 9.180 εκατ. ευρώ που έχει περιληφθεί για το αντίστοιχο διάστημα του 2022 στην εισηγητική έκθεση του προϋπολογισμού 2022 και

Το πρωτογενές αποτέλεσμα διαμορφώθηκε σε έλλειμμα ύψους  1.161 εκατ. ευρώ, έναντι στόχου για πρωτογενές έλλειμμα 5.808 εκατ. ευρώ και πρωτογενούς ελλείμματος 9.063 εκατ. ευρώ για την ίδια περίοδο το 2021.

Αφήστε μια απάντηση

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More