fbpx

Εθνική Τράπεζα – Eurobank: Τι αλλάζει στα σχέδια τους για το 2022

0 228

Σε σημαντική αναθεώρηση των εκτιμήσεων τους για την πορεία των μεγεθών Εθνικής Τράπεζας και Eurobank προχωρούν οι διοικήσεις των δύο τραπεζών μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων για το πρώτο εξάμηνο.

Όπως προκύπτει από τις δηλώσεις των επικεφαλής των δύο χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων, αν δεν υπάρξει κάποια μεγάλη αρνητική έκπληξη το 2022 θα κλείσει με σαφή βελτίωση των μεγεθών στα βασικά σημεία τους αν και ένα μεγάλο μέρος από αυτά οφείλεται σε έκτακτα και μη επαναλαμβανόμενα κέρδη.

Ειδικότερα και ανά τράπεζα:

ΕΘΝΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ

Η Τράπεζα στο α΄ 6μηνο του 2022 εμφάνισε κέρδη 546 εκατ μαζί με διακοπείσες δραστηριότητες ή 490 εκατ κέρδη που αφορούν τις συνεχιζόμενες δραστηριότητες.
Από τα 546 εκατ κέρδη τα 360 εκατ επιτεύχθηκαν στο α΄ τρίμηνο και τα 186 εκατ στο β΄ τρίμηνο του 2022. Η συμπεριφορά των προμηθειών ήταν σταθερή έφθασαν τα 170 εκατ εκ των οποίων 86 εκατ στο β’ τρίμηνο έναντι 85 εκατ στο α΄ τρίμηνο 2022. Τα έκτακτα έσοδα διαμορφώθηκαν στα 301 εκατ ευρώ από 449 εκατ στο α΄ 6μηνο του 2021.

Η βελτίωση στα NPEs συνεχίζεται αφού ο δείκτης NPEs ratio ανήλθε στο 6,3% ή 2,1 δισεκ. ευρώ. Αξίζει να σημειωθεί  ότι ο δείκτης coverage ratio NPEs δηλαδή ο δείκτης κάλυψης με προβλέψεις ανήλθε σε 80,3% που είναι μακράν ο υψηλότερος στον κλάδο…

Το μέσο σταθμισμένο ενεργητικό διαμορφώνεται στα 35,1 δισεκ. ευρώ ενώ ο δείκτης MREL για τις ελάχιστες κεφαλαιακές απαιτήσεις στο 19,1% με 2% senior preferred.  Η Εθνική εμφανίζει 54,3 δισεκ. καταθέσεις και 79,44 δισεκ. ενεργητικό.

Μιλώντας με τους αναλυτές ο Παύλος Μυλωνάς διευθύνων σύμβουλος της Τράπεζας ανέφερε ότι   η διοίκηση της Εθνικής, προχώρησε σε αναθεώρηση προς τα πάνω των στόχων της για τα καθαρά έσοδα από τόκους του 2022, τα οποία στο πρώτο εξάμηνο ανήλθαν στα 600 εκατ. ευρώ, διατηρώντας σταθερό το guidance για την οργανική κερδοφορία. Έτσι, ενώ μέχρι τώρα προέβλεπε πως θα υποχωρήσουν κατά 8% σε σχέση με πέρσι, πλέον προβλέπει πως θα μπορέσουν να ανέλθουν στα ίδια με τα περσινά επίπεδα.

Ο Παύλος Μυλωνάς, ανέφερε πως για τις πρώτες 50 μ.β. αύξησης επιτοκίων, η αύξηση των καθαρών εσόδων από τόκους θα είναι 70 εκατ. ευρώ, ενώ εφόσον τα επιτόκια αυξηθούν σωρευτικά κατά 100 μ.β προστίθενται επιπλέον 120 εκατ. ευρώ. Σε περίπτωση που η αύξηση των επιτοκίων φτάσει τις 150 μ.β. σωρετικά, το ετήσιο όφελος για την Εθνική θα ανέλθει στα  290 εκατ. ευρώ. Όσο για τα καθαρά έσοδα από προμήθειες, η Εθνική τράπεζα αναθεωρεί την πρόβλεψη από αύξηση 10% σε 15% για το 2022.

Μιλώντας για την ελληνική οικονομία, ο κ. Μυλωνάς εξήγησε πως η εξάρτηση της Ελλάδας από τη Ρωσία είναι χαμηλή, ενώ εκτίμησε πως τα μέτρα στήριξης της κυβέρνησης θα καλύπτουν τα 2/3 της μείωσης του διαθέσιμου εισοδήματος από την ενεργειακή κρίση.  Ταυτόχρονα, αναμένεται να υπάρξει στήριξη της οικονομίας από την καλή πορεία του τουρισμού. ενώ η αύξηση των κερδών των ελληνικών επιχειρήσεων προσφέρει περιθώρια να καλυφθούν οι πιέσεις.

EUROBANK

Την θετική έκπληξη στον κλάδο κάνει η Eurobank αφού για το  α΄ 6μηνο του 2022 εμφάνισε κέρδη 940,7 εκατ ή 760 εκατ καθαρά λόγω εκτάκτων κερδών ύψους 627 εκατ ευρώ. Τα προ προβλέψεων έσοδα ή PPI διαμορφώθηκαν στα 1,078 δισεκ. ενώ οι προβλέψεις για προβληματικά δάνεια ανήλθαν σε 125,8 εκατ.

Η Eurobank εμφάνισε NPEs 5,9% είναι η πρώτη τράπεζα που σπάει το φράγμα του 6% με τα συνολικά προβληματικά ανοίγματα να διαμορφώνονται σε 2,5 δισεκ. και τα καθαρά NPEs σε μόλις 700 εκατ. Ο δείκτης κάλυψης μη εξυπηρετουμένων ανοιγμάτων με προβλέψεις coverage ratio διαμορφώθηκε σε 71,5% είναι η δεύτερη καλύτερη επίδοση μετά την Εθνική Τράπεζα. Με βάση αυτά τα μεγέθη είναι σχεδόν σίγουρο ότι ο SSM  θα επιτρέψει στην Eurobank να διανείμει μέρισμα το 20% των κερδών της για την χρήση 2022.

Αναφερόμενος στις επιδόσεις αυτές κατά την τηλεδιάσκεψη με τους αναλυτές ο Φωκίων Καραβίας διευθύνων σύμβουλος της Τράπεζας ανακοίνωσε ότι προχωρά σε αναβάθμιση των στόχων για το τρέχον έτος.  Συγκεκριμένα η πιστωτική επέκταση των  2,9 δισ. ευρώ οδηγεί στην αναθεώρηση της  απόδοσης ίδιων κεφαλαίων στο 11% από 10%,  το Core PPI άνω του 1 δισ. ευρώ, ο συνολικός δείκτης κεφαλαιακής επάρκειας στο 17%.

«Ξεπεράσαμε τους στόχους μας  σε κάθε τομέα δραστηριότητας» ανέφερε χαρακτηριστικά ο CEO, Φωκίων Καραβίας και συμπλήρωσε πως λόγω της ισχυρής απόδοσης, έχει ξεκινήσει εποικοδομητικός διάλογος με τον επόπτη σχετικά με την διανομή μερίσματος για την χρήση του 2022, που ενισχύεται και από τα αναμενόμενα κέρδη για φέτος.

Απαντώντας σε ερωτήσεις για την πιστωτική επέκταση τα στελέχη της τράπεζας ανέφεραν ότι υπάρχει  ισχυρή ζήτηση για δάνεια από τις εταιρείες ενέργειας, τουρισμού, Real Estate καθώς και για κοινοπρακτικά δάνεια ενώ  τα δάνεια του ταμείου ανάκαμψης θα επηρεάσουν τον ισολογισμό της τράπεζας από το 2023. Σε ότι αφορά τη δημιουργία Κόκκινων Δανείων «νέας γενιάς» (το πρώτο εξάμηνο τα  ΝPES αυξήθηκαν κατά 32 εκατ. ευρώ) ο κ. Καραβίας σημείωσε πως «η κατάσταση είναι διαχειρίσιμη και τα ποσά μικρά λόγω και της κυβερνητικής στήριξης ύψους 10 δισ. ευρώ, της χαμηλότερης ανεργίας, αλλά και της αύξησης των μισθών».

Όπως είπε τα  περισσότερα στεγαστικά δάνεια τα τελευταία 2 -3 χρόνια είναι σταθερού επιτοκίου, ενώ στα προηγούμενα στεγαστικά (10ετίας ) η επίδραση από τα επιτόκια θα είναι λιγότερη από 5%. Εντούτοις τόνισε ότι  ότι «η τράπεζα παραμένει ανήσυχη λόγω του αυξημένου κόστους ενέργειας και του υψηλού πληθωρισμού».

Τέλος η επίδραση στις καταθέσεις από την αύξηση του επιτοκίου από -50% στο 0% είναι 70 εκατ. ευρώ ετησίως, από το 0% στο 0,50% 130 εκατ. ευρώ το χρόνο και αν αυξηθούν περαιτέρω κατά 1% στα 300 εκατ. ευρώ.

Αφήστε μια απάντηση

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More