fbpx

Εθνική Τράπεζα: Ισχυρές γραμμές άμυνας απέναντι στην κρίση

0 156

Με ενισχυμένες τις άμυνες της έναντι των περίπλοκων συνθηκών που επικρατούν στην οικονομία τόσο στην Ελλάδα όσο και διεθνώς, η Εθνική Τράπεζα εξακολουθεί να κινείται εντός των στόχων της και δεν δείχνει να ανησυχεί ιδιαίτερα.

Ο διευθύνων σύμβουλος της ΕΤΕ Παύλος Μυλωνάς απευθυνόμενος στους αναλυτές την Παρασκευή μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων του α΄ τριμήνου πως δεν αναμένεται μεταβολή στην κερδοφορία από τους κινδύνους που προκαλεί ο υψηλός πληθωρισμός και η ενεργειακή κρίση, καθώς οι αρνητικές επιπτώσεις αντισταθμίζονται από τις θετικές.

Την τάση αυτή επιβεβαίωσαν τα μεγέθη του τριμήνου: Όπως δείχνουν τα μέχρι τώρα δεδομένα, το τρέχον έτος η αύξηση της κερδοφορίας θα φτάσει το 9%, η καθαρή πιστωτική επέκταση θα κυμανθεί μεταξύ 1,5-2 δισ. ευρώ, τα κόκκινα δάνεια θα μειωθούν κάτω του 6%, ενώ ο δείκτης κεφαλαιακής επάρκειας θα κυμανθεί στα επίπεδα του 15-16%.

Στους άμεσους στόχους της διοίκησης παραμένει η καταβολή μερίσματος για τα κέρδη του 2022, αν και όπως ανέφερε κ. Μυλωνάς το ποσοστό θα είναι αρχικά της τάξης του 15%, υπό την επιφύλαξη των αποφάσεων από τις αρμόδιες εποπτικές αρχές.

Σύμφωνα με όσα ανέφερε ο CEO της ΕΤΕ η Τράπεζα παρακολουθεί στενά τα στοιχεία γύρω από τη δημιουργία κόκκινων δανείων, χωρίς να υποτιμά το ζήτημα. Κατά το πρώτο τρίμηνο, το απόθεμα των κόκκινων δανείων έπεσε στα 2 δισ. από 2,1 δισ. το δ’ τρίμηνο του 2021 και σχετικός δείκτης NPE υποχώρησε στο 6,5%. Τα νέα κόκκινα δάνεια ανήλθαν σε 91 εκατ. ευρώ, ωστόσο υπήρξε καθαρή μείωση των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων κατά 127 εκατ. ευρώ, χάρη και στην τιτλοποίηση Frontier αλλά και σε πωλήσεις εκτός του συστήματος «Ηρακλής».

Η τιτλοποίηση Frontier κόστισε περίπου 1 ποσοστιαία μονάδα στο επιτοκιακό περιθώριο, ωστόσο χάρη στην ισχυρή ζήτηση για δάνεια, κυρίως επιχειρηματικά, η ΕΤΕ διατηρεί τον ετήσιο στόχο για καθαρή εκταμίευση δανείων 1,5-2 δισ. το 2022. Το ποσό αυτό αντιστοιχεί σε νέες εκταμιεύσεις άνω των 5 δισ. ευρώ. Μάλιστα, στο πρώτο μισό του δευτέρου τριμήνου πραγματοποιήθηκαν εκταμιεύσεις δανείων ύψους 0,8 δισ. ευρώ.

Ως προς τις επιπτώσεις από την επικείμενη αύξηση των βασικών επιτοκίων από την ΕΚΤ, η Εθνική υπολογίζει ότι μια αύξηση κατά από – 0,5% στο 0%, με αποτέλεσμα τα επιπλέον έσοδα για την Τράπεζα να είναι 80 εκατ. ευρώ. Επιπλέον άνοδος επιτοκίων κατά 50 μονάδες βάσης θα οδηγήσουν σε επιπλέον έσοδα κατά 120 εκατ. ευρώ.

Όσον αφορά στα έσοδα από προμήθειες, η μεγάλη άνοδος το α’ τρίμηνο κρίνεται από την ΕΤΕ διατηρήσιμη, καθώς πρόκειται να ενισχυθεί τα επόμενα τρίμηνα κυρίως από τη διαχείριση επενδύσεων. Στα έκτακτα κέρδη των 152 εκατ. ευρώ στο α’ τρίμηνο περιλαμβάνεται και η επίπτωση της πώλησης της Εθνικής Ασφαλιστικής. Το κόστος στα κεφάλαια από το Frontier είχε αποτυπωθεί την προηγούμενη χρήση. Μέσα στο 2022 αναμένεται να ολοκληρωθεί η δεύτερη τιτλοποίηση Frontier υψους 900 εκατ. ευρώ.

Τα λειτουργικά έξοδα το α’ τρίμηνο μειώθηκαν κατά 1% κυρίως ως αποτέλεσμα του περιορισμού του κόστους προσωπικού και αριθμού καταστημάτων. Σημειώνεται ότι στη μείωση αυτή έχει περιληφθεί και το υψηλότερο κόστος λόγω του προγράμματος εθελουσίας.

Έτσι, όπως ανέφερε ο κ. Μυλωνάς, θα επιτευχθεί ο στόχος του τριετούς σχεδίου που προβλέπει αύξηση κερδοφορίας (δείκτης αποδοτικότητας ενεργητικού ή ROE) κατά 10% και μείωση του λόγου έξοδα προς έσοδα κάτω του 50%.

Ο διευθύνων σύμβουλος της Εθνικής Τράπεζας εμφανίστηκε σχετικά αισιόδοξος και σε ότι αφορά τις εξελίξεις γύρω από τα Κόκκινα Δάνεια. Ειδικότερα για το ενδεχόμενο δημιουργίας νέων μη εξυπηρετούμενων δανείων εξαιτίας της πίεσης που προκαλεί η αύξηση του πληθωρισμού,ο Παύλος Μυλωνάς ανέφερε:

«Μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν σημάδια αθέτησης πληρωμών από τους δανειολήπτες και εκτιμώ ότι η εικόνα δεν θα αλλάξει το πρώτο εξάμηνο του 2022 με βάση τα στοιχεία που έχουμε από την συμπεριφορά τους τόσο τον Απρίλιο όσο και τον Μάιο»

Πρόσθεσε ακόμα ότι «η καλή τουριστική περίοδος αλλά και η μέση αύξηση των μισθών κατά 3% το 2022 αποτελούν δύο σημαντικούς παράγοντες στήριξης που θα συμβάλλουν στην σταθερή συμπεριφορά των δανειοληπτών. Ο CEO της τράπεζας υπογράμμισε ότι η στρατηγική περιλαμβάνει μια έκδοση ομολόγου μέχρι το τέλος της φετινής χρονιάς.

Με βάση τις προβλέψεις ο δείκτης μη εξυπηρετούμενων δανείων της Εθνικής Τράπεζας αναμένεται να πέσει κάτω από το 6% το 2022 χάρη στην τιτλοποίηση Frontier II, μέσω της οποίας θα επιτευχθεί η εξυγίανση του ισολογισμού».

Σύμφωνα με όσα ανακοινώθηκαν την Παρασκευή τα βασικά μεγέθη της ΕΤΕ διαμορφώθηκαν ως εξής:

1) Η Τράπεζα στο α΄ τρίμηνο του 2022 εμφάνισε κέρδη 208 εκατ ή 360 εκατ. μαζί με τις διακοπείσες δραστηριότητες. Οι διακοπείσες δραστηριότητες απέδωσαν 152 εκατ ευρώ.

2) Τα καθαρά επιτοκιακά έσοδα ανήλθαν στα 288 εκατ. παρουσιάζοντας οριακή μείωση σε σχέση με τα 308 εκατ. του δ’ τριμήνου του 2022.

3) Τα έσοδα από προμήθειες βελτιώθηκαν στα 85 εκατ. ευρώ.

4 )Τα έκτακτα έσοδα ανήλθαν στα 120 εκατ. Ο δείκτης κάλυψης μη εξυπηρετουμένων ανοιγμάτων με προβλέψεις έφθασε στο 81,4% που είναι ο υψηλότερος που καταγράφεται στον κλάδο.

5) Τα κεφάλαια ανέρχονται σε 5,81 δισεκ. Κεφαλαιακά η Εθνική βρίσκεται σε κορυφαίο επίπεδο σε σχέση με τον κλάδο με 17,2% συνολικό δείκτη και 4,87 δισεκ. DTA.

8 )To ενεργητικό της Εθνικής τράπεζας ανάερχεται σε 80,19 δισεκ., οι καταθέσεις σε 53,1 δισεκ. και ο δανεισμός από την ΕΚΤ στα 11,6 δισεκ.

 

Αφήστε μια απάντηση

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More