fbpx

Εξεταστική Επιτροπή συγκάλυψης

0 121

Η μάχη του απορρήτου δόθηκε στη πρωτη συνεδρίαση της Εξεταστικής Επιτροπής, με την πλειοψηφία της ΝΔ να αποφασίζει την πλήρη μυστικότητα των συνεδριάσεων της Επιτροπής, ενώ στη σημερινή συνεδρίαση θα συζητηθεί το ζήτημα της επίκλησης του απορρήτου από τους μάρτυρες που θα κληθούν να καταθέσουν.

Τη “γραμμή” για το απόρρητο των συνεδριάσεων και των μαρτύρων είχε δώσει από την παραμονή η βουλευτής της ΝΔ Ντόρα Μπακογιάννη με τις δηλώσεις της στην ΕΡΤ κάνοντας λόγο για κακούργημα και 10ετή φυλάκιση για όσους το παραβιάσουν, ιδίως για τους διοικητές της ΕΥΠ, με αποτέλεσμα ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ και ΚΚΕ να μιλήσουν για επιχείρηση “ομερτά” προκειμένου το κυβερνών κόμμα να ελέγχει απόλυτα και να “μπετονάρει” τις διαδικασίες ώστε να μην αποκαλυφθούν οι πολιτικές ευθύνες του πρωθυπουργού.

Να σημειωθεί ότι με βάση την απόφαση της πλειοψηφίας οι συνθήκες ελέγχου των εργασιών της εξεταστικής επιτροπής για το σκάνδαλο υποκλοπών θα είναι ασφυκτικό με απόρρητες συνεδριάσεις, ενώ πρακτικά δεν θα διανέμονται ούτε στα μέλη της Εξεταστικής, τα οποία θα μπορούν να διαβάζουν τα πρακτικά , με επιτήρηση ή όχι δεν έχει αποφασιστεί ακόμη, σε αίθουσα της Βουλής και να κρατούν σημειώσεις

Ο ΣΥΡΙΖΑ πρότεινε από την πλευρά του να μην μεταδίδεται από το κανάλι της Βουλής η συνεδρίαση, αλλά τα πρακτικά να δημοσιοποιούνται, εκτός των αναφορών σε ζητήματα εθνικής ασφαλείας και στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκαν το ΠΑΣΟΚ και το ΚΚΕ.

“Δια νόμου δεν προκύπτει απόρρητο ενώπιον Εξεταστικής Επιτροπής της Βουλής γιατί σε αυτήν την περίπτωση κανείς δεν θα μπορούσε να ελέγξει την ΕΥΠ” ανέφερε ο Δημήτρης Τζανακόπουλος από τον ΣΥΡΙΖΑ και χαρακτήρισε “πολιτική επιλογή” την επίκληση του απορρήτου, ενώ κατέστησε σαφές πως όποιος μάρτυρας προσπαθήσει να κρυφτεί πίσω από αυτό, τότε θα έχει διαπράξει ποινικό αδίκημα, το οποίο εδράζεται στα άρθρα 224 – 225 του Π.Κ.

“Πρόκειται για αυτοτελές ποινικό αδίκημα…” ανέφερε και συμπλήρωσε πως κανείς καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου δεν έχει υπερασπιστεί την επίκληση του απορρήτου. Παράλληλα, σημείωσε με νόημα πως “σίγουρα ο Γρηγόρης Δημητριάδης δεν μπορεί να επικαλεστεί το απόρρητο”, στέλνοντας ξεκάθαρο μήνυμα στον πρώην γ.γ. του πρωθυπουργικού γραφείου.

Νωρίτερα, η ΝΔ απέρριψε με συνοπτικές διαδικασίες την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και του ΠΑΣΟΚ για διακομματικό προεδρείο. Αποφάσισε έτσι να εκλέξει μονοκομματικό προεδρείο, με πρόεδρο τον Γιάννη Κεφαλογιάννη, αντιπρόεδρο την Άννα Μάνη- Παπαδημητρίου και γραμματέα τον Στάθη Κωνσταντινίδη. Να σημειωθεί ότι το ΠΑΣΟΚ πρότεινε για αντιπρόεδρο τον Δημήτρη Μπιάγκη, τον οποίο στήριξε και ο ΣΥΡΙΖΑ. Παράλληλα το ΠΑΣΟΚ στήριξε την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για γραμματέα την Τάνια Ελευθεριάδου.

Εξαιτίας της αλληλοστήριξης ΣΥΡΙΖΑ-ΠΑΣΟΚ για διακομματικο προεδρείο, πηγές της ΝΔ μίλησαν συμπόρευση των δύο κομμάτων ενώ παράλληλα τόνιζαν ότι η προσπάθεια να εμφανιστεί απομονωμενη η ΝΔ έπεσε στο κενό, καθώς και τα τρία μέλη της που εκλέχθηκαν στο προεδρείο έλαβαν 16 ψήφους, μία παραπάνω από τα μέλη της, που είναι 15. Να σημειωθεί ότι ο ανεξαρτητος βουλευτής Κώστας Μπογδάνος έσπευσε σύμφωνα με πληροφορίες εντός της εξεταστικής να…δείξει ότι δεν ψήφισε το μονοκομματικό προεδρέιο της ΝΔ, εν αντιθέσει με την βουλευτή της Ελληνικής Λύσης Σοφία-Χάιδω Ασημακοπουλου που οχυρώθηκε πίσω από την μυστικότητα της ψήφους.

Μετά το τέλος της συνεδρίασης οι εκπρόσωποι των κομαμ΄των δήλωσαν:

Δημήτρης Τζανακόπουλος (ΣΥΡΙΖΑ): “Δυστυχώς οι διαδικασίες της εξεταστικής επιτροπής Δεν ξεκίνησαν καλά δεν ξεκίνησαν με καλούς οιωνούς *οι αποφάσεις της κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας να απορρίψει την πρόταση του ΣυΡιζΑ και σύσσωμης της αντιπολίτευσης για πολυκομματικό προεδρείο αλλά και η πρωτοφανής απόφαση να μη διανέμονται τα πρακτικά των συνεδριάσεων στους βουλευτές και στις βουλεύτριες μέλη της εξεταστικής επιτροπής αποτελούν συντεταγμένη επιχείρηση συγκάλυψης και συσκότισης Και έρχονται σε συνέχεια των δηλώσεων της κυρίας Μπακογιάννη που στην πραγματικότητα απείλησε ευθέως όποιον μάρτυρα καταθέσει την αλήθεια και βοήθησει στην διαλεύκανση της υπόθεσης αυτής της σκοτεινής υπόθεσης με 10 ετή φυλάκιση αποδεικνύεται ότι ο κύριος Μητσοτάκης όχι μόνο δεν θέλει να χυθεί άπλετο φως αλλά θέλει να καλύψει με απόλυτο σκοτάδι την σκοτεινή αυτή ιστορία που τον εμπλέκει ευθέως και για την οποία έχει την απόλυτη πολιτική ευθύνη*

Ευαγγελία Λιακούλη (ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ): “Σήμερα η Κυβέρνηση ήρθε προσυνεννοημένα, πρότεινε και εξέλεξε ένα μονοκομματικό Προεδρείο, παρά την πρότασή μας για διακομματικό. Αυτή ήταν η πολιτική της απόφαση, καθώς σύμφωνα με τον Κανονισμό της Βουλής, υπήρχε η δυνατότητα διακομματικού Προεδρείου.
Είναι μια θλιβερή και απεγνωσμένη κίνηση.* Η Κυβέρνηση δείχνει τις προθέσεις της να κρατήσει την αλήθεια στο σκοτάδι. Δεν δίστασε μάλιστα να επιχειρήσει να κρατήσει στο σκοτάδι ακόμα και τα ίδια τα μέλη της Εξεταστικής Επιτροπής, επεκτείνοντας το απόρρητο ακόμα και για αυτά. Αυτό άλλωστε φάνηκε και από τις χθεσινές δηλώσεις της κ. Μπακογιάννη”

Νίκος Καραθανασόπουλος (ΚΚΕ): “Η θέση του ΚΚΕ είναι ότι *η συνεδρίαση της επιτροπής πρέπει ναναι δημόσια υπό την έννοια ότι δημόσια να δίνονται τα πρακτικά τα επίσημα πρακτικά της Βουλής στα κόμματα και στους δημοσιογράφους για να μπορεί να ενημερώνεται ο κόσμος για τα σοβαρά ζητήματα που συζητιούνται και αφορούν τα δικαιώματα του και τις ελευθερίες του και ιδιαίτερα το θέμα της παραβίασης του απορρήτου επικοινωνιών και επειδή ακριβώς ένα τέτοιο ευαίσθητο ζήτημα δεν μπορεί να γίνεται σε κλειστές πόρτες και να υπάρχει επιλεκτική ενημέρωση για θέματα που τυχόν μπορεί να έχουν το χαρακτήρα του απορρήτου μετά από εξέταση της επιτροπής αυτά να μη γίνονται στη δημοσιότητα και είναι θέματα που αφορούν στρατιωτικά μυστικά απόρρητα. Θεωρούμε ότι επειδή η επιτροπή έχει εξεταστικό έργο και έχει εισαγγελικές αρμοδιότητες δεν μπορεί να γίνεται η επίκληση του απόρρητου και δεν μπορεί να γίνεται η επίκληση του απορρήτου γιατί ακριβώς τότε δεν έχει κανένα νόημα η εξέταση του κάθε μάρτυρα αν κρύβεται πίσω από την λογική του απορρήτου. Δεν μπορεί να ισχύει αυτή η περίπτωση και η επιτροπή να έχει το δικαίωμα να εξέτασει χωρίς απόρρητο αλλά και να έχει πρόσβαση σε όλα τα υλικά ακόμα και σε αυτά που είναι διαβαθμισμένα γιατί δεν μπορώ να φεύγουν τέτοια υλικά και να γίνονται φέιγ βολάν ή να πηγαίνουν επιλεκτικά σε διάφορα μέσα μαζικής ενημέρωσης. Εμάς η απόφαση της πλειοψηφίας μας βρίσκει αντίθετους και δεν διευκολύνει την ουσιαστική διερεύνηση των ζητημάτων”.

Αφήστε μια απάντηση

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More