fbpx

Φ. Καραβίας: Από θέση ισχύος η Eurobank στον ενάρετο κύκλο

0 177

Τo Ουκρανικό λειτουργεί ως τροχοπέδη στα σχέδια των μεγάλων συστημικών τραπεζών να προχωρήσουν σε «ανταμοιβή» των μετόχων τους και να διανέμουν μέρισμα για την τρέχουσα χρήση. Όλα είναι ανοικτά και εξαρτώνται από την διάρκεια της κρίσης, αλλά και την γενικότερη κατάσταση που θα διαμορφωθεί στην οικονομία.

Η εκτίμηση αυτή συνάγεται από όσα είπε κατά την ενημέρωση των αναλυτών  ο διευθύνων σύμβουλος της Eurobank Φωκίων Καραβίας, από την οποία προκύπτει το συμπέρασμα ότι ο SSM πολύ δύσκολα θα μπορούσε να δεχθεί την διανομή μερίσματος εφόσον η έκρυθμη κατάσταση στη  διεθνή οικονομία συνεχιστεί κατά τους επόμενους μήνες.

Πάντως ο κ. Καραβίας εμφανίστηκε συγκρατημένα αισιόδοξος για την Τράπεζα, εκτιμώντας ότι οι συγκεκριμένοι στόχοι της, εύκολα ή  δύσκολα, θα επιτευχθούν. Ειδικότερα η Eurobank αναμένει για την τρέχουσα χρήση οργανικά κέρδη 1,1 δισ. ευρώ, σταθερή  απόδοση ιδίων κεφαλαίων ROE πάνω από 10% με στόχο τα  κεφάλαια να αυξάνονται ετησίως 100 μονάδες βάσης.

Ο κ. Καραβίας χαρακτήρισε το 2021 χρονιά-ορόσημο για την Τράπεζα: «Ολοκληρώνοντας με επιτυχία τo σχέδιο εξυγίανσης του ισολογισμού, γίναμε η πρώτη συστημική τράπεζα με μονοψήφιο δείκτη NPEs στο 6,8%, κάτι που αποτελεί σημείο καμπής για το ελληνικό τραπεζικό σύστημα μετά από 10 και πλέον χρόνια οικονομικής κρίσης.

Ταυτόχρονα, συνεχίσαμε να επιτυγχάνουμε θετικές επιδόσεις σε όλους τους τομείς. Η αύξηση του κύκλου εργασιών μας, η οποία περιλαμβάνει νέες εκταμιεύσεις δανείων 7,8 δισ. ευρώ και αύξηση καταθέσεων κατά 5,9 δισ. ευρώ έναντι του 2020, οδήγησε τα οργανικά κέρδη προ προβλέψεων υψηλότερα κατά 4% το 2021. Ως αποτέλεσμα της ισχυρής κερδοφορίας και κεφαλαιακά θετικών συναλλαγών, η κεφαλαιακή μας βάση ενισχύθηκε περαιτέρω στο 16,8%».

Και επισήμανε στη συνέχεια: «Οι τράπεζες έχουν σημαντικό ρόλο να διαδραματίσουν σε μια οικονομική ανάκαμψη που θα βασίζεται στις επενδύσεις, καθώς η Ελλάδα εξέρχεται  από μια δεκαετία απομόχλευσης. Πιστεύουμε ότι η Eurobank βρίσκεται σε θέση ισχύος, ώστε να εκμεταλλευτεί τον ενάρετο κύκλο ανάπτυξης.

Η κερδοφορία μας θα στηριχθεί στην αύξηση των δανείων, στους τομείς που παράγουν έσοδα από προμήθειες, όπου έχουμε ηγετική θέση, στη συγκράτηση του κόστους, με το επιχειρηματικό μας μοντέλο να μετατοπίζεται από τη διαχείριση, το «run the bank», στην ανάπτυξη, το «grow the bank» με αιχμή τις επενδύσεις σε ανθρώπους και τεχνολογίες.

Ταυτόχρονα, παραμένει ισχυρή η δέσμευσή μας να υποστηρίξουμε ένα μοντέλο βιώσιμης ανάπτυξης για όλους, που μπορεί να εξασφαλίσει μακροπρόθεσμη ευημερία στις χώρες και τις κοινωνίες που υπηρετούμε».

Σχετικά με την κρίση στην Ουκρανία ο διευθύνων σύμβουλος της Eurobank εκτίμησε ότι  οι άμεσες επιπτώσεις από την έκθεση της τράπεζας σε δάνεια που σχετίζονται με Ρωσία και Ουκρανία είναι 80 εκατ. ευρώ, ωστόσο υπάρχουν εξασφαλίσεις σε μετρητά και ακίνητα. Επίσης οι επιπτώσεις που αφορούν επιχειρηματική δραστηριότητα (εισαγωγές-εξαγωγές) είναι χαμηλότερες των 50 εκατ. ευρώ, που είναι επίσης εξασφαλισμένες.

Ο κ. Καραβίας στάθηκε στις επιπτώσεις από το ενεργειακό κόστος, τον πληθωρισμό, τον τουρισμό, το μακροοικονομικό περιβάλλον και τα επιτόκια. Ειδικότερα για τον τουρισμό είπε πως  η επίπτωση δεν θα είναι μεγάλη, καθώς φέτος προβλέπεται αύξηση πάνω από 80% των τουριστικών εσόδων (έναντι 61% το 2021) ενώ είναι μικρό το ποσοστό των εσόδων από τη ρωσική αγορά.

Σε ότι αφορά τα επιτόκια και ειδικά στο  euribor, η ανάλυση της Eurobank εκτιμά ότι αν κινηθεί από το -0,5% στο 0%, τότε υπάρχει θετική επίπτωση στα κέρδη κατά 60 εκατ. ευρώ. Αν κινηθεί έως το 0,5%, τότε προκύπτει επιπλέον όφελος 30 εκατ. ευρώ από το επιτοκιακό περιθώριο, ενώ για άνοδο άνω του 0,5%, τα επιπλέον κέρδη κυμαίνονται κάτω του 30%, καθώς θα αυξάνονται τα επιτόκια καταθέσεων.

Ο διευθύνων σύμβουλος της Τράπεζας πρόσθεσε επίσης στόχος είναι η καταβολή μερίσματος από το 2023, κεφαλαιακή ενίσχυση κυρίως μέσω της μείωσης του κινδύνου από τον περιορισμό των κόκκινων δανείων και της αποτελεσματικότητας, με αύξηση της κερδοφορίας ανά μετοχή κατά 13% το έτος, και  περιλαμβάνουν επενδύσεις στα ακίνητα, την τεχνολογία, το wealth management και τις διεθνείς δραστηριότητες.

Αναφερόμενος στις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας ο κ. Καραβίας είπε πως «είναι νωρίς  για να εκτιμήσουμε τον αντίκτυπο της πρόσφατης κρίσης και τόνισε ότι σε κάθε περίπτωση, τα θεμελιώδη μεγέθη για την επικράτηση του θετικού σεναρίου εξακολουθούν να ισχύουν: η ύπαρξη ενός φιλικού για επενδύσεις επιχειρηματικού περιβάλλοντος, ένας σταθερός οδικός χάρτης με βάση το Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας Ελλάδα 2.0 και επαρκείς πηγές χρηματοδότησης, που περιλαμβάνουν το NextGenEU και λοιπούς πόρους από την ΕΕ. Οι επιπτώσεις της γεωπολιτικής αναταραχής είναι πιθανό να μετριαστούν με συντονισμένα μέτρα σε ευρωπαϊκό επίπεδο».

Αφήστε μια απάντηση

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More