Φαρμακευτική δαπάνη: Ν.Δ. και ΚΙΝ.ΑΛ. ξαναγράφουν την ιστορία των Σαμαροβενιζέλων

0 4

Την ώρα που Ν.Δ. και Κίνημα Αλλαγής στήνουν το δικό τους αφήγημα περί σκευωρίας στην Προανακριτική Επιτροπή, το σκάνδαλο Novartis βοά, με αφορμή και την πολιτική των κυβερνήσεων την περίοδο 2011-2014 για το φάρμακο.

Το πρώην μέλος της Επιτροπής Τιμών Φαρμάκων, Κωνσταντίνος Ράνος, κατέθεσε χθες στην προανακριτική επιτροπή τα όσα σκανδαλώδη είχε πει στους εισαγγελείς Διαφθοράς καταγγέλλοντας εκ νέου την υπερτιμολόγηση φαρμάκων ύψους 527,7 εκατ. ευρώ, επί υπουργίας Α. Λοβέρδου, γεγονός που κατέστησε την Ελλάδα πρώτη σε κατά κεφαλήν φαρμακευτική δαπάνη στην ΕΕ.

Κατά τον κ. Ράνο, ο Νίκος Μανίας, ο οποίος ήταν υπεύθυνος επί της ουσίας  του λογισμικού τιμολόγησης φαρμάκων παρά το γεγονός ότι ο Αν. Λοβέρδος τον παρουσίαζε ως «παρατρεχάμενο», διαμόρφωνε τις τιμές των φαρμάκων και κανένας δεν μπορούσε να τις ελέγξει.

«Τις τιμές τις ετοίμαζε ο Μανίας και του παρεχόταν προστασία να μην τις δει κανείς. Όλες οι κυβερνήσεις με έπαιρναν για σύμβουλο για τις τιμές των φαρμάκων, αλλά δυστυχώς δεν με άκουγε κανείς. Αν έβγαινα στον Τύπο με τα σημειώματα που έδινα στον Αν. Λοβέρδο και τα οποία απέρριψε, νόμιζα ότι θα έκανα κακό. Ο Αν. Λοβέρδος μου έχει κάνει μήνυση για συκοφαντική δυσφήμιση» είπε σύμφωνα με πληροφορίες στην Επιτροπή.

Αφού σημείωσε ότι το 2011 η Ελλάδα ήταν πρώτη στην Ευρώπη και τρίτη στον κόσμο στην κατά κεφαλήν φαρμακευτική δαπάνη, περιέγραψε το πρωτοφανές «επεισόδιο»  με την παρέμβαση του τότε υπουργού Υγείας, Άδωνι Γεωργιάδη, στην Επιτροπή Τιμών Φαρμάκων, η οποία οδήγησε στην αλλαγή της απόφασης της Επιτροπής με την εισαγωγή τελικά 30 φαρμάκων που φέρονται να συνδέονται με το «Hanvard Project» της Novartis.

«Είχαμε πάρει ομόφωνη απόφαση να κοπούν 30 φάρμακα (από το δελτίο τιμών φαρμάκων). Ο σύμβουλος του κ. Γεωργιάδη, κ. Καραθάνος, ενημέρωσε αμέσως τον υπουργό. Λίγη ώρα μετά ήρθε στην αίθουσα ο κ. Γεωργιάδης. «Τι είναι αυτά, θέλω άλλη απόφαση» είπε ο κ. Γεωργιάδης. Σε λίγα λεπτά, όλοι άλλαξαν απόφαση και έμεινα μόνος» κατέθεσε ο μάρτυρας.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More