fbpx

Fuel Pass: Από 45 έως 100 ευρώ η επιδότηση για 3,1 εκατ. νοικοκυριά

Αναλυτικοί πίνακες και παραδείγματα

0 138

Τα ποσά είναι αυξημένα κατά 15 έως 45 ευρώ. Ποια είναι τα εισοδηματικά κριτήρια για τη χορήγηση της ενίσχυσης. Δικαιούχοι ακόμη και φορολογούμενοι με ηλεκτροκίνητα οχήματα. Από 0,40 έως 0,60 ευρώ το λίτρο η έκπτωση στην αντλία για όσους έχουν πετρελαιοκίνητα αυτοκίνητα. Bonus 15 ευρώ, σε όσους λάβουν το ποσό μέσω κάρτας.

Επιδότηση κλιμακούμενη από 45 έως 100 ευρώ θα εισπράξουν στο τέλος του επομένου μήνα περίπου 3,1 εκατομμύρια φορολογούμενοι για ποσότητα 180 λίτρων αμόλυβδης βενζίνης ή πετρελαίου κίνησης που θα καταναλώσει έκαστος κατά την τρίμηνη περίοδο Ιουλίου-Σεπτεμβρίου 2022. Τα ποσά της νέας αυτής έκτακτης ενίσχυσης είναι αυξημένα κατά 15 έως 45 ευρώ ή κατά 50% έως 81,82% σε σύγκριση με αυτά που καταβλήθηκαν για το τρίμηνο Απριλίου-Ιουνίου 2022.

Δικαιούχος της επιδότησης είναι κάθε μόνιμος κάτοικος Ελλάδος, κάτοχος ενός οχήματος, Ι.Χ. αυτοκινήτου ή δικύκλου, βενζινοκίνητου, πετρελαιοκίνητου ή ακόμη και ηλεκτροκίνητου, εφόσον το ετήσιο οικογενειακό εισόδημα που δήλωσε ή θα έχει δηλώσει στην Εφορία για το έτος 2021 δεν υπερβαίνει το όριο των 30.000 ευρώ προσαυξανόμενο κατά 3.000 ευρώ για τη σύζυγο και κάθε ένα εξαρτώμενο τέκνο. Σε κάθε περίπτωση, το ανώτατο όριο ετησίου οικογενειακού εισοδήματος δεν μπορεί να είναι μεγαλύτερο από 45.000 ευρώ. Όποιος εκ των δικαιούχων δεχθεί να λάβει την επιδότηση μέσω ηλεκτρονικής τραπεζικής κάρτας θα λάβει ποσό προσαυξημένο κατά 15 ευρώ σε σύγκριση με το ποσό που θα λάβει, για ίδιας κατηγορίας όχημα, όποιος αιτηθεί τα χρήματα μέσω τραπεζικού λογαριασμού (κατά την προηγούμενη περίοδο εφαρμογής του μέτρου η προσαύξηση αυτή είχε καθοριστεί στα 5 ευρώ).

Επιπλέον, τον Ιούλιο η κυβέρνηση θα συνεχίσει να επιδοτεί με 0,12 ευρώ το λίτρο τις χονδρικές τιμές πώλησης του πετρελαίου κίνησης (diesel), με όφελος για τους τελικούς καταναλωτές άλλα 0,15 ευρώ για κάθε λίτρο πετρελαίου που θα αγοράζουν από τα πρατήρια. Εκτιμάται ότι, με τις δύο αυτές κατηγορίες επιδοτήσεων, κάθε κάτοχος πετρελαιοκίνητου Ι.Χ, αυτοκινήτου θα έχει συνολική έκπτωση, κλιμακούμενη από 0,40 έως 0,605 ευρώ το λίτρο στην τελική τιμή του πετρελαίου κίνησης!

Συνολικά, περίπου 3.100.000 νοικοκυριά υπολογίζεται ότι θα λάβουν τον Ιούλιο επιδοτήσεις συνολικού ύψους 315 εκατ. ευρώ, προκαταβολικά εν μέρει, για τα καύσιμα που θα καταναλώσουν την περίοδο Ιουλίου – Σεπτεμβρίου 2022.

Αναλυτικά, τα νέα μέτρα για την αντιμετώπιση της ακρίβειας στα καύσιμα, που ανακοινώθηκαν χθες από την κυβέρνηση, προβλέπουν:

1) Συνέχιση της επιδότησης στην κατανάλωση καυσίμων μέσω κάρτας (fuel pass): Θα χορηγηθεί τον μήνα Ιούλιο επιδότηση καυσίμων (αμόλυβδης βενζίνης και πετρελαίου κίνησης) που θα καλύπτει το αυξημένο κόστος των καταναλώσεων τριών μηνών (Ιουλίου, Αυγούστου και Σεπτεμβρίου). Το μέτρο θα έχει τα ακόλουθα χαρακτηριστικά:

Επιλέξιμα θα είναι φυσικά πρόσωπα (συμπεριλαμβανομένων και των ελευθέρων επαγγελματιών), φορολογικοί κάτοικοι Ελλάδος, με δηλωθέν οικογενειακό εισόδημα έως 30.000 ευρώ προσαυξανόμενο κατά 3.000 ευρώ για κάθε επιπλέον μέλος του νοικοκυριού και μη δυνάμενο να υπερβεί τα 45.000 ευρώ.

Συγκεκριμένα, τα εισοδηματικά όρια θα είναι τα εξής:

– 30.000 ευρώ για κάθε άγαμο

– 33.000 ευρώ για κάθε ζευγάρι εγγάμων συζύγων ή για κάθε ζευγάρι συναψάντων σύμφωνο συμβίωσης

– 36.000 ευρώ για κάθε ζευγάρι με ένα εξαρτώμενο τέκνο

– 39.000 ευρώ για κάθε ζευγάρι με δύο εξαρτώμενα τέκνα

– 42.000 ευρώ για κάθε ζευγάρι με τρία εξαρτώμενα τέκνα

– 45.000 ευρώ για κάθε ζευγάρι με τέσσερα ή περισσότερα εξαρτώμενα τέκνα.

Η επιδότηση θα δοθεί με τη μορφή ηλεκτρονικής κάρτας, η οποία θα μπορεί να χρησιμοποιείται στα πρατήρια βενζίνης, ενώ για τους πολίτες που δεν έχουν δυνατότητα χρήσης smartphone, το ποσό θα κατατεθεί σε τραπεζικό λογαριασμό της επιλογής τους.

Όσοι επιλέξουν τη χρήση της ηλεκτρονικής κάρτας δικαιούνται ενίσχυση προσαυξημένη κατά 15 ευρώ σε σύγκριση με αυτήν που θα ισχύει για όσους προτιμήσουν την κατάθεση των χρημάτων της επιδότησης στους τραπεζικούς τους λογαριασμούς.

Για να δοθεί η ενίσχυση το φυσικό πρόσωπο θα δηλώνει, στην ηλεκτρονική πλατφόρμα που ήδη έχει δημιουργηθεί στην ψηφιακή πύλη gov.gr , το όχημα για το οποίο επιθυμεί να λαμβάνει την ενίσχυση και επί του οποίου θα πρέπει να έχει κάποιο ποσοστό συνιδιοκτησίας ή συμβόλαιο μακρoχρόνιας μίσθωσης. Η επιδότηση θα ισχύει για ένα μόνο όχημα του αιτούντος, είτε Ι.Χ. αυτοκίνητο είτε δίκυκλο. Δικαιούχος θα είναι κάθε κάτοχος ενός Ι.Χ. αυτοκινήτου, είτε βενζινοκίνητου, είτε πετρελαιοκίνητου είτε ηλεκτροκίνητου! Ουσιαστικά, κάθε όχημα μπορεί να δηλωθεί από ένα μόνο φυσικό πρόσωπο και κάθε φυσικό πρόσωπο μπορεί να δηλώνει μόνο ένα όχημα. Απαραίτητη προϋπόθεση είναι το όχημα να έχει τεθεί σε κυκλοφορία και να είναι ασφαλισμένο.

Η επιδότηση για το Ι.Χ. αυτοκίνητο θα αφορά 60 λίτρα καυσίμου μηνιαίως και θα ισούται με 0,36 ευρώ το λίτρο, δηλαδή θα είναι αυξημένη κατά 64% περίπου σε σύγκριση με αυτήν που είχε εγκριθεί την πρώτη φορά εφαρμογής του μέτρου. Συνεπώς η επιδότηση για τους τρεις μήνες θα είναι αυξημένη από τα 40 στα 65 ευρώ.

Ειδικά για τους πολίτες που έχουν κύρια κατοικία σε νησιωτική περιοχή η επιδότηση του Ι.Χ. για τους τρεις μήνες θα ανέρχεται σε 85 ευρώ (0,472 ευρώ το λίτρο), θα είναι δηλαδή αυξημένη κατά 35 ευρώ.

Για ιδιοκτήτες μοτοσυκλετών που κατοικούν στην ηπειρωτική Ελλάδα, η επιδότηση θα ανέρχεται σε 45 ευρώ (0,25 ευρώ ανά λίτρο), ενώ για όσους διαμένουν μόνιμα σε νησιωτική περιοχή η ενίσχυση θα φθάνει τα 55 ευρώ (0,305 ευρώ ανά λίτρο).

Τα παραπάνω ποσά θα καταβάλλονται προσαυξημένα κατά 15 ευρώ για όσους δικαιούχους επιλέξουν να λάβουν την επιδότηση μέσω ηλεκτρονικής κάρτας.

2) Συνέχιση της επιδότησης του πετρελαίου εσωτερικής καύσης (diesel). Θα εξακολουθήσει και τον Ιούλιο να επιδοτείται από τον κρατικό προϋπολογισμό η τιμή πώλησης του πετρελαίου εσωτερικής καύσης (diesel), που καταναλώνεται στην εσωτερική αγορά. Η επιδότηση παραμένει στα 0,12 ευρώ το λίτρο. Θα καταβάλλεται στην πηγή, έτσι ώστε το όφελος στην τελική τιμή (συνυπολογίζοντας το ΦΠΑ) να ανέλθει στα 0,15 ευρώ το λίτρο.

Δείτε εδώ αναλυτικά παραδείγματα

Αφήστε μια απάντηση

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More