fbpx

G7: Πακτωλός δισεκατομμυρίων για την ενίσχυση της Ουκρανίας

0 92

Οι υπουργοί Οικονομικών της Ομάδας των επτά κυριότερων βιομηχανικών κρατών παγκοσμίως (G7) θα δεσμευτούν για την παροχή και νέας βοήθειας προς την Ουκρανία, αξίας πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων και θα υποσχεθούν αρκετά κεφάλαια για να διατηρηθεί στη ζωή η κατεστραμμένη από τον πόλεμο οικονομία της χώρας για όσο διάστημα συνεχίζεται ο πόλεμος με τη Ρωσία.

Οι υπουργοί Οικονομικών και οι διοικητές των κεντρικών τραπεζών από ΗΠΑ, Ιαπωνία, Καναδά, Βρετανία, Γερμανία, Γαλλία και Ιταλία συζητούν επίσης τα επόμενα βήματα όσον αφορά τις κυρώσεις κατά της Ρωσίας προκειμένου να πιέσουν το Κρεμλίνο να τερματίσει τον πόλεμο που ξεκίνησε στις 24 Φεβρουαρίου.

Σε ένα προσχέδιο της ανακοίνωσης της G7 που αναμένεται να δοθεί αργότερα οι αξιωματούχοι αναφέρουν ένα ποσό της τάξης των 18,4 δισ. δολ. σε πρόσθετη στήριξη προς τον προϋπολογισμό της Ουκρανίας φέτος, μαζί με 9,2 δισ. δολ. από παλαιότερες δεσμεύσεις τους.

“Το μήνυμα που στέλνουμε είναι ‘Στηρίζουμε την Ουκρανία'”, δήλωσε την Πέμπτη η υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ, Janet Yellen. “Θα συγκεντρώσουμε τους πόρους που χρειάζονται για να το κάνουμε αυτό”, πρόσθεσε.

Οι σημερινές συζητήσεις θα επικεντρούν επίσης στον κίνδυνο να ξεσπάσουν νέες κρίσεις χρέους από τη ραγδαία αύξηση των τιμών στα τρόφιμα και την ενέργεια, στην πρόοδος που έχει σημειωθεί στη μεταρρύθμιση της φορολογίας των εταιρειών σε παγκόσμιο επίπεδο, στις προσπάθειες για τη μετάβαση σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας αλλά και στην τρέχουσα κατάσταση της πανδημίας.

Οι αξιωματούχοι της G7 συζητούν επίσης προτάσεις για τη μείωση των εσόδων της Ρωσίας από τις εξαγωγές ενέργειας, μεταξύ των άλλων και με το σταδιακό εμπάργκο που έχει προτείνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, διαμορφώνοντας ένα καρτέλ των αγοραστών ώστε να μπουν ανώτατα όρια στις τιμές του ρωσικού αργού και δασμοί στο ρωσικό πετρέλαιο.

Η τελευταία πρόταση παρουσιάστηκε από τις ΗΠΑ σαν ένας τρόπος να περιοριστούν τα κέρδη της Μόσχας από το πετρέλαιο, ενώ θα διασφαλίζεται ταυτόχρονα ότι θα διατηρηθούν οι προμήθειες στην αγορά για να αποφευχθεί ένα ράλι των τιμών.

“Δεν έχουμε ακόμα καταλήξει σε μια ξεκάθαρη στρατηγική”, δήλωσε η Yellen σχολιάζοντας τις συζητήσεις.

Ένας άλλος αξιωματούχος της G7 ανέφερε ότι τα ανώτατα όρια στις τιμές και οι δασμοί είναι προβληματικές προτάσεις καθώς οι παραγωγοί θα έχουν λίγα κίνητρα να συμμορφωθούν και οι καταναλωτές ενδεχομένως να επωμιστούν όλο το επιπλέον κόστος στο τέλος.

Στο προσχέδιο, η G7 καλωσορίζει την πρόταση της Επιτροπής για δανεισμό ύψους 9 δισ. ευρώ στην Ουκρανία. Σημειώνει επίσης ότι η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης, και ο Διεθνής Οργανισμός Χρηματοδότησης σχεδιάζουν να διαθέσουν υποστήριξη αξίας 3,4 δισ. δολ. αν και δεν είναι ξεκάθαρο αν αυτό περιλαμβάνεται στο πακέτο των 18,4 δισ. δολ.

Η Yellen σημείωσε εξάλλου ότι το αμερικανικό Κογκρέσο πέρασε με μεγάλη πλειοψηφία το πακέτο των 40 δισ. δολ. για την Ουκρανία, με τα 7,5 δισ. δολ. να κατευθύνονται σε νέα οικονομική βοήθεια.

Οι υπουργοί Οικονομικών και κεντρικοί τραπεζίτες της G7 θα εξετάσουν και το θέμα του πληθωρισμού και θα συζητήσουν πώς μπορεί να αυξηθεί η πίεση στη Ρωσία από τις κυρώσεις χωρίς να προκληθεί ύφεση.

“Οι κεντρικές τράπεζες της G7 παρακολουθούν στενά τον αντίκτυπο από τις πιέσεις στις τιμές και τις πληθωριστικές προσδοκίες και θα συνεχίσουν να προσαρμόζουν με τον κατάλληλο τρόπο το ρυθμό της σύσφιξης της νομισματικής πολιτικής με βάση τα εισερχόμενα στοιχεία”, σημειώνεται στο προσχέδιο.

Αυτό θα διασφαλίσει ότι “οι πληθωριστικές πληθωριστικές θα παραμείνουν σταθεροποιημένες, ενώ την ίδια στιγμή θα δίνεται προσοχή για την προστασία της ανάκαμψης και τον περιορισμό πιθανών αρνητικών διασυνοριακών επιπτώσεων”.

Αφήστε μια απάντηση

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More