fbpx

Γαλλία: Σύμβουλος του Ανδρουλάκη αποστόμωσε τον Λοβέρδο

0 174

“Εσωκομματικό αντίπαλο” στα ζητήματα εξωτερικής πολιτικής έχει να αντιμετωπίσει πλέον ο τομεάρχης Εξωτερικών του Κινήματος Αλλαγής Ανδρέας Λοβέρδος. Πρόκειται για τον καθηγητή Σωτήρη Σέρμπο, ο οποίος το τελευταίο διάστημα παρεμβαίνει για τις διεθνείς εξελίξεις και τα ζητήματα εξωτερικής πολιτικής, εκφράζοντας προφανώς πιο…”αυθεντικά” τις απόψεις του προέδρου του ΚΙΝ.ΑΛΛ. Νίκου Ανδρουλάκη εκ μέρους της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του κόμματος.

Για παράδειγμα χθες με αφορμή τις γαλλικές προεδρικές εκλογές ο κ. Λοβέρδος έσπευσε να δηλώσει “Η νίκη του Emmanuel Macron στη Γαλλία στέλνει παντού μηνύματα ελπίδας, στα κράτη-μέλη της ΕΕ και στους πολίτες τους. Τώρα, στον δεύτερο γύρο, θα δοθεί η μάχη κατά του λαϊκισμού και της ακροδεξιάς, με την ελπίδα και την προσδοκία να είναι κι αυτή νικηφόρα”, τονίζοντας “Από την παρατήρηση, ωστόσο, του αποτελέσματος προκύπτει πως η πλειοψηφία των Γάλλων στέκεται επικριτικά απέναντι στην ΕΕ και στις πολιτικές της. Μετά το Brexit και οι Γάλλοι εκφράζουν ακόμη μία φορά δυσφορία και αντίθεση. Η διαφαινόμενη νίκη του Macron δεν πρέπει να κρύψει τις ατέλειες, τις ελλείψεις, τα προβλήματα του σημερινού ευρωπαϊκού status quo, καθώς και την αλαζονεία και τις ανεπάρκειες των ηγετών που το εκφράζουν”.

Λίγη ώρα αργότερα με ανάρτηση του στα social media ο καθηγητής Διεθνούς Πολιτικής Σωτήρη Σέρμπου, συμβούλος επί θεμάτων εξωτερικής πολιτικής της Κ.Ο. του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής σχολίασε το αποτέλεσμα του πρώτου γύρου των γαλλικών εκλογών, λέγοντας: “Τα αποτελέσματα του πρώτου γύρου των γαλλικών προεδρικών εκλογών επιβεβαιώνουν τις ισχυρές μετατοπίσεις της Δεξιάς και της Αριστεράς στα άκρα του γαλλικού πολιτικού χάρτη. Στο πλαίσιο συγκρότησης μιας νέας δομής τριών πόλων. Με τον Γάλλο πρόεδρο να παραμένει ο κυρίαρχος εκφραστής του πολιτικού κέντρου. Επιπλέον, η αυξημένη δυσαρέσκεια των Γάλλων πολιτών, εντείνει τις κοινωνικές διαιρέσεις και ενισχύει την πόλωση στον άξονα ασφάλεια – ανισότητες – ακρίβεια αποκαθηλώνοντας το παλαιό πολιτικό πλαίσιο. Ταυτόχρονα, οι κλιμακούμενες οικονομικές επιπτώσεις εξαιτίας της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, αυξάνουν τα βάρη που καλούνται να σηκώσουν τόσο η μεσαία τάξη όσο και κυρίως τα λαϊκά στρώματα με ορατό το κίνδυνο οπισθοδρόμησης στα αχαρτογράφητα νερά του κοντόφθαλμου προστατευτισμού και του δηλητηριώδoυς εθνικολαϊκισμού”.

Στο πλαίσιο αυτό, επισήμανε “η ελληνική σοσιαλδημοκρατία θα συνεχίσει να στηρίζει την προσπάθεια του προέδρου Μακρόν για την επίτευξη τολμηρών πανευρωπαϊκών λύσεων που θα ευθυγραμμίζουν τους διαθέσιμους πόρους με τα συμφέροντα της ενωμένης Ευρώπης και των λαών της” και υπογράμμισε “Σε αυτές τις συνθήκες, το ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής παρουσιάζει το δικό του σχέδιο κυβερνησιμότητας, που θωρακίζει τα ευάλωτα στρώματα και λειτουργεί ως εθνικό ανάχωμα απέναντι στις διαδοχικές κρίσεις που θα δοκιμάσουν την εσωτερική και εξωτερική πολιτική της χώρας. Τόσο εντός της νέας Ευρώπης που σταδιακά αναδύεται όσο και στο εσωτερικό σφυρηλατώντας μια περισσότερο ανθεκτική και κοινωνικά δίκαιη Ελλάδα”.

Ο αναπληρωτής Καθηγητής Διεθνούς Πολιτικής στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης, Σωτήρης Σέρμπος, ανέλαβε τα νέα καθήκοντα στις αρχές Μαρτίου. Γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη το 1976. Αριστούχος υπότροφος του Κολλεγίου “Ανατόλια”, σπούδασε Πολιτική Επιστήμη με έμφαση στις Διεθνείς Σχέσεις στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας (BA) και στο London School of Economics and Political Science (MSc). Αριστούχος υπότροφος του Ιδρύματος Κρατικών Υποτροφιών. Εκπόνησε τη διδακτορική διατριβή του στο Ε.Κ.Π.Α., με ερευνητικό πεδίο τις σχέσεις ΕΕ-Τουρκίας. Είναι συγγραφέας του βιβλίου: “Τουρκία και Ε.Ε.: Ο Ρόλος της Εσωτερικής Πολιτικής και του Διεθνούς Παράγοντα”. Έχει εργαστεί ως επιστημονικός διευθυντής σχεδιασμού πολιτικής, ειδικός σύμβουλος, στα Υπουργεία Εξωτερικών, Οικονομικών, Εθνικής Άμυνας, Μακεδονίας – Θράκης.

Την περίοδο 2014-2015, εργάστηκε ως ακαδημαϊκός υπότροφος του Ιδρύματος Fulbright στο πεδίο των σχέσεων ΕΕ–ΗΠΑ και της κρίσης χρέους στην Ευρωζώνη. Οι δημοσιεύσεις του επικεντρώνονται στα πεδία των ευρωατλαντικών σχέσεων, της αμερικανικής και της τουρκικής εξωτερικής πολιτικής.

Αφήστε μια απάντηση

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More