fbpx

Handelsblatt: Ανησυχίες στις αγορές με την ταλάντευση του χρηματιστηρίου να συνεχίζεται

0 91

Ο κορυφαίος γερμανικός δείκτης Dax αντιμετωπίζει άλλη μια εβδομάδα μεταξύ οικονομικών ανησυχιών και ελπίδων για μια θετική περίοδο υποβολής εκθέσεων, σύμφωνα με την Handelsblatt.

Είναι αλήθεια ότι τα επιχειρηματικά μεγέθη των εταιρειών του Dax είναι αρκετά καλά μέχρι στιγμής, παρά τη ρωσική επίθεση στην Ουκρανία και τις οικονομικές συνέπειές της. Ωστόσο, τα προβλήματα της αλυσίδας εφοδιασμού και η αβέβαιη έκβαση του πολέμου και οι συνέπειές του ανησυχούν τους παράγοντες του χρηματιστηρίου.

Επιπλέον, οι φόβοι για μια οικονομία που στενάζει κάτω από την απότομη αύξηση των επιτοκίων θα είναι και πάλι παρόντες τη νέα εβδομάδα. Την Τετάρτη, η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ αναμένεται να αυξήσει το βασικό επιτόκιο για δεύτερο συνεχόμενο μήνα.

Την Παρασκευή, ο γερμανικός δείκτης αναφοράς έκλεισε την εβδομάδα με άνοδο 0,8% στις 14.098 μονάδες. Για το μήνα, ωστόσο, ο Dax υποχώρησε κατά 2,2%. Το αμερικανικό τεχνολογικό χρηματιστήριο Nasdaq διολίσθησε περισσότερο από 13% την ίδια περίοδο. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη απώλεια από τον Οκτώβριο του 2008, στο αποκορύφωμα της χρηματοπιστωτικής κρίσης.

Και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού, οι αποδόσεις στην αγορά ομολόγων αυξάνονται ήδη σημαντικά, καθώς οι κεντρικές τράπεζες αναμένεται να λάβουν αποφασιστικά μέτρα για την καταπολέμηση των υψηλών αυξήσεων των τιμών. Στη ζώνη του ευρώ, το κόστος της ενέργειας οδήγησε τον πληθωρισμό σε υψηλό ρεκόρ 7,5% τον Απρίλιο.

Έτσι, ο μεσοπρόθεσμος στόχος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) για τον πληθωρισμό ύψους 2,0% ξεπερνιέται ακόμη περισσότερο από ό,τι στο παρελθόν. Αυτό αναγκάζει την ΕΚΤ να δράσει. Ως εκ τούτου, οι αγορές αναμένουν ότι η κεντρική τράπεζα θα αυξήσει τα βασικά επιτόκια για πρώτη φορά το καλοκαίρι.

Αύξηση των επιτοκίων κατά 0,5%

Από την άλλη πλευρά, η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ αναμένεται να αυξήσει σημαντικά το βασικό της επιτόκιο ήδη από την Τετάρτη.

Μετά την ανατροπή του βασικού επιτοκίου τον Μάρτιο με αύξηση κατά 25 μονάδες βάσης, οι ειδικοί της χρηματιστηριακής αγοράς αναμένουν ότι η Fed θα αποφασίσει τώρα αύξηση κατά 50 μονάδες βάσης. Το διάστημα του βασικού επιτοκίου θα είναι τότε 0,75 έως 1,00%. Κατά τη διάρκεια της σύσφιξης της νομισματικής πολιτικής, η Fed θα παρουσιάσει επίσης σχέδια σχετικά με τον τρόπο συρρίκνωσης του ισολογισμού της.

Οι εμπειρογνώμονες της Commerzbank έγραψαν πως “λόγω των υψηλών πληθωριστικών πιέσεων, οι νομισματικοί φύλακες θέλουν προφανώς να φτάσουν γρήγορα σε ένα επίπεδο βασικού επιτοκίου που δεν θα τονώνει πλέον την οικονομία”. Επειδή η αύξηση των επιτοκίων καθιστά τα δάνεια πιο ακριβά για τις επιχειρήσεις, γεγονός που επιβραδύνει την επενδυτική τους δραστηριότητα.

“Η εναλλαγή των τιμών συνεχίζεται”, δήλωσαν οι ειδικοί της Landesbank Hessen-Thüringen (Helaba). “Ένα δυσμενές μείγμα ανησυχιών για την ανάπτυξη και φόβων για την αύξηση των επιτοκίων συνεχίζει να ταλαιπωρεί τις μετοχές”. Ωστόσο, μεγάλο μέρος της αρνητικότητας είναι πιθανό να έχει ήδη αποτιμηθεί στις τιμές των μετοχών.

Ο πόλεμος στην Ουκρανία εξακολουθεί επίσης να προκαλεί ανησυχία. Μετά την πρόσφατη διακοπή των παραδόσεων ρωσικού φυσικού αερίου στην Πολωνία και τη Βουλγαρία, το κλείσιμο της βρύσης γίνεται όλο και πιο πιθανό και για άλλες χώρες-καταναλωτές, εκτιμούν οι παρατηρητές της αγοράς της Landesbank Baden-Württemberg (LBBW). Όσο πιο αδύναμη γίνεται η θέση της Ρωσίας στην Ουκρανία, τόσο μεγαλύτερος είναι ο κίνδυνος κλιμάκωσης.

“Ωστόσο, η ευνοϊκή αποτίμηση των ευρωπαϊκών μετοχών ειδικότερα δείχνει ότι πολλά από όλα αυτά έχουν ήδη ληφθεί υπόψη στα μειωμένα επίπεδα τιμών”, αναφέρει η LBBW. Παρ’ όλα αυτά, σε αυτή τη μικτή κατάσταση, ίσως είναι σκόπιμο για τους επενδυτές να ακολουθήσουν τον παλιό χρηματιστηριακό κανόνα “Πώληση τον Μάιο”.

Ενόψει των επερχόμενων οικονομικών στοιχείων της νέας εβδομάδας, σύμφωνα με τους αναλυτές της Helaba, οι έρευνες διευθυντών αγορών από τις ΗΠΑ, την Ευρωζώνη και την Κίνα για τον Απρίλιο θα αποτελέσουν το πρώτο τεστ οικονομικού κλίματος για το πώς έγινε δεκτή η πρώτη αύξηση των επιτοκίων της Fed.

Επιπλέον, την Παρασκευή αναμένεται μια συνεχιζόμενη ισχυρή μηνιαία έκθεση για την αγορά εργασίας των ΗΠΑ. Επίσης, την Παρασκευή, τα στοιχεία για την παραγωγή στον τομέα της μεταποίησης στη Γερμανία αναμένεται να είναι μάλλον αδύναμα, προβλέπει η Dekabank.

Η περίοδος υποβολής εκθέσεων συνεχίζεται

Στη Γερμανία, η περίοδος υποβολής εκθέσεων δεν είναι ακόμη τόσο προχωρημένη όσο στις ΗΠΑ. Μέχρι στιγμής, περίπου το 60% των εταιρειών του Dax έχουν υπερβεί τις προσδοκίες. Όσον αφορά την εξέλιξη των κερδών, είναι καθοριστικό αν οι εταιρείες είναι σε θέση να μετακυλήσουν το αυξημένο κόστος ενέργειας και πρώτων υλών στους τελικούς καταναλωτές.

Μεταξύ άλλων, η BNP Paribas, η Covestro και η Deutsche Post (όλες την Τρίτη), η Airbus, η Enel, η FMC, η Fresenius, η Hannover Re, η Siemens Healthineers και η Volkswagen (όλες την Τετάρτη), η AB Inbev, η BMW, η Henkel, η Vonovia και η Zalando (όλες την Πέμπτη), καθώς και η Adidas, η ING και η Intesa Sanpaolo (όλες την Παρασκευή) θα υποβάλουν εκθέσεις την επόμενη εβδομάδα.

 

Αφήστε μια απάντηση

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More